18 Aralık 2024, Çarşamba

Profesörden korkutan tahmin! 30 milyon göçmen akın edebilir

Profesörden korkutan tahmin! 30 milyon göçmen akın edebilir

Türkiye’de göçmenlerin ülkelerine nasıl gönderileceği tartışırken mevcudun 9-10 katı yeni bir göç dalgası kapıda…

SÖZCÜ'den edinilen bilgilere göre; Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Levent Kurnaz, küresel ısınma yüzünden Türkiye'nin 30 milyonluk yeni bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalacağını, yüksek karbon vergileri nedeniyle de başta Rus ve Almanlar olmak üzere Batılı turistlerin Türkiye'ye gelemeyeceğini söyledi.

 

Akdeniz Turizm Otelciler Birliği ile Gıda Dostu Derneği ortak uygulaması ‘Turuncu Bayrak' tarafından organize edilen İklim Dostu Turizm Zirve toplantısında konuşan Prof. Kurnaz, küresel iklim değişikliğinin Türkiye için büyük bir tehdit oluşturacağını bildirdi. Küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki 20 yıl içerisinde Türkiye'nin sınırlarına 30 milyondan fazla yeni göçmenin dayanacağını savunan Kurnaz, göçmenlerin Pakistan, Hindistan ve Bangladeş gibi aşırı ısınıp kuraklaşacak ülkelerden geleceğini söyledi. Kurnaz, “Türkiye bugün 3-5 milyon göçmenle başa çıkmanın yollarını arıyor. Ancak daha büyük tehlike giderek yaklaşıyor. Türkiye bugünden o 30 milyon göçmen riskini nasıl önleyeceğini ve nasıl yöneteceğini planlamalı. Aksi halde çok geç olacak” uyarısında bulundu.

RUS TURİST GELEMEZ

Prof. Kurnaz, küresel ısınmayı yavaşlatmak amacıyla uygulanacak Karbon Vergisi nedeniyle uçak biletlerinin aşırı pahalanacağını, bunun da uzun uçuşlarla yapılan turist hareketliliğini frenleyeceğini söyledi. Prof. Kurnaz, pahalı uçak biletleri nedeniyle başta Rus, Alman ve İngilizler olmak üzere Batılı turistlerin Türkiye'ye gelmek yerine daha yakın turizm alanlarına yöneleceğini belirtti.

TURUNCU BAYRAK TASARRUFU

Turizm zirvesinde konuşan Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün, dünyada ilk kez Türkiye'de hayata geçirilen ‘Turuncu Bayrak' uygulamasıyla otel ve işyerlerindeki israfın önüne geçmeyi, 2030 yılına kadar 1 milyar ton sera gazı salınımının önleyip 100 milyar liralık tasarruf sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Yılda yaklaşık 10 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini, bu yolla yılda 255 milyar liralık israf oluştuğunu belirten Akgün, israfı önleme bilincinin çocuklardan başlayarak tüm ülkeye yayılmasının kritik önem taşıdığını ifade etti.

İSRAFTA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ

Zirvede konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Türkiye'yi iklim dostu turizmde dünyaya örnek ülke yapmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin gıda israfında dünyada Kongo ve Meksika'dan sonra 3'üncü ülke olduğunu belirten Kavaloğlu, “Gıda israfının yüzde 40'ı otel ve restoranlarda gerçekleşiyor. Amacımız teknoloji çözümleri ve farkındalık çalışmalarıyla atığı yüzde 70'e varan oranda azaltmak” dedi. Otel personelini bilinçlendirip turistlerin çevre dostu uygulamalara katılımını sağlamayı hedeflediklerini belirten Kavaloğlu, turuncu bayrak uygulamasını Antalya'da 100 civarında otelde uygulayarak dünyaya örnek model haline getireceklerini belirtti.

Editör: Araştırma Servisi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık