30 Aralık 2024, Pazartesi

Ramazan'da bağışıklığınızı güçlendirin

Ramazan'da bağışıklığınızı güçlendirin

“Koronavirüs salgını hafifliyor mu? Avrupa’da önlemler gevşetiliyor mu?” tartışmaları süredursun, bu salgından korunmak için bağışıklık sistemimizi uzunca bir süre güçlü tutmak zorunda olduğumuz unutmamamız gereken bir gerçek. Son derece karmaşık bir yapısı olan bağışıklık sistemimiz; antikorlar, hormonlar, vitaminler gibi maddeler ile beyaz kan hücreleri, dalak, timus ve kemik iliği gibi organlar ve lenfatik sistemle birlikte kusursuz bir uyum içinde çalıştığında güçlü oluyor. Edinilen bilgilere göre; bağışıklık sistemimizin işlevlerini yerine getirirken bir sorunla karşılaşmaması için günlük alışkanlıklarımıza dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Acıbadem Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya beslenmemizden hareketlerimize dek önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

İftar sofrasında bu besinleri ihmal etmeyin

Güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli kuralı; yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmek. Bu durum Ramazan döneminde daha da büyük önem arz ediyor. Bağışıklık sistemini koruyan A, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra selenyum, potasyum, çinko ile demir gibi vitamin ve mineralleri içeren besinlerin düzenli tüketilmesi gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya “Günlük yiyeceğinizin yarısı meyve ve sebzelerden oluşmalı. Çorbalarınızda sebze olmasına özen gösterin. İftar masasında tabağınızın yarısında sebze, kalanında da kırmızı et, tavuk, balık, fasulye, mercimek, yumurta, bulgur gibi protein yönünden zengin gıdalar olması bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir” diyor.

Egzersiz süresini günlere bölün

Güçlü bağışıklık sisteminin önemli anahtarlarından biri de egzersiz. Özellikle haftada 150 dakikalık egzersizin bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi bilimsel çalışmalar tarafından da ortaya konuyor. Ancak bu sürenin haftada bir kez yoğun ve yorucu egzersiz yapmak yerine birkaç güne bölünmesi gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya yoğun egzersizin vücutta stres yaptığını, kaygı hormonlarının üretimine yol açarak bağışıklık sistemini zayıflatan etkilere yol açtığını anlatarak “Uygun ağırlıklar kaldırmak ya da sadece kendi vücut ağırlığımızı kullanarak yapabileceğiniz egzersizler kan dolaşımını hızlandırarak kaygınızı azaltır, mutluluğunuzu artırır. Ayrıca düzenli egzersiz kilo almanızı da önler. Ancak oruç tutarken hareket yoğunluğuna dikkat etmeniz gerekli” diye bilgi veriyor.

Uyku düzeni şart

Uzun süre evde kalmak özellikle Ramazan döneminde sahura kalkmak uyku ve uyanıklık döngüsünü etkiliyor. Ancak bağışıklık sistemi için önemli olan hormonların gece salındığını unutmadan bu düzeni yeniden kurmak gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya düzenli olarak 7-8 saat uyuyan kişilerde hormon salınımının dengede olduğunu belirterek bunun da enfeksiyonlara karşı vücudu güçlü hale getirdiğini belirtiyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya ayrıca sigara ve tütün ürünleri kullanımının da bağışıklık sistemini zayıflattığını hatırlatarak “Bu süreci kötü alışkanlıklarınızı bırakmak için değerlendirebilirsiniz” diyor.

İlacınızın saatlerini düzenleyin

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin mutlaka ilaçlarını hekim kontrolünde düzenlemesi gerektiğini belirterek, aksi halde ilaç kullanımının ihmal edilmesinin ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguluyor. Koronavirüs sürecinde pek çok kişinin vitamin veya besin takviyelerine yöneldiğine de dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Yenidünya şu uyarılarda bulunuyor: “Sürekli kullandığınız ilaç varsa besin ve vitamin takviyesini doktorunuza danışmadan almayın. Çünkü bu takviyeler ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini azaltabiliyor ya da organlarda harabiyete yol açabiliyor. Vitamin ve mineraller bağışıklık sistemimizin düzgün çalışması için gerekli olsa da, bunları fazla almanın bağışıklık sisteminin gücünü artıracağına dair hiçbir kanıt yok. Ayrıca fazlası alerjiye de neden olabilir.”

Editör: Beşiktaş Medya Grup

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık