Sendika.org yayınladı...
Bahçeşehir Koleji’nden bir öğretmen anlatıyor: “Yüzde 10 iyileştirme dedikleri, Ekim’de yapacakları yüzde 30 zammın içindeymiş”
Bahçeşehir Koleji'ndeki öğretmenler, Ocak ayında önerilen yüzde 10'luk zammı kabul etmeyerek sosyal medyadan seslerini duyurdu. Bahçeşehir Koleji'ndeki öğretmenlerin durumunu, sorunlarını ve taleplerini dönem başında dayatılan sefalet ücretiyle geçinemediği için işi bırakmak zorunda kalan bir öğretmenle konuştuk
Bahçeşehir Koleji’nden bir öğretmen anlatıyor: “Yüzde 10 iyileştirme dedikleri, Ekim’de yapacakları yüzde 30 zammın içindeymiş”
Bahçeşehir Koleji’ndeki öğretmenler, yüksek enflasyondan kaynaklı maaşlarında iyileştirme talep ettiler. Ancak okul yönetimi sadece yüzde 10’luk bir iyileştirme sundu. Sonradan anlaşıldı ki önerilen yüzde 10’luk iyileştirme de Ekim ayında yapılması öngörülen yüzde 30 oranındaki zammın içinde sayılacak ve Ekim ayında yüzde 20 oranında zam yapılacakmış.
Öğretmenlerin sefalet zammına olan tepkileri sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası) Bahçeşehir Koleji öğretmenleriyle çevrimiçi bir toplantı yaparak ne yapabileceklerini konuştu.
Bahçeşehir Koleji’ndeki öğretmenlerin durumunu, sorunlarını ve taleplerini dönem başında dayatılan sefalet ücretiyle geçinemediği için işi bırakmak zorunda kalan bir öğretmenle konuştuk.
Bu süreç nasıl başladı? Patron ne öneriyor, siz ne istiyorsunuz?
Bu bir anda patlak veren bir süreç değil. Türkiye’deki genel yoksullaşma sürecinden nasibimizi alıyoruz. Okulumuzda 80 öğretmen çalışıyordu. Bunun 60’ı asgari ücret veya çok az üzernde bir maaşla çalışıyor. Dört beş yıldır da yüzde 10 civarında zam alıyoruz.
Bizde sözleşme süreci şöyle işler: Sözleşmeler ekim ayında başlar. Ancak ekim ayında başlayacak sözleşme, ocak şubat gibi imzalanır. Yani bir sonraki sene devam edip etmeyeceğimiz o senenin ocak veya şubat ayında belli olur.
Önümüzdeki sene için yapılacak sözleşme öncesinde biz, maaşlarda Ocak ayından itibaren uygulanacak şekilde bir iyileştirme talep ettik. Okul yönetimleri genel müdürlükten ayrı bir karar veremeyeceklerini söylediler. Genel müdürlükte yapılan toplantıdan sonra da herhangi bir iyileştirme yapılmayacağı ifade edildi.
“Yüzde 10 iyileştirme dedikleri, Ekim’deki yüzde 30 zammın içindeymiş”
Ancak gelen tepkiler nedeniyle yüzde 10’luk bir iyileştirme yapılacağını açıkladılar. Bunu iyi bir şey gibi sundular ama meğer o yüzde 10 da bir sonraki sene için düşünülen yüzde 30’luk zammın içindeki yüzde 10’muş. Yani Ekim ayında bize uygulanacak zam yüzde 20 olacakmış.
Şu anda öğretmenlerin çoğu asgari ücret civarında maaş alıyor. Buna yüzde 50 zam yapılsa dahi önümüzdeki 20 ay boyunca maaşımız bu olacağı için geçinmek hâlâ imkansız. O yüzden Ekim ayındaki zam dışında Ocak ayında en az yüzde 50 iyileştirme yapılmalı.
“Ek ders ücreti yok, servis yok…”
Başka problemler var mı?
Ek ders ücreti hiçbir şekilde alamıyoruz. Bu sene sınava girecek sınıfların hafta sonları ek dersleri oluyor. Haftalık ders saatlerimiz 30 saatin üzerine rahatlıkla çıkıyor. Ama ne hafta sonu çalıştığımız için ne de fazla derse girdiğimiz için bir kuruş ek ders ücreti alamıyoruz. Hafta sonu çalışması için yol ve yemek harcırahı dahi verilmiyor. Çalışan servisleri de yok. Hafta sonu ücretsiz olarak okula gelip yol ve yemek paramızı da cebimizden karşılamamız isteniyor.
Devlet okulunda öğretmenler nöbetleri için, girdikleri fazla dersler için, hafta sonu görevleri için ayrı ücret alırlar. Biz de bunu istiyoruz.
“Bahçeşehir Koleji’nin stratejisi öğretmen sirkülasyonuna dayanıyor”
Bahçeşehir Koleji’nin stratejisi zaten öğretmen sirkülasyonuna dayanıyor. Merkezden bir eğitim programı hazırlanmış. Öğretmenin bu programa etkisi yok denecek kadar az. Öğretmenin görevi bu programı adım adım uygulamak ve bunun dışına çıkmamak. Örneğin siz gazeteci olarak dört işlem biliyorsanız Bahçeşehir Koleji’nde matematik öğretmenliği yapabilirsiniz.
Böyle olunca düşük ücret ve mobbingle öğretmenler işten çıkarılmaya zorlanıyor. Öğretmenler kendileri işi bıraksınlar ki tazminat ödenmek durumunda kalınmasın. Yerlerine yeni mezun, düşük ücrete razı olacak öğretmenler gelsin. Zaten program hazır. Strateji tamamen bu.
Velilerden bir tepki var mı?
Var. Öğretmenler kadar veliler de tepkili. Ben bu dönemin başında geçinemediğimden işi bıraktım. Veliler “Hocam, neden yıl ortasında bıraktınız?” diye sorduklarında ben de “Geçinemiyoruz ve okul yönetimi buna kulaklarını tıkıyor” dedim. Öğretmen sirkülasyonunun fazla olması velilerin de tepkisini çekiyor.
Zaten başka sorunlar da var. Bu senenin başında velilere okul servisi olduğu söylendi. Veliler de ücretini verip servise yazıldı. Okulun ilk günü sabah servis gelmeyince veliler de okula gitti. Okul yönetimi servisin olmadığını söyledi. Ücretleri isteyen velilere ise ancak yüzde 10’unu verebileceklerini söylediler. Böyle olunca veliler haklı olarak çıldırdı. Biz iki gün boyunca, bu kriz çözülene kadar ders işleyemedik.
Sorunlarınız ve talepleriniz için şu ana kadar neler yaptınız?
İlk tepkiler sosyal medyadan gösterildi. Bahçeşehir Koleji, çeşitli illerden çok sayıda okulu olan bir kurum olduğundan çok sayıda öğretmen de çalıştırıyor. Aynı sorundan muzdarip öğretmenlerin sayısı fazla olunca sosyal medyada da hızlı şekilde yayıldı. Sosyal medyadaki hareketlilik birlikteliği de sağladı.
Sonrasında Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’yla online bir toplantı yaptık. Hukuken neler yapabileceğimizi konuştuk. Şu anda öğretmenler tepkiyi büyütmeye ve birlikteliği güçlendirmeye çalışıyor.
Sendika.Org (Tankut Serttaş)
Öte yandan HaberTürk'te de aynı konuya değindi ve Demet Demirkır'ın haberi şöyle...
Bahçeşehir Kolejinin öğretmenlerine yüzde 10 zam yaptığı iddiası gündemde. Asgari ücret üzerinden maaş aldıkları iddiasıyla düzenleme yapılmasını talep eden öğretmenler Change.org'da imza kampanyası başlattı. Okul yönetimi ise yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, zamların eylül ayında yapıldığını, ocak ayında zorunlu olmadığı halde öğretmenlere iyileştirme yapıldığını dile getirdi
Bahçeşehir Koleji, velilere tavan oran olarak yüzde 36'lık bir zam yaparken öğretmenlerine yaptığı düşük zam oranı iddialarıyla gündemde. Bahçeşehir Koleji öğretmenleri, asgari ücret üzerinden maaş aldıklarını iddia ederek, en az yüzde 50 oranında bir iyileştirme yapılmasını talep ettiler. Bahçeşehir Koleji yetkilileri ise bu iddiaları yalanlayarak öğretmenlere enflasyon üzerinde zam yapıldığını ifade ettiler.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
Bahçeşehir Koleji yetkililerinin Habertürk'e yaptığı açıklamaya göre bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. 'Öğretmenlere yüzde 10 oranında zam yapıldı' iddialarını yalanlayan okul yönetimi, zamların eylül ayında yapıldığını ve yüzde 35'in altında olmayan zam oranlarının yüzde 40-50-60'lara kadar çıktığını kaydetti. 13 bin öğretmenin çalıştığı kurumda zam oranlarının enflasyonun altında kalmayacak şekilde yapıldığı belirtildi.
Sosyal medyada konuya ilişkin bilgi kirliliği olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "AGİ (asgari geçim indirimi) devlet tarafından kaldırıldı, bunun kurum ile bir ilgisi yok; ama günün sonunda öğretmenlerin maddi anlamda yetersizliklerinin oluşması nedeniyle Bahçeşehir Koleji tarafından öğretmenlere ocak ayında iyileştirme yapıldı. Tüm okullarda olduğu gibi Bahçeşehir Kolejinde de zam ayı eylüldür. Öğretmenlerin sözleşmeleri yeni başlıyor; eylül ayı zamlarında da öğretmenlerin maaşlarına ve branşlarına göre değişmekle birlikte kimi öğretmenlere yüzde 35 kimilerine yüzde 40-50-60 zam yapıldı. Zamlar eylül ayında yapılırken, kurum iyi bir şey yaparak ocak ayında iyileştirme de yaptı. Sosyal medyada şu an kirli bir bilgilendirme var. Kurum olarak bunun hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır."
"İYİLEŞTİRME ZAMMI KABUL EDİLEMEZ"
Bahçeşehir Koleji çalışanları tarafından konuya ilişkin ise bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim emekçileri olarak biz de sefalet zammından nasibimizi aldık. Artan enflasyon oranları ile birçok alanda görünür olan sömürüyü ve hak gasplarını, Bahçeşehir koleji öğretmenleri olarak biz de yaşadık. Ticarethanelere dönüştürülen eğitim kurumlarında emeğimizin görmezden gelinmesi ile birlikte haklarımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Maaşlarımızın asgari ücrete çekilerek 'iyileştirme' olarak sunulmasını, yüzde 10'luk sefalet zammını kabul etmiyoruz. Bizler eğitim emekçileri olarak hakkımızı istiyoruz. Maaşlarımıza en az yüzde 50 oranında bir iyileştirme yapılmasını talep ediyor, eşit işe eşit ücret istiyoruz."
SOSYAL MEDYADA BÜYÜK SES GETİRDİ
Sosyal medyada öğretmenlere yapılan düşük zamlar tartışılırken, gösteri sanatçısı Kaan Sekban da konuya Twitter’da yaptığı paylaşımlarla sessiz kalmadı. Sekban, kurum yetkililerinin sözleşme yenileme dönemi olan eylül ayında yüzde 35 iyileştirme yapıldığını, üstüne ilave yüzde 10 zam daha yapıldığını ifade ettiklerini dile getirerek, "Bu konuda bir kafa karışıklığı oluşmaması adına net bir paylaşım yaparlarsa daha sağlıklı olur" dedi.
ASGARİ ÜCRET SINIRINDA MAAŞ
Sekban, öğretmenlere destek olduğu paylaşımında, "Bahçeşehir Koleji öğretmenleri yüzde 10'luk zam oranını kabul etmiyor. Asgari ücretle çalışan pek çok öğretmen öğretim ücretlerinin 50-70 bin civarı olduğunu söyledikleri 146 kampüslü kurum yönetiminden insani bir artış bekliyor" ifadelerini kullandı.
