18 Aralık 2024, Çarşamba

Belge niteliğindeki resimleriyle Alman ressam Holbein

Alman ressam Hans Holbein, 16. yüzyıl Alman Okulu temsilcisidir. Holbein, Dürer'den 26 yaş daha genç, Cellini'den 3 yaş büyüktü. Sanat dünyasının saygı değer bir ustası olan babasıyla aynı adı taşıyan sanatçı, Genç Holbein olarak bilinir. Kumaş ve halı dokularında ustalaşmış olan sanatçı, Türk halı sanatının bazı örneklerini bezeme öğesi olarak kullanarak resimlerine bir belge niteliği de kazandırmıştır. İlerleyen dönemlerinde portreye ağırlık vererek doğalcı ve detaycı bir gerçeklikle betimlemiştir.

İngiltere'ye yerleştikten sonra, VIII. Henry tarafından sarayın ressamı unvanı verilmiştir. Bir saray ressamı olarak Holbein, mücevherler ve mobilyalar, tören giysileri, salon dekorasyonları, silahlar ve kadehler çizdi. Ama onun asıl görevi Krul ailesinin portrelerini yapmaktı.

Holbein, figürlerini tabloya öyle bir şekilde yerleştiriyordu ki, hiç bir şey rastlantıya bırakılmamış gibiydi. Resmi yapılan kişiyi onunla ilgili nesnelerin arasına yerleştirip, bunların aracılığıyla kişiliğini anlatıyordu ve ayrıntıları yorumlamadaki becerisini de gözler önüne seriyordu.

Londra Ulusal Galeri'de sergilenmekte olan Holbein'in "Elçiler" adlı eseri bu anlattıklarımın en büyük örneklerinden biridir. Resmin ön planında mozaik zemin üzerinde ilk bakışta ne olduğu anlaşılmayan ve tahmin yürütülerek kurukafa olduğu anlaşılan bir nesne vardır. Bu şekilde sahnenin açık kompozisyon olması sağlanmıştır.

Arkadaş oldukları anlaşılan iki kişinin boy portresi olan bu tablo, kişilere ait olduğu düşünülen özel eşyalarla, doğalcı gerçekliği yansıtan bir üslupla betimlenmiştir. Ayrıca iki kişinin arasındaki rafta Türk halısı, pusulalar, küre, harita, kitaplar, müzik aletleri vb. nesneler yer almaktadır. Böylece bu kişilerin dünyanın pek çok ülkesine gittiği, görgü ve bilgilerinin fazla olduğunu simgeliyor.

Sanatçının bu eseri, portre konusundaki ustalığını gösteren eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

 

Kaynak: Analitik Resim Çözümlemeleri, Leyla Varlık Şentürk Sanatın Öyküsü, E. H. Gombrich

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık