Şeker Ahmet Paşa'nın desteği ile 1906'da Sanayi-i Nefise'ye giren İbrahim Çallı, 1910 yılında mezun omuştur. Mzeun lduktan sonra Çallı, Hikmet Onat ve Ruhi Arel'in de aralarında bulunduğu bir grupla resim eğitimi için Paris'e gönderildi. Paris'te L'Ecole des Beaux Arts'da Fernard Cormon atölyesinde eğitim gördü.
İyi bir sanatçı, iyi bir öğretmen
I. Dünya Savaşı'nın başlamasından dolayı yurda dönen İbrahim Çallı, her fırsatta sanatın köklü değişmelerden yana olduğunu ifade etmiştir.
Sanayi-i Nefise'ye hoca olarak İbrahim Çallı'nın girmesinden sonra Hikmet Onat, Nazmi Ziya, Feyhaman Durani Avni Lifij, Namık İsmail de okulda hocalık yapmaya başladılar.
Bu kurumdaki çalışmalarıyla İbrahim Çallı, hem iyi bir ressam hem de iyi bir öğretmen oladuğunu kanıtlamıştır.
Şeref Akdik, Refik Ekipman, Saim Özeren, Elif Naci, Mahmut Cuda, Muhittin Sebati, Ali Avni Çelebi, Zeki Kocamemi ve Bedri Rahmi Eyüboğlu, İbrahim Çallı'nın yetiştirdiği öğrenciler arasındadır.
Cormon atölyesinde 4 yıl klasik eğitim alan İbrahim Çallı, buna rağmen kompozisyon anlayışı, boya tekniği ve coşkusu ile eserler vermiştir.
Türk Empresyonist Ressam İbrahim Çallı, konu olarak, portreler, nüler, manolyalar, peyzajlar ve natürmortlar ağırlıklı olmakla beraber, Kurtuluş Savaşı'na ait önemli kompozisyonlar da resmetmiştir.
Kaynak: "1800'lerden günümüze zamanın belleği" Resim Koleksiyonu Sergisi, HALKBANK
Görseller: İstanbul Sanat Evi
Editör: Buğurcan Baştuğ
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.