18 Aralık 2024, Çarşamba

Beşiktaş'ta yenilenen Barbaros Meydanı ve Bulvarı açıldı!

Beşiktaş'ta yenilenen Barbaros Meydanı ve Bulvarı açıldı!

Beşiktaş’ta bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi iş birliğiyle yenilenen Barbaros Bulvarı ve Meydan’ı açılış töreni düzenlendi. Edinilen bilgilere göre; açılışa CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP İstanbul Milletvekilleri Engin Altay, Yunus Emre, Suat Özçağdaş, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, PM üyeleri Sevgi Kılıç ve Sinem Kırçiçek, Beşiktaş İlçe Başkanı Alican Şen, CHP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Erdem Kara katıldı.

Tören Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

"BEŞİKTAŞ’I HAK ETTİĞİ YERE İBB İLE BİRLİKTE GETİRECEĞİZ"

Konuşmasını yapmak üzere sahneye ilk olarak ev sahibi Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat çıktı. 

Beşiktaş’ın yıllardır çözümlenemeyen sorunlarını İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle aşıldığını belirten Başkan Rıza Akpolat şunları söyledi: "Biz Beşiktaş'ı ve Beşiktaşlı olmayı tanımlarken, hep şunu söyleriz; Beşiktaş sur dışındaki en tarihi yerleşim yerlerinden bir tanesi. İki kıtanın birleştiği, Kaptan-ı Deryaların Barbaros Hayrettin'in kenti. Ama en önemlisi, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşadığı evinin olduğu, cumhuriyet fikrini geliştirdiği, bütün savaş planlarını kurduğu, düşman gemileri Dolmabahçe önüne geldiğinde, "Geldikleri gibi giderler!" dediği yerin adıdır Beşiktaş. Beşiktaş, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu yerin adıdır. Dolayısıyla biz Beşiktaş'ta görev yaparken, görevlerimizi yerine geitirken, bu tarihi sorumluluğun bilinciyle çalışmalarımızı yerine getiriyoruz. Bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğiz. 

Beşiktaşlı olmayı tanımlarken de, Beşiktaşlı olmayı aslında son dönemlerde 4 buçuk senedir ağaçlı yoda Atatürk'ün sesiyle birlikte Dolmabahçe'ye yürüyoruz. Dolmabahçe'ye giderken, Atatürk'ün sesiyle orda yürürken; aracından inip saygı duruşunda bulunan, gözyaşı döken, hüzünlenen herkes bizim için Beşiktaşlıdır ve Beşiktaşlı duruşuna sahiptir. Dolayısıyla, Beşiktaşlı olmak, bir duruş ister. Bunu bütün çalışmalarımızda ortaya koymaya çalışıyoruz. 

Beşiktaşlı olmanın artık bir anlamı daha var. Süper Kupa Finali'nde bir olay yaşadık. O kadar büyük ki Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Galatasaray ve Fenerbahçeli taraftarları Beşiktaş'ta buluşturdu. Kaç yıl geçerse geçsin, kaç yüz yıl geçerse geçsin bu birlikteliğimiz, bu beraberliğimiz devam edecek. Biz yine bugün, belediye meclisimizden alacağımız bir kararla Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün yol arkadaşı Medine fatihi, kutsal emanetlerimizi korumuş, kutsal topraklarımızı korumuş çöl aslanı Fahrettin Paşa'mızın adını, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun olduğu sokağa verdik. Artık, Beşiktaş'ta o değeri de yaşatacağız.
Beşiktaş, tarihi özelliklerinin yanı sıra, 3 tane sarayı, 9 tane üniversitesi, çevre ilçelerden, illerden, Avrupa'dan dünyanın dört bir yanından bir vesileyle İstanbul'a ayak basan herkesin uğradığı bir kent. Aslında bu özellikleriyle kent özelliği taşıyoruz. Hepimiz kentliyiz. Bu kentli olmanın ve siyasi tercihlerinden dolayı yıllarca Beşiktaş ceza çekti. Bu tarihi noktaların tamamı yıllarca hizmet alamadı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun göreve gelmesiyle beraber, Beşiktaş'ın tarihi alanlarındaki bütün sorunlarımızı çözmeye başladık. Önce altyapı sorununu çözdük, Barbaros Bulvarı'nı, Çırağan Caddesi'ni, Nispetiye Caddesi'ni, Şair Nedim'i, Nüzhetiye'yi, Arnavutköy'ü, Kuruçeşme'yi, Bebek'i su baskınlarından İBB ile beraber kurtuardık.

Şimdi gördüğünüz bu tarihi alanı yeniliyoruz. Barbaros Bulvarı, Beşiktaş Medydanı yıllarca dokunulmamış alanlardı. Yıllarca siyasi nedenlerden dolayı cezalandırılmış, Beşiktaş'ta buralara kimse işlem yapmaya cesaret edememişti. Herkese eşit hizmet uygulayacağını söyleyen İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun Beşiktaş'ı öncelemesiyle bu tarihi alanlardaki bütün sorunları birer birer çözmeye başladık. Ve bugün, bu tarihi alanı açacağız. Bir kısmını açacağız, diğer alanları yılbaşından sonra seçime kadar açılmış olacak. 

Ortaköy Yaşam Vadisi, 280 dönümlük bir yaşam vadisi. Altyapı hizmetleri başladı. Çok yakın bir zamanda da, oranın temeli atılacak.
Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz." 

"HEM BEŞİKTAŞ’A HEM BEŞİKTAŞLIYA HEM DE 16 MİLYON İNSANA YAKIŞIR BİR ALANI HİZMETE AÇIYORUZ"

Başkan Rıza Akpolat’ın ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu şunları söyledi:

"Ne güzel sizlerle Beşiktaş’ta bir araya gelmek. Şimdi burayı hatırlıyorsunuz. Beşiktaş Meydan’ı meydan değildi. Büyük bir kısmı işgal altındaydı. Yukarıdan bir köprü geçiyordu ve uzun yıllardır bir işe yaramayan bir köprüydü. Biz gelir gelmez bu ihmal edilmiş alanları nasıl çözeriz diye yoğun bir çalışma sürdürdük. Köprüyü kaldırınca burada pırıl pırıl bir meydan oluştu. Şimdi ne oldu biliyor musunuz hem Beşiktaş’a hem Beşiktaşlıya hem de 16 milyon insana yakışır bir alanı hizmete açıyoruz. Bugün aynı zamanda bayraklarınızla ve her renkle buradasınız. Ne güzel sizleri bu renklerle birlikte karşılamak ve Beşiktaş Meydanı’nda olmak. İstanbul’un renkleri burada. Fenerbahçe burada, Galatasaray burada, hem de Beşiktaş’ın ev sahipliğinde burada. Artık İstanbul’un tüm ilçeleri İBB tarafından eşit hizmet almaya başladı. İstanbul’da 2019 yılında fetret devri sona erdi, yatırım ve atılım devri başladı."

Suudi Arabistan'ın Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanacak Süper Kupa maçında Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarına ve sözlerine izin vermemesi, Türkiye'yi ayağa kaldırdı. İBB’nin yenilenen Beşiktaş Barbaros Meydanı ve Barbaros Bulvarı açılışı için düzenlediği etkinlik de tepkilerin zirveye ulaştığı bir mitinge döndü. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbullulara yaptığı “Bayrağını al, Beşiktaş'a gel. İstanbulluları, bugün saat 15.00'te Türk Bayrakları, Atatürk resimleri ve spor kulüplerimizin bayraklarıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı'na davet ediyorum” çağrısına uyan yüzlerce kişi bayraklarıyla meydanı doldurdu. Alanın tarihi İstanbul siluetine sahip hakim bir noktasına, Atatürk’ün fotoğrafının yer aldığı, üzerinde “Mustafa Kemal Atatürk Her Zaman Kazanır” yazısının bulunduğu flamalar asıldı. Vatandaşlar sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı attı.

Olaylı Süper Kupa maçını oynamama kararı alan Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerini kutlayan İmamoğlu, şunları söyledi:
“Bugün, aynı zamanda bayraklarınızla, her renkle buradasınız. Fenerbahçe burada, Galatasaray burada. Hem de Beşiktaş'ın ev sahipliğinde burada. Tabii dün yaşadığımız olaylar ve süreç bizi üzdü. Evet, canımızı sıktı. Bu milletin hassasiyetlerine kimsenin dokunamayacağını, milletçe bir kez daha gösterdik. Bizim çok hassas olduğumuz konular vardır, milli meselelerimiz vardır. İnançlarımızla ilgili hassasiyetlerimiz vardır. Hiçbir yerde, hiçbir noktada hassasiyetlerimize pervasızca, saygısızca davranışa asla müsaade etmeyiz. Gereğini yaparız. Bu anlamda kendine yakışanı yapan her iki camiayı da tebrik ediyorum. O maç orada yapılsaydı, çok kötü olurdu. Geri dönerek, en doğrusunu yaptılar. Altını çizelim; gidilmesi de yanlıştı.”

“BÜTÜNLEŞMENİN HARCI ATATÜRK OLDU”

İmamoğlu “Bugün burada birleştik. Bu bütünleşmenin harcı, yine Mustafa Kemal Atatürk oldu, yine Türk bayrağımız oldu, yine İstiklal Marşımız oldu. Birleşmek güzeldir, omuz omuza vermek iyidir. Bölmek, ufalamak kolay; bütünlemek, birleştirmek, büyütmek zordur. Biz, hep zor olanı yaptık, zor olanı başardık. Zor olanı başarmak zorundayız. Milletçe, kardeşçe, maddi-manevi değerlerimize sahip çıkıp, gönül birliğimizi çok güçlü kılmalıyız, güçlü olmalıyız. Çünkü, daim olmalıyız. Asla yıkılmamalıyız. Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin dediği gibi; ‘Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız.’ İşte tam da bugün burada olduğu gibi, dayanışma içinde olacağız. Bütün bayrakların kardeşliğiyle, Türk bayrağımızın en yukarıda olduğu şekliyle, dostluğumuzun ebedi olduğu bir zamanı yaşıyoruz. Dün söyledik: ‘Mustafa Kemal Atatürk her zaman kazanır, her zaman milletine kazandırır” dedi.

"HESABI SORULMALI"

"Bu kararı kim verdi, niçin oraya gidildi? Bunun sorgulanması lazım. Hangi detayları hesaba katmadılar. Ülkedeki yönetici akıl böyle kritik olaylardan sonra ortadan kayboluyorlar. Bunlar yarın bayraklarıyla buraya gelenleri suçlarlarsa şaşırmayın Bu kararı kim verdi, niçin oraya gidildi? Bunun sorgulanması lazım. Bunun hesabı sorulmalı."

"SİZ YAS İLAN EDİYORSUNUZ ONLAR ATATÜRK FOTOĞRAFINA TAHAMMÜL EDEMİYOR"

"Gönül birliğimizi çok güçlü kılmalıyız. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Mustafa Kemal Atatürk her zaman kazanır, her zaman milletine kazandırır. Bir ülkenin kralının ölümüne milli yas ilan ediyorsunuz ama o ülke Atattürk’ün fotoğrafına bile tahammül edemiyor. İtibar çok önemlidir. Lafla iş olmaz."

"O KUPAYI İKİYE BÖLÜN"

"Bir öneri yapayım, o kupa maçı artık oynanmasın. Millet bu anıyı unutmayacak. O kupayı ikiye bölün birisi Galatasaray Müze’sinde birisi de Fenerbahçe Müze’sinde. İlelebet dostluk içinde yaşsın. Ama bir şölen yapın. O şölenin yeri de Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sattı olsun İnönü Stadı olsun. Üç takımın bütün Türkiye’nin takımlarını davet ettiği bir spor şöleni olsun."

