Parkinson hastalığı günümüzde çok fazla rastlanan hastalıklardan biri ancak bu hastalığın oluşmasını engellemek mümkün. Bol balık yemek. Beyindeki Parkinson proteini olarakta bilinen Alfa Sinüklein proteini bu hastalığı yaratıyor. Balık yediğimiz zaman Omega yağ asitleri de üretiliyor. Parkinsonun ortaya çıkmasında parvalbumin proteini Parkinson hastalığını engellemeye yardımcı oluyor.
Omega yağ asitleri sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu biliniyor ancak bilimsel olarak Parkinson hastalığına iyi geldiği kesin değil. Uzmanlara göre Parkinson proteinlerini engellemeye yardımcı olan parvalbumin proteini en büyük ve en etkili tedavi olarak görülüyor. Bu Parkinson proteinlerinin oluşmasını engellemiş oluyor.
Araştırmacılar Parkinson’u engelleyen parvalbumin proteinlerinin Parkinsonu oluşturan Alfa Sinüklein proteinin oluşmasını engelliyor ve anormal amiloyitleri engelliyor. Böylece onun kümelenmesini engelleyerek Parkinson hastalığına iyi geliyor.
Araştırma uzmanları Parkinson hastalığının yaşlılıkla ortaya çıktığını vurgularken gelecekte bu hastalıklarda patlama yaşanacağını ve henüz kesin bir tedavi olmayacağını söylüyorlar. O yüzden umut vadeden her türlü sonuca ulaşmak için çalıştıklarını dile getiriyorlar.
Parkinson diğer bir adı da titreme hastalığı. En çok 60 yaş ve üzerinde görülüyor. Parkinson hastalık başlangıcı olarak, hareket yavaşlaması olarak belirti gösteriyor ve titreme ile başlıyor.
İsveç’te yapılan araştırmalarda uzmanlardan elde edilen önemli bilgilere göre, titreme yani Parkinson hastalığının tedavisinde, bol bol balık yemek hastalığın riskini azalttığı görüşündeler. Balık yemek, Parkinson olma ihtimalini, riskini düşürüyor. Araştırma sonuçlarından elde edilen önemli bulgularda, hastalığa iyi gelen Parvalbumin Proteini, Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında etken olan Alfa Sinüklein adlı proteinin oluşamasını büyük ölçüde engelliyor. Balık tüketiminin, yaşlıların Parkinson hastalığından korunmak ve hastalığın önlenmesinde büyük faktör oynadığı biliniyor. Balıklar yaz aylarında güneş gördükten sonra Parvalbumin protein oranlarında artış gözlemlenir ve bu aylarda özellikle balık tüketiminin daha fazla yapılması gerektiğini de söylüyorlar.
Editör: Onur Baştuğ
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.