22 Aralık 2024, Pazar

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların açılmasıyla ilgili tarih verdi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okulların açılmasıyla ilgili tarih verdi

Bakan Selçuk açıklamasında "Normalleşme süreci planlandığı şekliyle devam ederse 1 Haziran'da okullar açılabilir" ifadelerini kullandı.

Medyadan elde edinilen bilgiye göre, Bakan Selçuk'un açıklamaları şöyle oldu:

Her şey normal sürerse okulları 1 Haziran’da açarız.  Bütün toplumun bilgisi dahilinde bakanlıklarla aramızdaki iletişim çalışmalar hep bir yere bağlanıyor. 31 Mayıs’a kadar bu süreç devam edecek. Sadece eğitimden bahsetmiyoruz ekonomide turizmde normalleşme bunu bütün olarak görmek lazım. Okullarımızın bir an önce açılmasını temenni ediyoruz.

Okulların dezenfektanlarla temizlenmesi alınması gereken tedbirler bu işlerin tedbir kısmına yönelik olarak meslek liselerinde ele alınan konular ve bizim üretim bandımızda olan bir çok ürünü burada devreye sokmamız mümkün.

Dersi her halükarda halletmek durumunda böyle olağanüstü durumda bizim çocuklarımız birinci dönemde zayıf aldılar diye onları bu zayıfa bağlı olarak sınıfta bırakmamız çok doğru değil. Öğrencinin lehime olan bir bakış açısıyla sorumlu geçmek koşuluyla geçecek.

Sorumluluk sınavları var. Bunlara girmek için çalışmak zorunda. İkincisi bir çocuğumuz belli dersleri alacak bu dersleri anlayabilmesi içinde bu dönemin derslerini anlaması gerekiyor. BU konulara hazırlanmamış olan bir öğrencimiz gelecek dersleri de anlamakta güçlük çeker.

İşlenen bütün konularda sarmal yapı vardır. Yani her konu birbirine bağlıdır. Bir merdiven basamağı gibidir. İlkokul 4. Sınıftaki konu ile lise 2’deki konu birbiriyle bağlantılı.

Telafi eğitim nasıl olacak?

Diyelim ki 5. Sınıfı bitiren bir öğrenciden hangi yeterlilikleri bekleriz buna bakarız. Her öğrencinin bilmesi gereken kazanımlar var.  Sadece akademik konularla ilgili tamamını yansıtmayan bir ders içeriği ile karşı karşıyalar çocuklar. TV’deki eğitim okuldaki eğitimin karşılığı değildir bunu telafi etmek için çocukların hangi sınıftaysa erişmesi gereken yere gelene kadar tamamlanması gerekir. Buna telafi eğitim diyoruz. 

EBA TV’de animasyonlarımız deney setlerimiz var. Bunlarla olur. Başka çocuklarla yüz yüze geliriz eksik kalan yerleri ölçüp duruma bakarak eksiklikleri gidermek için son tamamlamamız yaparız. Biz buna telafi diyoruz. TV’deki eğitim bir telafidir. İnternet desteğinde ne kadar kaldığı ödevlerin yapıp yapmadığı bunların her birin kişi bazında görebiliyoruz. Bunun ölçüsü anlayabiliyoruz bu da bir telafidir. Üçüncüsü de yüz yüze telafi kısmı vardır. 1 Haziran’a okulu açtık telafi eğitimimiz başlar. Eylül’de açıktı hemen başlar. Öğrencilerimizin ne kadar eksiği olduğunu belirleriz. 

Uzaktan eğitim ne kadar sürecek?

Ben yaptığım işlere hiçbir zaman kusursuz demedim. Eksiğimiz var. Altyapıda desteklememiz gereken yerler var. Burada önemli olan eğer yüz üzerinden yüz yapamıyorsak en az yüzde 90’a yakın olan bir sürecimiz var. Bütün dünya ülkelerine baktığımız zaman Türkiye olarak çok umutluyuz. Uluslararası standartlarda iş yapıyoruz. 

'EBA'da 240 bin soru var'

Bir öğrencinin akademik olarak başarısı farklıdır. Sosyal duygusal becerileri farklıdır. 240 bin soru var EBA’da bu soruların çok önemli özelliği var. MEB yeni nesil soru dediğimiz soruları hazırlayan önemli bir kuruluş. Her şey ücretsiz ve erişebilirsiniz. Sınıf sınıf günlük program önerilerimiz var.

Ailelerin kendi çocukları ile ilişkisi çok önemli beklentileri ne kadar yüksek çocuklarından. Burada önemli olan anne-baba neyi talep ediyor beklenti ne? Bu beklentiler arası fark yüksekse çatışma çıkabilir. 

Biz işin doğasını bozuyoruz. Yasakla asla bir yere varamayız. Bunun binlerce örneğin gördüm vakalardan. Hangi çağda yaşıyoruz demek bambaşka sıkıntılara yol açar . Burada önemli olan ne tamamen serbest bırakmak ne de daraltmak. Önemli olan budur. Sınırı olmayan çocuğun kişiliği gelişmez.

"Uzaktan eğitim önceden planlandı"

Her yıl ay ay hangi işi ve işlemi nasıl yapacağız bunun kitabını yayımladık. Uzaktan eğitimin güçlendirilmesi ve eğitim sistemin karma modele dönmesi gibi çalışmaların şu ay şu sene yapılacağı yazıyordu. EBA ile ilgili çalışmalarımızın virüsten çok önceydi. Sürekli ders olmaz. Çocuklara okulda vakit tanımak lazım.

Biz 18 milyon öğrencilerimizin tamamını çevrimiçi olarak bir altyapıya sahip değiliz. Hiçbir ülke de sahip değil bu altyapıya. Ama Türkiye olarak öncü bir girişimle altyapımızı güçlendirmenin projesini yapıyoruz.

Veliler “Hiçbir eğitim faaliyeti olmadan tamamen çocukları boş bırakmadığınız için mutluyuz” diyorlar. “Okulun yerin tutmuyor” diyenler de var. Arkadaşlıklar oyunlar okul başka bir şeye de hizmet ediyormuş bunu anladık diyorlar. Öğretmenin vazifesi velilere düştü. 7/24 çalışan psikolojik eğitimsel sosyal destek hattı kurduk. İstediğiniz konuda danışabilirsiniz.

Yoğun bir şekilde aranıyor. Binlerce arama var. Her gün rakamlar geliyor. Bize kaç maske dezenfektan üretildi kaç kişi arama yaptı. EBA’ya kaç kişi giriş yaptı, aktif olma süreleri her gün geliyor.

Editör: Onur Baştuğ

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık