İstanbul’un sorunlarına çözümler üretmek için çalışmalar yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı, hazırladığı eylem planı ile şehrin görüntü kirliliğine çözümler sunuyor. İstanbul’da plansız ve dikey yapılaşma sonucu oluşan görüntü kirliliği, tarihi değerlerini de yok ediyor. Bakanlık, bu sorunun çözümü için, İstanbul’un sınırlarını yeniden belirleyecek. Deprem stratejisine karar verilerek, dikey yapılaşmanın önüne geçilecek. Ayrıca, okullarda ilköğretim müfredatına İstanbul için özel ders konulacak.
İstanbul’un eski kimliğine kavuşabilmesi için hükümetin harekete geçmesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul için eylem planı oluşturdu. Hazırlanan bu eylem planına göre, dikey binaların yerine yatay az katlı, mahalle eksenli yapılaşma düzeni tasarlanacak. Büyük ve tarihi şehre “İstanbul Koruma Kanunu” getirilerek, “Eski İstanbul” ve “Yeni İstanbul” olarak ikiye bölünecek. İstanbul Kültür ve Sanat Konseyi kurulacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem eylem planında sorunlara şu şekilde çözümler sunuluyor:
“Eski İstanbul” ve “Yeni İstanbul” belirlenecek
İstanbul’un tarihi yapılarının bulunduğu bölgelerin nitelikleri yeniden belirlenerek, sınırları tanımlanacak. Yıllarca süren plansız şehirleşmeden dolayı İstanbul ile kentte yaşayan halk arasında oluşan yabancılaşmayla kaybolmak üzere olan şehrin tarihi dokusu, kültürel değerleri yeniden canlandırılacak.
Bu eylem planı hazırlanırken, örnek olarak dünyadan eski Kudüs ile eski Prag kasabası örnekleri göz önünde bulundurularak İstanbul içinde benzer bir yapı tasarlanıyor. Eski İstanbul olarak belirlenecek olan bölge turizme açılacak. Yeni İstanbul’da ise, global olarak uluslararası sahada sanat, turizm, spor, ekonomi merkezi şeklinde modern bölgeler yer alacak.
Dikey yapılar yerine mahalleler gelecek
İstanbul için hazırlanan plan kapsamında, “İstanbulluluk” kimliğinin öne planda olacağı sosyal ve kültürel merkezli şekilde toplanacak. Kapalı ve güvenlikli siteler, dikey yüksek binalar yerine, mahalle temelli açık yapılaşma gerçekleştirilecek. Yapılacak olan bu değişikliklerin hem hukuki hem de idari alt yapısı en kısa zamanda uygulamaya konularak, Eski İstanbul’un görüntüsünü bozan gökdelenlere, yüksek binalara izin verilmeyecek.
İstanbul kanun ile korunacak
İstanbul için çıkarılacak olan “İstanbul Koruma Kanunu” ile, kente özel politika belirlenerek, binlerce yıllık kültürel değerleri, tarihi mirasları koruma altına alınarak, gelecek nesillere ulaşması sağlanacak. İstanbul pek çok ilçesinde geleneksel yaşam biçimleri göz önünde bulundurularak, ulaşılabilirliğin rahat hale gelmesine özen gösterilecek.
İstanbul müfredatta yer alacak
İstanbul’daki okullarda ilk ve orta öğretimde müfredata “İstanbul” dersi konulacak. Bu ders kapsamında İstanbul’un kültürel tarihi önemi vurgulanarak şehir ile ilgili bilgi, zevk, yol yordam ve görgü eğitimi verilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile İstanbullu olmanın ruhunu işleyen kitaplar seçilerek, İstanbul derslerinde öğrencilere okutulacak.
Deprem planı uygulanacak
İstanbul’un deprem tehlikesine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ulusal Deprem Stratejisi”nin kültürel değerlerin korunması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı’da gerçekleştirilmesinde yardımcı olacak. Ayrıca, diğer doğal afetler ve teknolojik nedenli çevrede kazalardan oluşabilecek risklere ve tehlikelere karşı da çözümler oluşturulacak. İklim değişikliğinden dolayı yaşanacak olan ani sel, deprem, toprak kayması gibi afetlerin tarihi yapıları ne boyutta risk altına soktuğu belirlenerek, gerekli çarelere başvurulacak.
İstanbullu akademisyen ve sanatçılara görev
Kurulacak olan “İstanbul Kültür ve Sanat Konseyi”nin kadrosunda İstanbul hakkında ilgisi ve yakınlığı bulunan akademisyenler ve sanatçılar yer alacak. Bu kapsamda Doğu Roma ile Osmanlı medeniyetlerinin kültürel değerlerinin yer alacağı bir müze hayata geçirilecek.
Editör: Buğurcan Baştuğ
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.