17 Kasım 2024, Pazar

Genç Başkandan Cumhuriyet çağrısı!

Genç Başkandan Cumhuriyet çağrısı!

Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayram4'nın 99. yıl dönümü tüm Türkiye'de coşkuyla kutlanacak. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da Twitter hesaından yaptığı iki paylaşımda, vatandaşlara şu şekilde seslendi:

"29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 99. yıl dönümünü hep birlikte coşkuyla kutlamak için tüm komşularımı yürüyüşümüze ve konserimize bekliyorum. 

Fener Alayı: Şairler Sofası Parkı - Akaretler 19.30
Duman Konseri: Barbaros Meydanı 21.00"

"29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunu @OfficialDuman konseriyle hep birlikte yaşayalım! Tüm komşularımızı 29 Ekim Cumartesi günü saat 21.00'de Barbaros Meydanı'na bekliyorum."

BEŞİKTAŞ’TA CUMHURİYET COŞKUSU

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, geçtiğimiz sene Beşiktaş'ta büyük bir coşkuyla kutlanmıştı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı için ilk adımı attığı ve milli mücadelenin fitilini ateşlemek için yola çıktığı Beşiktaş’ta ayrı bir coşku vardı. Resmi törenle başlayan Cumhuriyet Bayramı sevinci Beşiktaş’ın bütün cadde ve sokaklarında gün boyu devam etti. Beşiktaş Belediyesi’ne ait ses aracı Ata’mızın sevdiği parçaları ve marşları çalarak Beşiktaş’ın bütün mahalle ve sokaklarını dolaştı. İlçe sakinleri de ellerinde bayraklarıyla marşlara eşlik ederek bir kortej oluşturdu.

YÜZLERCE KİŞİ FENER ALAYINA KATILDI

Akşam saatlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da katılımıyla Şairler Sofası Parkı’ndan Barbaros Meydanı’na doğru Fener Alayı yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüş öncesinde folklor ekibinin zeybek gösterisi ilgiyle izlendi. Genci, yaşlısı, çoluk, çocuk yüzlerce kişi ellerinde meşalelerle gecenin karanlığını aydınlatarak anons aracındaki marşlara eşlik etti ve hep bir ağızdan marş söyleyerek Barbaros Meydanı'na yürüdü. Meydanda bekleyen yurttaşlarla buluşan fener alayı Cumhuriyet coşkusunu en yükseklere taşıdı.

Barbaros Meydanı’nda konser için sahneye çıkan sanatçı Sertab Erener ‘’ Yaşasın Cumhuriyet, 98'inci yılımızı kutluyoruz. Göğsümüzü kabarta kabarta kutluyoruz. Biz özgür bir ülkeyiz ve öyle kalacağız Yaşasın Cumhuriyet‘’ ifadelerini kullanarak herkesin Cumhuriyet bayramını kutladı. Vatandaşlar, sanatçının sevilen parçalarına eşlik ederek unutulmaz bir akşam yaşadı.

"EN BÜYÜK BAYRAMIMIZ HEPİMİZE KUTLU OLSUN"

Konser alanındaki yüzlerce kişinin bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise “Beşiktaş her zaman olduğu gibi yine Cumhuriyet’e ve demokrasiye sahip çıkıyor” dedi.

Beşiktaş’ın en önemli özelliğinin Cumhuriyet’e bağlılığı olduğunu söyleyen Akpolat şöyle konuştu:

“Cumhuriyet bizim en büyük bayramımız, en büyük kazanımımız, güvencemiz ve değerimizdir. Ulusumuzun kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu topraklar bağımsız, insanı özgür, geleceği parlak olsun diye bize Cumhuriyet’i armağan etti. Bu paha biçilemez emaneti bize verenlere, bugünlere taşıyanlara, geleceğe aktaracak olanlara selam olsun. Atatürk, ‘Cumhuriyet en çok da kimsesizlerin kimsesidir’ diyerek aslında hepimizi anlatıyordu. En büyük bayramımız hepimize kutlu olsun.”

“YAŞASIN CUMHURİYET, DEMOKRASİ VE ATATÜRK”

Cumhuriyet’i karanlığa ekilen yıldıza benzeten Akpolat, “İnsanlığın en büyük devrimlerinden birinin mirasçılarıyız ama asla mirasyedi değiliz. Her adımımızı, her uğraşımızı Cumhuriyet’imizi büyütmek için harcıyoruz. Cumhuriyet karanlığa ekilen bir yıldız gibidir. Değerlerimize sahip çıkmak, gelecek kuşaklara değerlerimizin mücadelesini taşımak zorunlu bir görevdir. Çünkü geçmişi bilmeden özgür bir geleceğin inşası mümkün değildir. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın demokrasi, yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk” dedi.

29 EKİM CMHURİYET BAYRAMI

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile millî bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği Onuncu Yıl Nutku'nda, bu günü "en büyük bayram" olarak nitelendirmiştir

CUMHURİYETİN İLANI

Wikipedia'dan edinilen bilgilere göre; Osmanlı İmparatorluğu, 1876 yılına kadar mutlak monarşi, 1876-1878 ve 1908-1918 arasında meşruti monarşi ile yönetilmişti. I. Dünya Savaşı'nda yenilgiye uğramasının ardından işgale uğrayan Anadolu'da halkın işgalcilere karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiği Millî Mücadele, 1923 yılında millî güçlerin zaferi ile sonuçlandı. Bu süreçte, "Büyük Millet Meclisi" adıyla 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanan halkın temsilcileri, 20 Ocak 1921'de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu adlı yasayı kabul ederek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğunu ilan etmiş ve 1 Kasım 1922'de aldığı kararla saltanatı kaldırmıştı. Ülke, meclis hükûmeti tarafından yönetilmekteydi.

27 Ekim 1923'te İcra Vekilleri Heyeti'nin istifası ve yerine meclisin güvenini kazanacak yeni bir kabinenin kurulamaması üzerine Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet İnönü ile birlikte bir yasa değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.

BAYRAM KABUL EDİLMESİ

Cumhuriyet ilan edildiği sırada henüz 29 Ekim günü bayram ilan edilmemiş, kutlamalar konusunda bir düzenleme yapılmamıştı; 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günündeki şenlikleri halk kendiliğinden organize etti. Ertesi yıl, 26 Ekim 1924 tarihli 986 numaralı kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmasına karar verildi. 1924 yılında yapılan kutlamalar, daha sonra yapılacak olan Cumhuriyet’in ilanı kutlamalarının başlangıcı oldu.

2 Şubat 1925'te Hariciye Vekaletince (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir yasa teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerildi. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan'da karara bağlandı, 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edildi. "Cumhuriyetin İlanına Müsadif 29 Teşrinievvel Günüünn Milli Bayram Addi Hakkında Kanun" ile 29 Ekim'de Cumhuriyet Bayramı'nın millî bayram olarak kutlanması resmi bir hüküm şekline geldi. Cumhuriyetin ilan edildiği gün, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde resmî bir bayram olarak kutlanmaya başladı.

Hükûmet 27 Mayıs 1935'te milli bayramlar hakkında yeni bir düzenleme yaparak ülkede kutlanan bayramları ve içeriklerini yeniden belirledi. Daha evvel Meşrutiyet'in ilan günü olan Hürriyet Bayramı ile Saltanatın kaldırılış günü olan Hâkimiyet Bayramı millî bayramlar arasından kaldırılarak kutlanmasına son verildi. Cumhuriyet'in ilan edildiği 29 Ekim günü "ulusal bayram" olarak ilan edildi ve devlet adına yalnız o gün tören yapılması karara bağlandı.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor

Anket

YAYINLARIMIZI GÜVENİLİR BULUYORMUSUNUZ?..

yukarı çık