İmamoğlu tepkisini şöyle sürdürdü:

“Dünyada hiçbir ülke yok ki; çatır çutur vatandaşlık satsın. 400 bin doları veren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oluyor. Bir yabancı gazetecinin raporuna göre, dünyada parayla vatandaşlık satılan rakamın yaklaşık yarısının Türkiye'ye ait olduğu söyleniyor. Bunlar acı raporlar. Sevgili kardeşlerim, bizim vatandaşlığımız paha biçilmez bir vatandaşlıktır. Bizim vatandaşlığımız, bu toprakların altında yatan binlerce şehidin kanına bedeldir. Kolay değildir vatandaşlık. Bir ülkeden vatandaşlık alınır mı? Tabii ki alınabilir. Bizim de başka ülkelerden vatandaşlarımız var. Olmalıdır da. Ama bu 400 bin doları alarak ya da bina alarak da değil… Vatandaş olmanın bilinci var. Dilini öğrenme var. Orada yaşama prensibi var. İnsanlarını tanıma prensibi var.

Hangi akla hizmetle böyle bir süreç tariflediler? Hangi detayları hesaba katmadılar? Bakın; bugün ülkedeki yönetici akıl, her olaydan sonra, böyle kritik olaylardan sonra kayboluyorlar ortadan. Bir süre ortadan kayboluyorlar. Ses bile çıkarmıyorlar. Niye biliyor musunuz? Sözüm ona olur ya, halk bir hata yapar, oradan faydalanırız. Bunlar, yarın, buraya bayraklarıyla gelenleri suçlarsa şaşırmayın. Bakın sizi bile suçlayabilirler. Bunun hesabı sorulmak zorundadır. Bu kararı kim verdi? Niçin oraya gidildi? Buna neden ihtiyaç vardı? Başka bir şey: Spor birleştirir. Spor için o ülkeye de gidilir. Başka bir ülkeye de gidilir sporun birleştirici gücüyle. Bu değerlidir, faydalıdır. Ama altını, üstünü, kıyısını, kenarını düşünmeden bu yapılamaz. Bu memleket, ne yazık ki düştüğü ekonomik durum üzerinden itibarlı bir dış politika yönetme marifetlerini kaybetmiştir. Bakın bu, büyük bir sıkıntıdır.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, meydanın önceki durumunu anlatarak, buranın otoparka dönüştüğünü ve işgal altında olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalar sonucunda pırıl pırıl bir meydan oluştuğunu vurgulayan İmamoğlu, meydanın simgeleriyle de özel bir yer olduğunu ifade etti. Meydandaki işgallerin ortadan kaldırıldığını ve yaya-taşıt ilişkisinin sağlıklı hale getirildiğini söyleyen İmamoğlu, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nın hem Beşiktaş'a hem de 16 milyon insana yakışan bir meydan olduğunu belirtti. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat da, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile birlikte, Beşiktaş'ımıza ve tüm İstanbul'a eşit hizmet gelmesinin 5. yılında, tüm engellemelere rağmen yenileme çalışmaları tamamlanan Beşiktaş Barbaros Meydanı ve Barbaros Bulvarı’nın açılışını gerçekleştirdik." dedi.

İmamoğlu, meydanın, simgeleriyle de çok özel bir yer olduğunu belirterek, "Hemen yukarımızda Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesi var. Yine burada Barbaros Hayrettin Paşa'nın anıtı var. Çok önemli bir Deniz Müzemiz var. Burada birlikte çalıştığımız esnada karşılıklı anlayışla süreci yönettiğimiz için Deniz Müzesi Komutanlığına da ayrıca teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Meydandaki işgallerin ortadan kaldırıldığını dile getiren İmamoğlu, hem Beşiktaş'a hem Beşiktaşlıya hem de 16 milyon insana çok yakışan bir meydanı hizmete açtıklarını kaydetti.İmamoğlu, bu alandaki yaya-taşıt ilişkisini de sağlıklı bir hale getirdiklerini ifade etti.Öte yandan, İBB'den yapılan açıklamada, Beşiktaş Barbaros Meydanı çalışmalarının 1'inci etap düzenlemeleri kapsamında Barbaros Bulvarı ile sahil yolunu bağlayan çelik köprü yolun kaldırılarak, toplu taşıma araçlarının hareket noktasının sahil tarafından Beşiktaş Caddesi'nin kuzeyine alındığı belirtildi.Öncesinde Barbaros Türbesi ve Barbaros Anıtı arasında kalan ve kaykaycıların kullandığı alanın da düzenlenerek, kaykay yapılmaya uygun hale getirildiği aktarıldı.

Editör: Beşiktaş Medya Grup

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık