18 Aralık 2024, Çarşamba

Bir gün değil her gün yanındayız!

Bir gün değil her gün yanındayız!

Down sendromlu bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla tanınan 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, "Dünya #DownSendromuFarkındalıkGünü’nde farkındayız, bir gün değil her gün yanınızdayız." ifadelerini kullanarak Twitter hesabında paylaşımda bulundu.

DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ

Birleşmiş Milletler, down sendromlu bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart'ı resmi 'Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü' olarak tanımıştır. 

Down sendromu bir kromozom anomalisi olup doğum öncesi tanı yöntemleri ile saptanabilmektedir. Vücudumuzda olması gereken kromozom sayısı 46 iken bu sendromda sayı 47'dir. Bu farklılığın nedeni; iki adet olması gereken 21. kromozomdan üç adet bulunmasıdır.  

Down sendromlu bireylerin bilişsel, dil, hareket gelişimleri ile sosyal, duygusal ve iletişim becerilerinde olağan gelişim gösteren yaşıtlarına göre gecikmeler yaşanmaktadır. Bu nedenle çocukların en erken dönemde özel eğitim ve fiziksel rehabilitasyon ile desteklenmesi önem arz etmektedir. Bu bireylerin uygun eğitim ortamlarında, ihtiyaç ve özelliklerine uygun düzenlemeler yapılarak ve destekler sağlanarak pek çok başarı elde edebildikleri bilinmektedir.

Türkiye'de Down Sendromlu bireler için eğitim fırsatları

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre; Türkiye'de down sendromlu bireyler rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından düzenlenen Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile özel eğitim ihtiyacı olan diğer akranlarına sunulan tüm özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bu kapsamda 36 aydan küçük down sendromlu çocuklar için özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitim hizmeti verilmektedir. 36 aydan büyük down sendromlu çocuklar ise zorunlu eğitim sürecine dahil edilerek örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerine devam ederken özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden de destek almaktadır. Bakanlık tarafından sunulan eğitim hizmetleri ile bireylerin toplumsal yaşama uyumunu ve etkin katılımını sağlayarak yaşam kalitelerinin artırılması ve onların mutlu ve üretken bireyler olarak toplumla bütünleşmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Bakanlık; Down sendromlu öğrencilerin eğitim gördüğü ortamların fiziki kapasitesinin güçlendirilmesi yoluyla sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğinin artırılması için meslek edinme atölyeleri, uygulama evleri, destek eğitim odaları ve özel eğitim sınıfları Bakanlık tarafından belirlenmiş standartlar doğrultusunda kurulmaktadır. 

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla özel eğitim okullarının erişilebilir özelliklerle donatılmış binalarda hizmet vermesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Bireysel özellikleri ve gelişim alanlarındaki ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan öğretim materyalleri öğrencilerin kullanımına sunulmakta olup 81 İle öğrencilere özel olarak geliştirilmiş bu öğretim materyalleri gönderilmektedir.

Down sendromlu bireylerin özellikleri göz önünde bulundurularak öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik çok sayıda içerik, etkinlik, uygulama ve ders kitapları hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu içerikler Bakanlığın mobil uygulamaları, web siteleri, sosyal medya hesapları aracılığıyla tüm öğrenci, veli ve öğretmenlerin hizmetine ücretsiz olarak sunulmaktadır.

TRT EBA TV'de ve EBA'da tüm öğrencilere olduğu gibi down sendromlu öğrenciler için de özel içerikler hazırlanarak öğrencilerin erişimine açılmaktadır. Özelim Eğitimdeyim uygulaması gibi dijital platformalar aracılığıyla down sendromlu öğrencilerin özellikleri de dikkate alınarak özel eğitim içeriklerine sınırsız erişim imkânı sağlanmaktadır.

Editör: Buğurcan Baştuğ

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık