Beşiktaş temalı sanat eserlerini koleksiyonunda toplayarak Beşiktaş Temalı Sanat Müzesi projesini hayata geçirmek için adım atan Osman Soydemir'le Beşiktaş Gazetesi olarak özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1986 yılından beri denizcilik ve lojistik sektöründeyim. Askerlik dönemine kadar Karadeniz Ereğli'de gemi acenteliği memurluğu yaptım. Askerlik sonrası Ereğli'de ve İstanbul'da yurt içi ve yurt dışı bağlantılı birçok denizcilik firmasında Acente Müdürlüğü görevinde bulundum. 2003 yılında Soytrans Gemi Acenteliği Firması'nı kurdum. Karadeniz Ereğli Yıldız Yelken ve Kürek Kulübü'nde 2006-2007 yıllarında Başkan ve yönetici olarak görev aldım. 2004-2008 yılları arasında KDZ. Ereğli Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı olarak görev aldım.
2010 yılında denizcilik işine ilave olarak kara lojistik işinde de faaliyete başladım.
2017'den beri de cafe ve restaurant işletmeciliği yapıyorum. 1 yılda dört restaurant hizmete açıldı. Kısa zamanda açılacak yeni şubeler için inşaat çalışmalarımız tamamlanmak üzere; 5 yıl içinde yurt içi ve yurt dışında şubelerimiz sayısını arttırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.
Sektörel kimliğinizin yanında Beşiktaşlı kimliğinizle de tanınıyorsunuz. Kulüple taraftarlık boyutu dışında bağınız var mı?
2009 yılında KDZ. Ereğli BJK Taraftarları Derneği kurucularındanım ve halen yönetim kadrosunda yer alıyorum.
2013 yılında merhum Onursal Başkanımız Sn. Süleyman Seba'nın referansıyla Sn Fikret Orman Başkanımız döneminde Beşiktaş JK Genel Kurul Üyesi oldum.
Ailenizde sizin gibi başka Beşiktaş'lı var mı?
Beşiktaşlılık tutkusu babamdan bana, bende de çocuklarım Cem ve Can'a geçen bir tutku aslında. Sevgili Eşim Ece de oldukça koyu bir Beşiktaş taraftarıdır. Maç günleri evimizdeki atmosfer adeta Vodafone Park'a dönüşüyor diyebilirim.
Uzun zamandır Beşiktaş Dergisi'nde koleksiyonunuzdaki tabloları görüyoruz ; Sanatla olan temasınız nasıl başladı?
Sanata ilk temasım reprodüksiyonla başladı. Beşiktaş temalı tablolarıyla tanınan ressam Nihat Evren Derman'ın 2 reprodüksiyonunu satın almıştım. Ardından sanatçının orijinal tablolarını satın alıp toplamaya başladım. İlk etapta evim ve iş yerim için başlattığım koleksiyonum duvarlar dolduktan sonra, evimdeki depoda muhafaza ettim.
Koleksiyonunuzda sadece Derman'ın Beşiktaş temalı çalışmaları mı yer alıyor?
Denizcilik sektöründe olduğum için, deniz temalı çalışmalara da ayrı bir ilgim var. Sanatçının Haliç tersanesi temalı çalışmaları dışında İstanbul ve KDZ. Ereğli temalı çalışmalarını da topluyorum. Sanatçının babası duayen ressam Hüseyin Cahit Derman'ın da 1970'lerden bugüne yapmış olduğu birçok tablo koleksiyonumda bulunuyor.
Koleksiyonumda eski dönemlere ait sanatçıların da eserleri bulunuyor.Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat ve Mıgırdiç Givanian'ın deniz çalışmalarını koleksiyonum için satın aldım.
Beşiktaş temalı Sanat Müzesi'ni açmak için çalışmalara başladığınızı geçtiğimiz yıl medyada okumuştuk. Bu projenizin detaylarından bahseder misiniz?
Uzun zamandır koleksiyonumda bulunan Beşiktaş temalı tabloları açacağım müzede ücretsiz olarak sergileyerek tüm sanatseverlerle paylaşmayı arzu ediyorum. Bu müzeye Vodafone Park'taki BJK Müzesi'nin bir uzantısı olarak da bakabiliriz. Anadolu'da Beşiktaş'a gönül vermiş milyonlarca taraftarımız var. Ancak ne yazık ki Vodafone Park'ı ve müzemizi göremeyen çok sayıda taraftarımız olduğunu biliyorum. KDZ Ereğli'de açılacak müzemizde Beşiktaş Kültürünü ve sevgisini sanat eserleri vesilesiyle gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyorum. Bu projenin Anadolu için büyük bir kültür sanat hizmeti olacağına inanıyorum.Şu ana kadar koleksiyonumda Beşiktaş temalı yaklaşık 30 tablo bulunuyor. Belli bir sayıya ulaştığında koleksiyonun ilk tanıtım sergisini Beşiktaş JK Müzesi'nde gerçekleştirmeyi arzu ediyorum.
Sabancı, Koç ve Demirören gibi Türkiye'nin en önemli isimlerinin de müze açarak ve sanat eserlerine yatırım yaparak, sanatın gelişmesi konusunda büyük katkılarda bulunduğunu görüyoruz. Sizin projenize de bu açıdan bakarsak paralellik taşıyor diyebilir miyiz?
Dünya'nın her yerinde ve her çağda, sanat ya aristokratların ya da devletin desteğiyle varlığını sürdürmüştür. İş adamları olarak ülke sanatına katkı sağlamak bizim misyonlarımız içinde yer almaktadır. Batı ülkelerinde de iş adamları bu anlayışla kendi sanatçılarını destekliyorlar. Bir ülkede iş adamlarının vizyonu, o ülkedeki sanatın kalitesini belirler. Saydığınız aileler gibi ben de sanatın gelişimi için üstüme düşeni yapmaya gayret ediyorum
Bizim gibi iş adamlarının sayısı arttıkça, ülke olarak sanatımızın çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.
Teşekkür ederiz...
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.