22 Ekim 2024, Salı

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Maket Sergisi, Beşiktaş Deniz Müzesi'nde!

Maket Sergisi, Beşiktaş Deniz Müzesi'nde!

Türk Deniz Kuvvetleri'nin geçmişten günümüze yolculuğunu anlatan ve Türk gemi tipolojisini yansıtan 'Maket Sergisi'nin açılışı, Beşiktaş Deniz Müzesi Komutanlığı'nda yapıldı. Sergi, 2 ay boyunca ziyaretçilere ağırlayacak. Edinilen bilgilere göre; geçmişten günümüze, Türklerin denizciliğe olan ilgisini anlatan, Türk gemi tipolojisini yansıtan gemi model koleksiyonu seçkilerinden oluşan 'Maket Sergisi'nin açılışı İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Deniz Müzesi Komutanlığı'nda yapıldı. Sergide, Osmanlı döneminden 11 ve Cumhuriyet dönemine ait 31 olmak üzere farklı tipolojide 42 maket, ziyaretçilerle buluştu.

Beşiktaş Deniz Müzesi Deniz Tarih Araştırma Şube Müdürü Öğretmen Albay İbrahim Halil Ertürk, "Bu serginin amacı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin geçmişten günümüze olan yolculuğunun hiç de küçümsenmeyecek bir süreç aldığını, tarihte donanmanın her zaman Türkler tarafından çok iyi algılandığını, Türklerin denizle olan ilgi ve alakalarının kısa süre önce oluşmadığını, çok önceden yani Osmanlı Devleti öncesinde de Türklerin denizle alakası olduğunu kamuoyuna duyurmak" dedi.

'BU SERGİLER BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Denizle ilgili yapılan her şeyin deniz gücünün bir parçası olduğunu ifade eden Albay Ertürk, "Türk halkının burada sergide göreceği objeleri belli bir denizcilik sevgisi ile birleştirerek, Türk Deniz Kuvvetleri'nin gücüne güç katmak. Aslında deniz gücü, denizle ilgili yapılan her şeydir. Bir resim bile deniz gücünün simgesi. Denizle ilgili balıkçılıktan tutun, olta yapımına kadar her şey deniz gücünün bir parçası. Maket de öyle. Maketler de yaşayan sergiler aslında. Bu sergiler bizim için çok önemli. Biz ne kadar iyi anlatırsak denizciliği ve deniz sevgisini Türklerin denizle ilgi ve alakasının da o derece artacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Müze, 1897 yılında 2. Abdülhamit’in izni, Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’nın emirleri doğrultusunda “Müze ve Kütüphane İdaresi” adıyla Tersane-i Amire’de küçük bir binada kuruldu. Müze son olarak 1961 yılında Beşiktaş’ta bugünkü yerine taşınarak “Deniz Müzesi ve Arşivi Müdürlüğü” adıyla hizmete girdi. Müze’nin Ana Teşhir Binası’nın yanında bulunan 20’inci yüzyıl başlarında inşa edilen ve önceleri uçak hangarı, tekne onarım atölyesi ve garaj olarak kullanılan depo müzeye tahsis edildi. Çeşitli ilavelerle bina 1971 yılında “Tarihi Kayıklar Galerisi” adı altında müze koleksiyonundaki kadırga ve saltanat kayıklarının korunarak sergilendiği galeri olarak kullanılmaya başlandı.

Müze olarak inşa edilmemesi ve yeterli büyüklükte olmamasından dolayı Tarihi Kayıklar Galerisi için 2005’te bir mimari proje yarışması açıldı. 2008 yılında Ana Teşhir Binası, Tarihi Kayıklar Galerisi, Kültür Sitesi ve Açık Sergi Alanları’ndan oluşan müze inşaatına başlandı. 2013 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan Tarihi Kayıklar Galerisi 4 Ekim 2013’te ziyarete açıldı.

Galeri’deki Osmanlı Dönemi Donanması Salonu’nda Türklerin 11’inci yüzyılda denizle tanışmalarından başlayarak Cumhuriyet’in ilanına kadarki dönemden eserler ve belgeler yer alıyor. Tarihi Kayıklar Galerisi’nde ise dünyanın yaşayan en eski gemisi olarak bilinen Tarihi Kadırga, Saltanat Kayıkları, mabeyn kayıkları, piyade kayıkları, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan kayıklar, Savarona Yatı’na ait filika gibi kayıklar sergileniyor. Burada ayrıca Osmanlı Donanması’nda kullanılmış gemi baş figürleri, isim levhaları, armalar, tuğralar, muhtelif ahşap süslemeler ile çeşitli gemi modelleri de yer alıyor.

ATATÜRK SALONU

Atatürk Salonu ise iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde 1925-1937 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yatı olarak kullanılmış Ertuğrul Yatı’nda Atatürk’ün kaldığı orijinal kamarası ve kamara içindeki bazı eşyaları, ikinci bölümde Atatürk’ün 54 gününü geçirdiği Savarona Yatı’na ait eşyalar sergileniyor.

Şehitler Salonu’nda Ertuğrul Fırkayteyni kazasından başlayarak Trablusgarp, Balkan, 1. Dünya Savaşı Şehitleri, Atılay ve Dumlupınar kazaları, Kıbrıs Barış Harekatı, Cumhuriyeti döneminin tüm şehitleri ve şehit Oramiral Kemal Kayacan’a ait eserler yer alıyor.

Cumhuriyet Donanması Salonu’nda Türkiye’nin kuruluşundan bugüne Donanma’nın gelişimi anlatılıyor. Salonda gemi modelleri, tablolar, seyir aletleri, silahlar, sancaklar, üniformalar, madalyalar, nişanlar, yayınlar, belgeler, fenerler ve çanlar sergileniyor.

Bahriyede Mekan Sergi Salonu ise bahriyelinin günlük mesaisi, bürokrasi, diplomasi ve protokol kurallarının oluşmasına tanıklık etmiş mekanlara atıfta bulunuyor.

Editör: Araştırma Servisi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık