18 Aralık 2024, Çarşamba

Dünya sinema tarihinde ilginç olay: Kaçırılan yönetmen Shin Sang-ok

Dünya sinema tarihinde pek çok ilginç olay yaşandı. Ancak, belkide meydana gelmiş en ilginç olaylardan birisi 1970'lerin sonlarında gerçekleşti. Bu, bir film yönetmeninin kaçırılmasıydı. Kaçırıldıklarını açıklayan Güney Koreli film yönetmeni Shin Sang-ok ve karısı aktris Choi Eun-hee'ye, Kuzey Kore lideri Kim Yong Il tarafından film endüstrisini canlandırma görevi verilmişti. Kuzey Kore otoriteleri ise, bu suçlamaları reddettiler. Fakat, o dönemde kültür danışmanı olarak kullanılmak üzere 11 Japon vatandaşını kaçırmış olmaları, bu iddialarda ki gerçeklik payını güçlendirmekte.

Aniden ortadan kayboldu

Shin Sang-ok'un stüdyosu, 1978'de General Park Chung Hee'nin yönetimindeki Güney Kore'nin baskıcı hükümeti tarafından kapatılmıştı. Shin, stüdyosu kapatılana kadar 60 film üretmiştir. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-Sung'un oğlu tarafından kaçırılan Shin'in anlattığına göre, Kim Yong Il, stüdyosunun kapatıldığını duymuş ve Shin Film adlı şirketine Kuzey Kore ajanları ile sızma planları yapmıştı. Hong Kong'daki Repulse Bay'a gitmek için adamlar tarafınan ayartılan Shin ve karısının başına gelenler ise, film senaryosu gibi...

Bir iş üzerinde tartışmak için bir seyahate çıkarılan Eun-hee, aniden ortadan kaybolmuştu. Ardından kısa süre sonra yönetmen Shin, bir akşam yemeği davetine giderken tutulmuş ve başına çuval geçirilmişti. Çuvala sıkılmış olan bir sıvıdan dolayı bilincini kaybeden Shin, sadece plastik bir örtüye sarıldığını ve büyük bir gemiye bindirildiğini hatırlıyordu.

Hapiste geçen 4 yıl

Kuzey Kore'ye vardıktan sonra defalarca kaçmaya çalışan Shin, 4 yıl hapsedilerek, ot, tuz ve pirinç ile beslenmiştir. 1983 yılında ise, Shin ve karısı salıverilerek; Kim Yong Il tarafından düzenlenen bir resepsiyonda birbirlerine kavuşturuldular. Shin'in anlattığına göre, Kuzey Kore film endüstrisinden memnuniyetsizliğini anlatan Kim, 4 yıl boyunca hapiste olmasına sebep olan görevlilerin davranışlarından dolayı da yönetmenden özür diledi. Choi Eun-hee ise, yerel pazardan bir şekilde edindiği küçük bir kayıt cihazını toplantıya gizlice sokarak, Kim Yong Il'in planlarını 45 dakika boyunca kaydetmiştir. Kaçışlarının ardından kayıt, Güney Kore'de hemen yayınlanmıştır.

Kuzey Kore'de yönetmenlik dönemi

Kim Yong Il ile buluştuktan kısa bir süre sonra Shin Sang-ok'a üretime yeniden başlaması için bir ofis ve film stüdyosu tahsis edildi. Kuzey Kore'de 7 film yapan Shin'e göre, 1920'lerin Manchuria'sındaki Koreli bir aileyi konu alan 'Runaway'(1984) idimli filmi, onun yaptığı en iyi filmdir.

Kim'den oyunculara ve çalışanlara ödül

Koryo hanedanlığından kalma 14. yüzyış efsanesine dayanan bir canavar filmi olan 'Pulgarsari', köylülerin feodal yöneticilere karşı ayaklanmalarını destekleyen dev bir metal yiyici kertenkeleyi konu almaktadır. Godzilla'nın komünist yorumlaması olan film, 1998'de Seul'deki gösterimde 1000 kişi tarafından izlenmiştir. Filmi çok beğenen Kim Yong Il ise, filmin oyuncularına ve çalışanlarında ödüller vermiştir.

Vatana dönüş

Avusturyalı bir şirket tarafından Pulgarsari'nin Batı'da dağıtımlarının yapılması için planlar yapılmıştır. Shin Sang-ok ve karısı, 1986 yılında Viyana'ya giderek anlaşma imzalamalarına izin verilecek kadar Kim Yong Il'in güvenini kazanmıştır. Bir film eleştirmeni olan Japon arkadaşlarının yardımı ile Shin ve karısı, kaçmayı başardı. Öğle yemeğinde buluşarak bir taksiyle Amerikan Elçiliği'ne gittiler. Diğer takside olan Kim'in ajanı onlara yetişemedi.

Kaçmalarının ardından onlara çok gücenen Kim, Shin'in tüm filmlerinin gösterimini yasakladı. Öyle ki, 2001'deki Pusan Uluslararası Film Festivali'nde savcı, herhangi bir gösterimin ülkenin güvenlik yasalarını reddetmek gerekçesiyle, Shin'in filmi 'Runaway'in gösterilmesine izin vermedi.

Shin Sang-ok film seçkisi

The Evil Night (Akya), 1952

Pagoda of No Shadows (Muyeong Tap), 1957

Flower in Hell (Jiokhwa), 1958

Sister's Garden (Jamaeui Hwawon), 1959

Chunhyang (Seong Chunhyang), 1961

A Tender Heart (Dajeong Bulshim), 1967

Monarch (Daewongun), 1968

Women of the Chosun Dynasty (Ijo Yeoinjonhoksa),1969

War and Humanity (Jeonjaenggua Ingan), 1971

The Three-Day Reign (Samil Cheonha), 1973

Pulgasari, 1985

Mayumi: Virgin Terrorist (Mayumi), 1990

Vanished (Jeungbal), 1994

 

Özel haber - Araştırma

Buğurcan Baştuğ

Kaynak: David Carter,  Doğu Asya Sineması, Kalkedon Yayıncılık, Ocak 2011

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık