22 Aralık 2024, Pazar

İstanbul'da deniz dolmuşlar seferlerine başlıyor

İstanbul'da deniz dolmuşlar seferlerine başlıyor

İstanbul’da deniz ulaşımına yeni bir soluk getirecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Şehir Hatları tarafından Haliç Tersanesi’nde üretilen deniz dolmuşlar seferlerine başlıyor.

Edinilen bilgilere göre; toplu ulaşım seferlerinde kullanılmak üzere ilk etapta 7 adet deniz dolmuşunun üretimine Haliç Tersanesi’nde 2024 Mart ayında başlandı.

3 adet deniz dolmuşunun üretimi tamamlanırken, 4'üncünün inşa çalışmaları ise son aşamaya geldi. Deniz dolmuşlarının 7’sinin üretimi eylül ayında tamamlanacak. Yapımı tamamlanan deniz dolmuşlar ilk olarak 15 Temmuz pazartesi günü İstinye – Küçüksu arasında ekstra bir ücret ödenmeden Şehir Hatları tarifesine göre yolcularını almaya başlayacak.

İBB, işletme maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla üretilen 7 adet deniz dolmuşunu yolcu yoğunluğu düşük seferlerde kullanarak yıllık yaklaşık 120 milyon TL tasarruf yapmayı hedefliyor.

DENİZ DOLMUŞLAR TÖRENLE SUYA İNDİRİLDİ

İstanbul’un yeni deniz dolmuşları İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından, Haliç Tersanesi’nde düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Yapımı biten deniz dolmuşların suya indirildiği törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, eski Şehir Hatları Genel Müdürü olan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve yeni Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik katıldı.

“600 YILA YAKIN YAŞI OLAN BU TERSANE KAPANACAKTI”

Tarihi Haliç Tersanesi’ni devraldıkları ilk günden itibaren özel olarak ele aldıklarını belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

- Haliç Tersanesi, bir vakıfla yapılan sözleşmeyle bir bilim müzesi veya ona dönük bir eğitim alanı diye tariflenmişti ve tasarlanmıştı. 600 yıla yakın yaşı olan bu tersane kapanacaktı. Burada üretim olmayacaktı ve başka türlü bir yoruma yelken açacaktı. Tarihin yüzyıllar boyu biriktirdiklerini çöpe atmak gibi bir duruma sebep olabilirdi. O bakımdan çok özenli davrandık. Tarihi tersaneyi üretir hale getirdik. İçinde kültür, sanat, eğitim, buluşmalar yapılıyor. 600 yıllık tersanenin imalatı devam ediyor.

- Göreceksiniz burası sadece İstanbulluların değil, bütün dünyanın bu yönüyle ilgisini çekecek muhteşem bir sahaya dönüşüyor olacak. Bir nevi İstanbul'umuzun silüeti olan vapurlarımızın yaşatılması, restore edilmesi ama aynı zamanda da özellikle deniz dolmuş ve deniz taksi gibi yeni araçların da burada yapılıyor olması, deniz ulaşımının sürdürülebilir stratejilerinin geliştirilmesi bizim için çok önem taşıyordu ve bu adımları attık.

İSTİNYE-KÜÇÜKSU VE BEYKOZ-SARIYER ARASINDA ÇALIŞACAK

Deniz dolmuşlar hakkında bilgi veren İmamoğlu şöyle devam etti:

- Düşük oranda yolcu taşımanın  verimlilik açısından olsun kaynak israfı açısından olsun bizim için büyük bir kayıp olduğunu görerek arkadaşlarımız çevre dostu ve düşük emisyonlu deniz dolmuşlarını geliştirdiler. Yıllık yaklaşık 120 milyon lira tasarruftan bahsediyor arkadaşlarımız. İnşallah yaptığımız yatırımı kısa sürede geri dönüşümünü sağlayacak bir modele erişecek. İlk etapta bu gördüğünüz dolmuşlar 7 adet olacak.  Üretimi biten deniz dolmuşlar İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefer yapmasını düşünüyoruz.

Konuşmaların arından Haliç-1 , Haliç-2  ve Haliç-3 isimleri deniz dolmuşları vapur düdükleri ve alkışlar eşliğinde denizle buluştu. Kaptan şapkasını takan İmamoğlu, Haliç-2 aracına binerek  ilk yolculuğunu gerçekleştirdi.

KUTU: 33 YOLCU KAPASİTESİNE SAHİP

 Şehir Hatları, ilk deniz dolmuşlarını Galataport için yine Haliç Tersanesi markasıyla üretmişti. “Galata 1” ve “Galata 2” isimli deniz dolmuşları, hâlen Galataport‘a ring seferler yapmaya devam ediyor. Kompozit malzemeden, vakum infizyon yöntemiyle üretilen 11.7 metre uzunluğunda, 4.3 metre genişliğinde, servis hızı 15 knot, maksimum hızı ise 25 knot olan deniz dolmuşları, aynı zamanda 33 kişilik yolcu kapasitesine sahip ve engelli erişimine uygun.

Editör: Araştırma Servisi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık