Oruç tuttuğumuzda vücudun enerji arayışı başlar ve bu ihtiyacını karşılayabilmek için kaslardaki ve karaciğerdeki glükoza yönelir. Bunu tükettiğinde de bir sonraki enerji kaynağı olan vücuttaki yağlardır. Ramazan ayında zayıflamak isteyenler yağları yakmak için oruç tutabilir. Yakılan yağlar kilo vermeye, kolesterolün düşmesine ve şeker ihtiyacının da azalmasına diyabet riskini minimize eder. Ancak kan şekerinin düşmesi vücutta halsizliğe sebeb olur.
Açlığın en üst düzeyinde ise baş ağrısı, mide bulantısı, kötü ağız kokusu meydana gelmektedir. Vücutta enerji azaldığından terleme hızlanır ve sıvı kaybı artar. İftar ve sahurlarda karbonhidrat ve yağ içerikli besinler her ne kadar çok ta faydalı değilse vücud ihtiyaçlarını gün boyunca bu besinlerden sağlayıp, enerji üretimini gerçekleştiriyor. Bol su içmek, et, süt, yumurta tüketmek çok önemli oruca başlamadan önce. Adeta kahvaltı eder gibi sahura kalkmalı ve bu besinleri enerji kaynağı olarak tüketmeliyiz. Dengeli beslenmek çok önemli, protein, tuz ve su mutlaka tüketilmelidir. Sahuru sağlam bir kahvaltı yapmak olarak da değerlendirebiliriz.
Uzmanlardan elde edilen bilgilere göre orucun vücuda faydalarından, olumlu yanlarından da söz ediyor. Dengesiz beslenilen zamanlarda vücud oruçla hastalıklardan kurtulduğunun altını çiziyor ve oruç sırasında vücud hastalıklardan arınıp iyileşmeye gidildiğini belirtiyorlar. Ayrıca Ramazan ayının 2. yarısında kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerden arınıp organların daha da iyi çalışmasını kolaylaştırıyor, enfeksiyonlarla savaşıyor.
Editör: Onur Baştuğ
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.