22 Kasım 2024, Cuma

Edvard Munch’un tablosu 120 milyon dolara satıldı

Edvard Munch’un tablosu 120 milyon dolara satıldı

Rus milyarder Roman Abramoviç, Norveçli ressam Edvard Munch’un dünyaca ünlü ’Çığlık’ tablosunu 120 milyon dolara satın aldı. Edinilen bilgilere göre; Rus medyası, Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Rus iş adamı Roman Abramoviç'in, Norveçli ressam Munch'ün dünyaca ünlü ‘Çığlık' tablosunu 120 milyon dolara satın aldığını yazdı.

Müzayede şirketi Sotheby's tarafından yapılan ve 50 milyon dolar teklifle başlayan açık artırmaya telefonla katılan Abramoviç, Çığlık tablosu için en yüksek teklifi veren isim oldu. Böylece Çığlık tablosu, tarihin en pahalı sanat eserleri arasına girdi.

Tablo daha önce iki kez çalındı

Çığlık ya da orijinal ismiyle ‘Skrik’, Norveçli ressam Edvard Munch tarafından 1893'te yapıldı. Tablo daha önce iki kez çalındı. İlk olarak 1994'te Oslo Ulusal Galerisi'nden çalınan tablo, 2004'te tekrar çalınmış ve 2 yıl sonra bulunmuştu. Munch, tabloyu 1893 ve 1910 tarihleri arasında 2 kez pastel boya ve 2 kez yağlı boya olmak üzere 4 farklı şekilde yaptı.

‘Çığlık’ tablosunun gizemi çözüldü

Norveçli ressam Edvard Munch'ün dünyaca ünlü 'Çığlık' tablosundaki gün batımı yaşanan gökyüzündeki sarı rengin beyaza doğru kayması, göl tasvirinde çatlaklar oluşması gibi tahribatların sebebi bulundu. 

ArtDog Istanbul’un haberine göre, Norveçli ekspresyonist ressam Edvard Munch'ün dünyaca ünlü “Çığlık” tablosunda meydana gelen renk değişimlerinin ve çatlakların sebebi bilim insanları tarafından bulundu.

İtalyan Ulusal Araştırma Merkezi (CNI), Pérouse Üniversitesi, Anvers Üniversitesi ve Oslo Munch Müzesi, tablonun 1910 versiyonundaki renk kayıplarının ve hasarların sebebi ile ilgili yaptıkları son araştırmayı “Science Advance” dergisinde yayınladı. Araştırma sonucunda tabloda gün batımı yaşanan gökyüzündeki sarı rengin beyaza doğru kayması, akıp gider haldeki göl tasvirinde çatlaklar oluşması ve tablonun sol alt köşesindeki tahribatın sebebi bulundu.

Yıpranmanın nedeni nem

Uzmanlar, yıpranmanın, nem yüzünden olduğunu açıkladı. Munch'ün tabloyu yaparken kullandığı boyaların sergilendiği Oslo Munch Müzesi'nde maruz kaldığı neme reaksiyon verdiğini ortaya koydu.

Araştırmanın başındaki isim Letizia Monico, “Bu çalışmalar, bize, renk kaybındaki birinci sorumlunun nem olduğunu gösterdi. Işık, tabloya yaptığı etkinin de minör düzeyde olduğunu fark ettik” dedi.

Araştırmacılar, tabloyu incelerken X ışınları ve spektroskopik metodlardan yararlandı.

Editör: Araştırma Servisi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık