Üsküdarlı Cevat, 1892'de mezun olduğu Kuleli İdadisi'nde öğrenciyken, "Kuleli'nin Ressamı" olarak bilinirdi. Subaylık yaşamına Edirne'de başlayan sanatçı, görevi boyunca değişiik yöreleri gezdi. Balkan Savaşları'na katıldı. İzmir ve SElanik'te bulundu. Yemen çöllerine gitti.
Üsküdarlı Cevat'ın bu yörelerde yaptığı suluboya resimler, onun etüt. araştırma ve gözleme büyük önem verdiğini kanıtlamaktadır.
Sami Yetik, Üsküdarlı Cevat'ın bu dönemdeki resimleri için şu ifadeleri kaleme almıştır:
"...Gezdiği, gördüğü yerlerin sayısız hatıralarıyla dolu albümleri, onun hummalı mesaisini gösteren birer sanat vesikasıdır."
Aralık 1932'de, İstanbul-Beyoğlu'nda kişisel bir sergi açmış, ertesi sene Ankara Halkevi'nde yeni bir sergi daha açmıştır. Türk Ressamlar Cemiyeti'nin kurucu üyelerinden olan Üsküdarlı Cevat, emekli olduktan sonra, Maltepe ve Kuleli Liselerinde, Çamlıca Kız Lisesi'nde resim öğretmenliği yapmış ve pek çok öğrenci yetiştirmiştir.
Kaynak: "1800'lerden günümüze zamanın belleği" Resim Koleksiyonu Sergisi, HALKBANK
Editör: Buğurcan Baştuğ
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.