17 Kasım 2024, Pazar

Sosyal medya zihin sağlığınızı bozabilir!

Sosyal medya zihin sağlığınızı bozabilir!

Sosyal medyanın yükselişi, tarihte hiç olmadığı kadar küresel bir bağımlılık haline geliyor. Bununla birlikte sosyal medyaya olan ilgi, zihinsel sağlığın üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Sosyal medya platformları faydalı olabilse de, onları daha çok kullanarak uzun vadede giderek daha mutsuz ve dışlanmış hissedebilirsiniz.

Instagram’da filtrelenerek mükemmel görünen fotoğraflar pek çok kişinin benlik saygısını zedelerken, gece uyumadan önce Twitter hesabını kontrol etmek ve uykusuz kalmak ile zihinsel yorgunluk oluşturuyor. Sosyal medyanın zihinsel sağlığınızı, siz farkında olmadan olumsuz yönde etkileyebileceği birkaç yol bulunmaktadır.

Özsaygı

Rahatça konuştuğumuz ve diğerlerinden kendimize saklamayı tercih ettiğimiz şeyler bizim güvensizliklerimizdir. Bununşa birlikte, sosyal medyada kendinizi estetik yönünden mükemmel Instagram fotoğraflarını izleyerek veya Facebook’taki ilişkilerle güncel kalarak kendinizi diğerleriyle karşılaştırmak, kendinizden şüphe duyduğunuz duygularınızı etkileyebilir. Başkalarıyla kıyaslanarak neyi nasıl yaptığımıza dayanan değer duygusu elde edildiğinde, mutluluğumuzu kontrolümüzün dışındaki bir değişkene bağlıyoruz. Oysa ki, başkalarının profillerinde gezinirken harcadığımız zamanın bilinçli kullanılmasıyla kendinize daha fazla odaklanmanıza ve özgüveninizi arttırmanıza yardımcı olabilir.

İnsanlar arasında bağlantı

İnsanoğlu olarak, birbirimizle kişisel bağlantı ve iletişim kurabilmek çok önemlidir. Ancak, teknolojiyle birlikte dikdörtgen ekranlara yapışıp kalarak, dijital ekrandaki kişilerle hayattaki kişilere göre  daha fazla iletişimde kalınması iletişim sorunlarını beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalara göre, Facebook’un genel olarak düzenli kullanımı bireylerin refahı üzerinde olumsuz etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.

Hafıza

Sosyal medya anıları paylaşmak için harika bir yer olabilir ancak bununla birlikte, hayatınızdaki belirli anları hatırlama şeklini de bozabilir. Bir çok insan, kendi gözüyle görerek ilk deneyimlediği anın tadını çıkarmak yerine, görsel mucizenin fotoğrafını çekmeye çalışarak çok fazla zaman harcıyor. Tüm dikkatlerin sosyal medya takipçilerinin hayranlık duyacağı en iyi çekimleri gerçekleştirmeye yönlendirmek, gerçek zamanlı olarak deneyimin keyfini çıkarma fırsatının kaçırılmasına neden oluyor.

Uyku

Yeterli uyku uyumak çok önemlidir.  Ancak pek çok kişi, telefonlarını uyurken bile yanından ayırmıyor ve sık sık sosyal medyayı takip ediyor. Bu durumda sosyal medyada görülenler endişe ve kıskançlık duygularını harekete geçirerek, beyni uyanık tutuyor ve uykuya dalmayı engelliyor. Ayrıca mobil cihazlardan gelen ışık, yorgun hissetmememiz için yardımcı olan melatonin hormonunun salımını bastırabilir. Yatmadan en az yarım saat önce telefonunuzu bir kenara koyarak bakmamaya gayret gösterirseniz, uyku kalitenizi arttırmış olacaksınız.

Dikkat süresi

Endişelenmeniz gereken sadece beynin bilinç altı değildir, aynı zamanda beyninizin uyanıkken konsantre olabilmesidir. Sosyal medya kullanımı, insanların dikkatinin daha dağınık olmasına yol açıyor. Telefonunuzu birkaç dakikada bir kontrol etmeden duramıyorsanız, disiplinli bir şekilde iradenizi ortaya koymanız gerekmektedir.

Zihin sağlığı

Yapılan araştırmalarda, sosyal medyanın sadece mutsuzluğa neden olduğu kanıtlanmış olmakla kalmayıp, aynı zamanda da çok fazla veya dikkatsiz kullanıldığında, anksiyete ya da depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarının gelişmesine de yol açabileceği bulunmuştur.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Son Dakika Haberleri

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık