21 Kasım 2024, Perşembe

Beşiktaş Kaymakamı neler yapıyor böyle?..

Beşiktaş Kaymakamlık binasının yenilendiğini bilmeyen kalmamıştır. 
Çünkü çok yere haber oldu!..
Ne var bunda? Alt tarafı bir bina diyenleriniz olabilir?..
Ama öyle değil!..
Bu binanın tarihi değeri var!..
Örneğin;
Beşiktaş denince akla önce o kartpostallardaki Ortaköy gelmez!..
Beşiktaş köyiçi belki de!..
Önce;
Dolmabahçe, Çırağan gelir!..
Yıldız gelir... Ihlamur gelir!..
Akaretler sıra evler gelir... 
Çırağan'daki bu bina gelir!..
Şimdi sıralamayayım tek tek...
Gerçek Beşiktaşlılar, eskiler daha iyi bilir!..
Daha neler neler var!..
Beşiktaş tarihtir!..
Biz 5 kuşaktır Beşiktaşlıyız, sonradan Beşiktaşlı değil... 
Dededen, babadan ailece Beşiktaşlıyız!..
Ondan, Beşiktaş denince akan sular durur bizim için!..
Beşiktaş için tek çivi çakana teşekkür ederiz!..
Kim olursa olsun destek veririz!..
Bizim isyanımız;
Beşiktaş'tan yana gözüken Beşiktaş asalaklarınadır!..
***
Beşiktaş Kaymakamlık binasının restorasyonu, takip ettiğimiz bir konudur!..
Binanın restorasyon haberini ilk biz vermiştik. 
Aynen Bebek ve Arnavutköy Camilerinin restorasyonu gibi!..
Restorasyonun bittiği haberini de aynı gün verdik!..
Hatta ben bilgi toplarken, bizim araştırma servisi haberi girmiş bile...
Twitter uyarısı ile tıkladım, haber sitesini, haberi gördüm!..
Özetle bizimkiler beni bile atlattı!..
Başka gazetelerde vermiş tabii!..
Ancak Google'dan baktık sıralamaya, en çok okunma da hepsini geçmişiz...
1 sırada Beşiktaş Gazetesi var!..
Ayıptır söylemesi!..
Ama durum bu, her zaman, ne yapayım!..
Neyse dönelim habere!..
Haberde çok bilgi eksikti, zamanla yarış edince böyle oluyor işte!..
Bu olayın öylesine kuru kuruya verilmesine razı olamazdım...
En azından tarihçe beklerdim!..
Hemen, sıcağı sıcağına, Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan'ı aradım. 
Gece tekrar evden aradı, uzun uzun konuştuk.
Merak ettiklerimi sordum. Hepsini cevapladı!..
Kaymakamlık önerisi ve projesidir. Valilik tarafından yapılmıştır.
Beşiktaşlılar adına teşekkür ediyoruz..
Bakın;
Bu rastgele bir bina restorasyonu değil, bir tarihin ortaya çıkışıdır!..
Ayrıca burası bizim olduğu kadar, Beşiktaş Meydanı'ndan tutun, Çırağan, Ortaköy, Arnavutköy, Kuruçeşme, Bebek ve sahil hattındaki muhteşem tarihi binaların sergilendiği protokol ve turistlik yolun o güzel görünen muhteşem yüzüdür!..
Onun için bu yazımda size restorasyon ile birlikte biraz eskilerden, biraz da güncel konulardan bahsedeceğim.

Müsadenizle... Küçük bir ek yapayım yazıma!..
Bu güne kadar kamuoyuna açıklamadığım katkılarımızda vardır diye düşünüyorum zamanında yazılarımızla ve uyarılarımızla restorasyonlarda bizimde bu işlere!..
Özellikle Akaretler Sıraevlere...
Biz kimseden teşekkür ve taktir beklemiyoruz!..
Öyle bir şey yapan da yok zaten!..
Hatta o zamanlar gündeme getirdik diye kırgınlıklar bile yaşamıştık...
Sonuçta doğru yanlış ortada!.. Bilen bilir!..
O da bize yeter!..
Sonuçta;
Hepimiz Beşiktaş'a elbirliği ile sahip çıkmalıyız. 
Ben bunu doğru yanlış neyse söylerim, yazarım gerisi benim işim değil!..

***

Akaretlerdeki Sıraevler ve bu Beşiktaş Kaymakamlığının binası Beşiktaş tarihi içinde ön sıralardadır!.. Akaretlerdeki Sıraevler bir zamanlar bimekan takımı olarak nitelendirilen kişilerin adeta barındığı yer olmuştu. Sonra bildiğim kadarıyla Besim Tibuk'a geçti, Net Holding, ardından Garanti Bankası, daha sonra BJK eski Başkanı Serdar Bilgili'ye uzun süreliğine kiralandı... Oteller, restoranlar, ofisler derken çehresi değişti bu alanın... Şimdi kaldırımlarda yürümek bile mümkün değil ya neyse!.. Korono'da kendini buldu bu cadde ve sokak!.. Zaman içinde restorasyon bakımından tartışmalı bir süreç yaşandı ancak yapılan restorasyonla yine de yıkık dökük halinden kurtuldu tasarım acısından şık bir bina oldu diye sevinebiliriz. 

Atatürk'ün annesini Beşiktaşlılara emanet ederek burdaki binadan cepheye gittiği anlatılır. Bu bölümün restorasyonda yani Atatürk ile özdeşen kısmın  yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu hatırlıyorum mesela!... Geçmiş zaman!.. Protokolda buranın korunacağının yazıldığı ama uyulmama ihtimalinin olduğu görülmüştü!... Baksam arşivlerdeki haberlerden bulurum!..  Daha bir sürü şey, şimdi dönmeyeyim o zamanlara!.. Ama Atatürk önemli bizim için... Buna dikkat edilmesini Atatürk'ün vazgeçilmez olduğunu gazetede yazdığımı gün gibi hatırlıyorum. Sonra buranın ilgili kısmının eski haliyle Atatürk yazısı çakılarak müze şeklinde yapıldığını biliyorum!.. Yani dediğim gibi benim ve Gazete Beşiktaş'ın da katkısı vardır sürece!.. Hem de öyle böyle değil!..
***
Özetlersek;
Beşiktaş'ın tarihidir bu iki bina!.. Akaretlerin onlarca yıl bezmelelik halde kalması gibi, kaymakamlık binasının da eski hali içler acısıydı!.. Bu bina eskiden belediye olarakta kullanılıyordu. Neden yıllardır el atılmadı diyede sormak lazım!.. Ayfer Atay'ın Belediye Başkanlığı yıllardır bu binada geçti. Yusuf Namoğlu'da bu binada hizmet verdi. Dış cephedeki klimalar ne zaman konuldu, o tarihi yapının duvarları nasıl ve kim tarafından delik deşik edildi ve rezil bir görünüme büründü bilemiyorum. Dışı gibi içi de çok kasvetli karmakarışık ve yıkık döküktü!.. Bu binanın arka kısmında da ek bir bina var, orası da karman çorman bir biçimde!..  Demem odur ki, bunlar bize emanat, bize miras!.. Herşeyden önce tarihimize sahip çıkmalıyız!.. 
Kent olgusu bunu gerektirir!..
Avrupa'ya gidince insanlar, 'Adamlar tarihe sahip çıkmış, çivi bile çaktırmıyorlar bir de bize bak' diye doğru ama boş konuşan çok!.. Kim üzerine düşeni yapıyor?.. Önce bizler kentimize, yaşadığımız yere sahip çıkalım, kapımızın önünü süpürelim, sonra eleştirilerde bulunalım!..

***
Gelin isterseniz şimdi, bu iki binanın tarihine bir bakalım!..
Önce Akaretler Sıraevleri...

Akaretler sıraevleri İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan Akaretler'de yer alıyor Akaretler Sıra Evleri. Tam olarak Beşiktaş ile Maçka arasında bulunan bu bina grubu, Türkiye'nin ilk toplu konut projesi olma özelliği taşıyor. Akaretler Sıra Evleri'nin geçmişi, Sultan Abdülaziz dönemine dayanıyor. Dolmabahçe Sarayı Akaretleri olarak mimar Sarkis Balyan tarafından 1875 yılında yapımına başlanan Akaretler Sıra Evleri'nin bir kısmı sarayda çalışan muhafızlar ve ağaların kalması için tasarlanmış. Diğer bir kısmı ise kira konutu olarak değerlendirilmiş ve geliri ise Aziziye Camii'nin yapımı için ayrılmasına karar verilmiş. Akaretler Sıra Evleri'nin Cumhuriyet tarihi açısından da oldukça önemli bir yeri var. Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, bir süre 89 numaralı evde yaşamış. Ayrıca Atatürk, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu'nun temellerini bu evde atmış. Şimdilerde bu ev, Mustafa Kemal Müzesi olarak hizmet veriyor. 66 parsel üzerinde 133 konut biçimini içeren Akaretler Sıra Evleri, konum ve büyüklük açısından birbiri içinde küçük ayrımlar gösteriyor. En farklı olan ev ise, üçgen biçimli olan ve adanın köşesinde bulunan ev. Bu ev aynı zamanda alanı en büyük ev olma özelliği taşıyor.

Beşiktaş Kaymakamlık binası

Beşiktaş Çırağan Caddesi’ndeki bina ise Eski Beşiktaş Askeri Rüştiyesi, II. Abdülhamit dönemi (1876-1909) inşaa edilen yapılardan biridir. II.Abdülhamit Han’ın hükümdarlığı esnasında rüştiye okullarının sayısında artış olmuştur. Yine bu dönemde rüştiyeler sadece yerel hükümet dairelerine katip yetiştirmek amacına yönlendirilmiştir. Bu yüzden de okulların ders programlarında değişiklik yapılmış ve yazı öğretimi ağırlık kazanmıştır. Farklı mimari üsluplarda yapılmış olan bu okullar ve  talebeleri, kentsel fizyonomide giderek artan bir şekilde önemli rol oynamışlardır. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi, geniş ferah oyun alanıyla ve dahili bir koridora sıralanmış derslikleriyle modern bir ortaokul ölçüsünde inşaa edilmiştir. Cumhuriyet dönemine kadar bir eğitim enstitüsü olarak işlevine devam eden bu tarihi bina, uzun yıllar Beşiktaş Belediye Binası olarak hizmet vermiştir. Belediye  binası Etiler'e taşınsa da, bazı birimleri burada görev yapmaktadır. Ayrıca Kaymakamlık binası ve Beşiktaş nüfüs müdürlüğü ve sağlık ocağı ile bazı hizmetler bu yapı içinde yer almaktadır.

***
Unutmayın;
Kent bilinci, tarih bilinci, ulusları ulus yapan değerlerdendir!..
Bunu hayata geçirecek, sahip çıkacak olanlar da bu toprakların insanlarıdır!..
Yani bizler!..

Yazarın Diğer Yazıları

Makale Yorumları

Makaleye Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code
Yorum Gönder

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yukarı çık