O ÖĞRETMENLER NE DİYOR?
Yetersiz zam oranları hakkında görüşlerine başvurduğumuz Bahçeşehir Koleji öğretmenleri ise yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:
İsmini açıklamak istemeyen bir öğretmen:
"AGİ dahil olmadan 4.750 TL maaş alan bir öğretmenin AGİ dahil 2021 sonunda 5.000 TL geliri var. 2022'nin ilk maaşı itibariyle yükselen AGİ ücretinin yaklaşık 400 küsur TL olması ve toplamda bir öğretmenin alması gereken maaşın 5.000-5.200 bandında olması gerekiyordu. Bahçeşehir kurumu ise AGİ başlığı altında yatan miktarı kaldırdı, bunun yerine yüzde 10 zam başlığı altında 5.000-5.200 TL'lik ücreti zammış gibi hesabımıza yatırdı. Devletin tanımladığı AGİ bizlere zammış gibi yansıtıldı. Eskiden aldığımız 5.000 TL üzerine 150-250 TL arasında bir zam yapıldı. Yeni dönem için toplam yüzde 30'luk artışın yüzde 10'u yapıldı. Görüşmeye giren arkadaşlarımıza 4.750 TL üzerinden yüzde 20'lik bir artış teklif ediliyormuş, ben henüz görüşmeye girmedim ancak birçok kampüsten gelen bilgiler ve müdürlerin öğretmenlere yaptığı açıklamalar bu şekilde. Bu oranlar branşlara göre değişiyor hatta birçok branş, meslek grubu öğretmen olmayanlarla (güvenlik, temizlik çalışanı vb.) aynı ücreti alıyor ya da çok az bir farkla çalışıyorlar."
"ASGARİ ÜCRETİN 310 LİRA FAZLASINI ALIYORUM"
İsmini açıklamak istemeyen bir öğretmen:
"2019 yılında işe başladığımda 2020 yılının zamlı asgari ücretinin hemen hemen 1.5 katını almaktaydım. Şu an ise asgari ücretin 310 lira fazlasını alıyorum. Şu an yüzde 10 iyileştirme dedikleri şey ise AGİ'nin kendisi aslında. Bunu çıkardığımızda yüzde 1.1 gibi bir iyileştirme oranı çıkıyor ne yazık ki. Okul yöneticilerinin geçtiğimiz eylül ayında yüzde 35 zam yaptıkları bilgisi ise gerçeği yansıtmamaktadır. Öyle bir şey kesinlikle yok. Ortalama yüzde 13-15 oranlarında zam yapıldı. Önümüzdeki eylül dönemi içinse iyileştirme dedikleri aslında yüzde 1 olan oranı yüzde 10 gibi lanse ederek yüzde 22-24 oranlarında sözleşme teklif ediyorlar. Bu şekilde gelecek sene için yüzde 35 yaptık diyebilecekler. Ayrıca pandemi döneminde bazı öğretmenler online bazı öğretmenler ise okula gelerek tam zamanlı çalışmaya devam etti ve okul kısa çalışma ödeneğinden yararlanarak öğretmenlere yaklaşık bir buçuk yıl boyunca her ay için 10 günlük sigorta yatırdı. Üstelik önümüzdeki dönem için anlaşan öğretmenlere de 'hiçbir hakkımı talep etmiyorum' yazısını imzalattıkları bilgisini aldık."
"ERİYEN MAAŞIMIZ ÜZERİNDEN YÜZDE 10 ZAM ALDIK"
İsmini açıklamak istemeyen bir öğretmen:
"Öncesinde okuldan bizlere herhangi bir zam oranı verilmedi. Maaş gizliliği nedeniyle çalışan personeller birbirlerinin maaşlarına dair herhangi bir bilgiye sahip değiller. Ancak sömestr tatili öncesinde idari birime "Öğretmenlerimiz maaş konusunda endişe etmesinler, gündem maddelerimizin başında bu konu yer alıyor" bilgisi aktarıldı. Bu söylem sonrası yatan maaşımızın asgariye yakın olması ve öğretmenlerin şok içinde birbirlerine oranı sormaları neticesinde herkese sözleşmede anlaşmış oldukları net maaşlarının yüzde 10'unun yatırıldığı görüldü. AGİ kaldırılınca eriyen maaşımız üzerinden yüzde 10 zam aldık.
İyileştirme adı altında AGİ'nin kalkmış haliyle net maaşa yapılan yüzde 10'luk zam oranı, bu konunun yayılmasına neden oldu. Kurumun yıllardır çalışanı olan bir öğretmen olarak ve diğer meslektaşlarım adına emeklerimizin karşılığını istiyoruz."
"EYLÜLE KADAR 4.250 TL ALACAĞIZ"
İsmini açıklamak istemeyen bir öğretmen:
"Yüzde 35 diye pazarladıkları zam gelecek eylül sözleşmelerinde ve eski maaş üzerinden geçerli olacak. Örneğin, ben maaşım güya iyileştirilip asgariye çekilmeden önce AGİ'siz 3.600 TL alıyordum. Ekimden itibaren alacağım bir yıllık maaş 4.860 olacak, en iyi ihtimal mevcut asgari ücrete yüzde 35 yaparlarsa maaşım 5.700 TL olacak. O da iki ay sonrasında yani 2023'te yapılacak yeni asgari zammından sonra anlamını yitirecek. Yani 'yüzde 35 verildi, üstüne yüzde 10 verildi' gibi bir durum yok. Eylüle kadar 4.250 TL alacağız. Yatan son maaşımın banka dökümünü de belirtmek isterim."
"EYLÜL 2022'DE YAPILACAK ZAMMIN YÜZDE 10'UNU OCAKTA İYİLEŞTİRME OLARAK VERECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"
İsmini açıklamak istemeyen bir öğretmen:
"Bahçeşehir Koleji pandemi zamanında bizim sigortamızı ayda 7 gün gösterip, haftanın 5 günü çalıştırmaya devam etti. Bizi kısa çalışma ödeneği kapsamına sokup maaşın geri kalanını kendisi verdi. Ayrıca okul bu süreçte kapalı olduğu için elektrik, yemek, su gibi yerlerden de tasarruf sağladı. Bu yüzde 10'luk zam olayı ise şöyle gelişti; Benim maaşım 5.100 TL, AGİ ise 268 TL idi. AGİ kalkınca maaşım 5.100 TL'ye düştü ve Bahçeşehir bizlere Eylül 2022'de yapacağı zammın yüzde 10'unu ocakta iyileştirme olarak vereceklerini söyledi. Bu durumda 5.100 TL üzerinden yüzde 10 zam yaptık denildi ve maaşımı ocak ayında 5.610 TL'ye çıkardılar. Zaten ben 5.368 TL alıyordum. Arada 242 lira fark oldu ve buna yüzde 10 iyileştirme diyorlar. Bu ay ise 2022-2023 eğitim öğretim yılı zamları için sözleşme yapmaya başladılar. Eylül 2022'den geçerli olmak şartıyla maaşıma yüzde 30 zam yapacaklarını söylediler fakat bu zam 5.610 TL üzerinden değil de ilk maaşım olan 5.100 TL üzerinden olacak. Bu maaşı da Eylül 2023'e kadar alacakmışım.
Ev kiram 2.500 TL, bir kilo kabak 25 TL, bir kilo salatalık 30 TL artık bu ülkede.
ÖĞRETMENLER İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI
Öğretmenler maaşlarına düzeltme yapılmasını talep ederken, Change.org'da imza kampanyası başlattı. Bahçeşehir Koleji çalışanlarının, enflasyon ile birlikte eriyen maaşları sebebiyle asgari ücret zam oranında iyileştirme talep ettikleri bilgisi yer aldı.
Editör: Araştırma Servisi
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.