21 Kasım 2024, Perşembe

Sağlık uzmanından Koronavirüs'e dirençli kan grubu açıklaması

Sağlık uzmanından Koronavirüs'e dirençli kan grubu açıklaması

Corona virüs salgınına karşı önlemler alınmaya devam ediyor. En önemli korunma yolunun evde izolasyon ve sosyal mesafeyi korumak olduğunu söyleyen uzmanlar, maske kullanımının zorun hale gelmesiyle yayılma hızının azalacağını belirtti. Birçok vatandaş hayatımıza giren corona virüs ile ilgili merak edilenlere cevap arıyor. Koronavirüse karşı dirençli bir kan grubu var mı? Corona virüsü atlatan kişiler eski sağlığına dönüyor mu?

Sabah'tan edinilen bilgilere göre; merak edilen sorulara Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal cevap verdi.

Gençlerde ve yaşlılarda koronavirüs belirtileri farklılık gösteriyor mu?

Çocuklarda silik şikayetler ve sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyon bulguları daha sık görülürken, orta yaş grubunda sıkça görülen ateş, yaşlı popülasyonda uyarıcı olmayabiliyor. 60 yaş üzeri hastalarımızda sıklıkla genel durum bozukluğu, iştahtan kesilme ve uykuya eğilim görülebilir.

Koronavirüsün kilo ile ilgili bir alakası var mı?

Korunmada en temel faktör, virüs ile mümkün olduğunca teması kesmek, enfeksiyon olasılıklarını azaltmak, sosyal mesafe ve izolasyon yöntemlerine dikkat etmek; diğer önemli unsur ise kuvvetli bağışıklık sistemi. İyi uyku ve sağlıklı beslenme en önemi iki öğe. Bu süreçte düzensiz beslenmeye bağlı aşırı kilo ya da sıkı diyetlerle şiddetli kilo kaybı bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Özellikle bu hastalığın 60 yaş üzerinde ağır seyretmesinin temel sebebi yaşla beraber zayıflayan immunite (bağışıklık) ve ek hastalıkların sıklığıdır.

Koronavirüs suyla vücuda geçer mi? (Banyo yaparken ya da el yıkarken…)

Dünya sağlık örgütü açıklamalarına göre (DSÖ); Covid-19 virüsünden enfekte vaka sayısı 1 milyon 800'e ulaştı, yaşamını yitirenleri sayısı 110 bini geçti. Türkiye'de de vaka sayıları giderek artış eğrisinde devam etmekte. Virüs bildiğimiz üzere sıklıkla solunum yani damlacık ve aerosol yoluyla bulaşır. Bu yeni tip corona virüsün su ile temasında 20 saniyede öldüğünü biliyoruz; bu sebeple su ile bulaşma olmaz. Ancak iyi yıkanmamış çiğ sebze ve meyveler ile oral yolla gastrointestinal sisteme üzerinden bulaşma olabilir.

Daha dirençli olan kan grupları var mı?

Son günlerde uluslararası bir yayında kan gruplarına göre virüse karşı duyarlılık ve direnç şeklinde bir yazı yayınlandı. Sadece bir görüşten ibare olan yazıya göre 0 kan gruplarının kolay enfekte olmadığı, A kan gruplarının daha kolay enfekte olduğu ön görüsü yapıldı. Günlük pratiğimizde tam da böyle bir gerçeği yansıttığını düşünmüyorum.

İyileşenler gerçek anlamda eski sağlığına dönüyor mu?

Özellikle hastane yatışı yapılan ve akciğerinde tanı anında yaygın virüs yüküne bağlı enfeksiyon bulguları olan hastaların, tedavi süreçleri başarılı ile tamamlandıktan sonra ileriye dönük kronik akciğer hastası olmamaları için 6 ay ve 1 yıl yakın göğüs hastalıkları kliniklerince yakın takipleri gerekmektedir. Virüs yükünün oluşturduğu izler kireçlenme ile iyileşebilmektedir.

Editör: Beşiktaş Medya Grup

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık