Reklamı Geç
5 saniye kaldı
SANİYELİ REKLAM SOSYAL MEDYA TAKİP ET
QR KODU site sol kule
sağ dik reklam tweter takip et

08 Eylül 2024, Pazar

BEŞİKTAŞ MEDYA GRUP - Uluslararası Basın Yayın Platformu

Dünya genelinde teknolojik kaos! Uçuşlar etkilendi, banka uygulamaları durdu

Dünya genelinde teknolojik kaos! Uçuşlar etkilendi, banka uygulamaları durdu

Global ölçekte hava yolu şirketleri, bankalar ve sağlık sistemlerinde özellikle Microsoft hizmetlerine erişimde sabah saatlerinden itibaren teknik aksaklık yaşanıyor. 

Edinilen bilgilere göre; FAA, Delta, United ve American Airlines uçuşlarının iletişim sorunu nedeniyle durdurulduğunu açıklarken Türkiye'de de Türk Hava Yolları (THY), bilgi sistemlerindeki arıza nedeniyle biletleme ve rezervasyon sistemlerinde meydana gelen sorunun giderilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi. 
 
THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bilgi sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığını belirtti. 

Üstün, "Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz" ifadelerini kullandı.

HAVAALANLARINDA KAOS

Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) göre, Delta, United ve American Airlines dahil olmak üzere birçok büyük ABD havayolunun tüm uçuşları iletişim sorunu nedeniyle bu sabah iptal edildi.

FAA, yer durağının, varış noktalarına bakılmaksızın havayollarının tüm uçuşlarını etkilediğini söyledi.

SORUN TÜM SEKTÖRLERE YANSIDI 

Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası'nda, Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.

Siber güvenlik devi CrowdStrike'in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşanıyor. CrowdStrike, global olarak yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için "geçici" bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'tan yapılan açıklamada da Microsoft 365 sistemindeki çeşitli uygulamaları etkileyen teknik sorunun araştırıldığı kaydedildi. 

Mevcut sorunun çeşitli Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edilen açıklamada, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive'ın da bulunduğu bilgisi verildi. Sorunun ana nedeni olarak Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, "Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor" ifadesi kullanıldı. 

13.00

Almanya'da İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, altyapı sistemlerinde sorun yaşandığını ve nedenin siber güvenlik firması Crowdstrike olduğunu söyledi. Sözcü, şu anda bir siber saldırı belirtisi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

SORUNUN KAYNAĞINDAN AÇIKLAMA

12.50

Crowdstrike CEO'su George Kurtz, tüm dünyayı etkileyen sorun hakkında konuştu:

"Crowdstrike, Windows ana bilgisayarlarına yönelik içerik güncellemesinde bulunan bir sorundan etkilenen müşterilerle aktif olarak çalışıyor.

Mac ve Linux ana bilgisayarları etkilenmedi. Bu bir güvenlik olayı veya siber saldırı değil. Sorun belirlendi, izole edildi ve bir düzeltme uygulandı. Müşterilerimizi en son güncellemeler için destek portalına yönlendiriyoruz ve web sitemizde eksiksiz ve sürekli güncellemeler sağlamaya devam edeceğiz.

Ayrıca kuruluşların Crowdstrike temsilcileriyle resmi kanallar aracılığıyla iletişim kurduklarından emin olmalarını öneriyoruz. Ekibimiz Crowdstrike müşterilerinin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için seferber oldu."

12.46

Üç binden fazla okul tarafından kullanılan bir iletişim uygulaması olan Schoolcomms'ta da sorunlar olduğu bildiriliyor.

Ebeveynler uygulamayı okula ödeme yapmak, akşam yemeği sipariş etmek ve çocuklarını okul sonrası kulüplere kaydettirmek için kullanıyor. Aynı zamanda ebeveynler için okullarla iletişim kurmanın da ana aracı.

12.34

Dünya çapındaki şirketleri etkileyen kesintiye neyin sebep olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak American Airlines ve İsviçre Siber Güvenlik Ofisi, Crowdstrike'ı teknik bir sorundan sorumlu tuttu.

Crowdstrike, dünyanın en büyük şirketlerini ve donanımlarını siber tehditlerden ve güvenlik açıklarından korumak amacıyla 2011 yılında kurulmuş bir siber güvenlik şirketi. Kötü amaçlı yazılımların veya dosyaların, telefon ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlardan kurumsal ağlara ulaşmasını engellemeye çalışıyor. Ayrıca, şirketlerin verilerini de korumayı vadediyor.

George Kurtz ve Dmitri Alperovitch tarafından kurulan şirket, firmaların siber saldırıları araştırmasına da yardımcı oluyor. Hatta 2016 yılında ABD Demokrat Parti tarafından bilgisayar ağına yapılan bir ihlali araştırması için çağrılmıştı. Ne var ki Crowdstrike, şu anda tüm dünyada yaşanan pek çok sorunun kaynağı olarak gösteriliyor.

BBC'nin haberine göre; Crowdstrike'ın yaklaşık 24 bin müşterisi bulunuyor.

DÜNYA ÇAPINDA BİNDEN FAZLA UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

12.30

Havacılık analiz firması Cirium'a göre bugün dünya çapında binden fazla uçuş iptal edildi. Şu anda 1.078 olan bu sayının, zincirleme etkilerle daha da artması bekleniyor.

12.29

İsviçre Federal Siber Güvenlik Ofisi (BACS), siber güvenlik firması CrowdStrike tarafından yapılan hatalı bir güncelleme veya yanlış yapılandırmanın cuma günü uluslararası teknoloji kesintilerine neden olduğunu söyledi.

BACS yaptığı açıklamada, "BACS, bahsedilen kesintilerin farkında ve çeşitli şirketlerden ve kritik altyapılardan ilgili raporları aldı. CrowdStrike tarafından yapılan hatalı bir güncelleme veya yanlış yapılandırma, bu sistem kesintilerine yol açıyor. BACS, etkilenen şirketlerle iletişim halinde" dedi.

12.13

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, küresel siber kesintinin tüm elektronik sistemlerini etkilediğini söyledi ve kullanıcılara sorun çözülene kadar herhangi bir işlemden kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.

11.57

Birleşik Krallık Ulusal Eczacılar Birliği'nin sözcüsü yaşanan sorun nedeniyle reçete erişiminde ve ilaç teslimatında sorunlar yaşandığını belirtti.

11.52

Sky News bu sabah yaşadığı sorunlardan sonra yeniden yayında. Ancak CBBC hâlâ sorun yaşamaya devam ediyor.

PARİS OLİMPİYATLARI DA ETKİLENDİ

11.40

26 Temmuz 2024 – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları da yaşanan global sorundan etkilendi. Paris Olimpiyatları Organizasyon Komitesi, operasyonlarının etkilendiğini bildirdi.

Oyunların başlamasına yalnızca bir hafta kala komite, acil durum planları olduğunu belirtti.

11.39

Berlin Havaalanı, küresel teknoloji kesintisi nedeniyle büyük aksaklıklarla karşı karşıya. Reuters'ın haberine göre; Berlin Havaalanı'nın teknik bir arıza nedeniyle tüm uçuşları geçici olarak durdurdu. Check-in hizmetleri yeniden çalışır durumda olmasına rağmen gün boyunca gecikmeler olabilir.

Hamburg Havaalanı, hizmet verdiği dört havayolunun küresel bir siber güvenlik firması olan Crowdstrike ile sorun yaşadığını ancak aksaklıkların yönetilebilir olduğunu söyledi.

Zürih havaalanı sözcüsü, sorun yaşanmadığını ancak gelen uçuşların kabul edilmemesi nedeniyle Berlin uçuşlarının iptal edildiğini söyledi.

Franfurt havaalanı, Berlin'e gidiş-dönüş uçuşların durdurulduğunu ancak diğer tüm operasyonların normal şekilde devam ettiğini söyledi. Lufthansa, BT kesintilerinden çok az etkilendiğini ancak bazı uçuş iptalleri ve gecikmeler olabileceğini söyledi.

GÜVENLİK SORUNU OLARAK DEĞERLENDİRİLMİYOR

11.36

Reuters'ın haberine göre; Birleşik Krallık hükümetinden bir güvenlik kaynağı, dünyanın dört bir yanındaki medya şirketlerini, bankaları ve telekomünikasyon firmalarını etkileyen küresel sorunun bir güvenlik sorunu olarak ele alınmadığını söyledi.

11.34

İsviçre Uluslararası Hava Yolları, cuma günü yaptığı açıklamada, sistemlerinin yaşanan küresel sorundan etkilenmediğini ancak İsviçre uçuş operasyonlarının ortak şirketlerdeki ve hava trafik kontrolündeki aksaklıklar nedeniyle etkilendiğini söyledi.

Şirket, şu ana kadar Zürih'ten Berlin'e gidiş-dönüş iki uçuşun iptal edildiğini ve bazı durumlarda gecikmelerin ve daha fazla uçuş iptalinin beklenebileceğini söyledi.

THY'DEN AÇIKLAMA: "OPERASYONLARIMIZ NORMAL SEYRİNE DÖNMEKTE"

11.31

Türk Hava Yolları ve Ajet yolcuları sabah biletleme ve rezervasyon işlemlerini yapamadı. Uçuşlarda herhangi bir sorun yaşanmasına neden olmayan sorunun büyük oranda giderildiği öğrenildi.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün,

"Değerli yolcularımız, bilgi sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz. Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz misafirlerimizden özür dileriz" dedi.

HASTANELERDEKİ OPERASYONLAR İPTAL EDİLDİ

11.23

Almanya'nın kuzeyindeki Luebeck ve Kiel şehirlerindeki iki hastanenin operatörleri, siber güvenlik şirketi Crowdstrike ile bağlantılı sorunu gerekçe göstererek, cuma günü için yapılması planlanan operasyonları iptal ettiğini söyledi.

Schleswig-Holstein Üniversite Kliniği (UKSH) yaptığı açıklamada, hasta bakımı ve acil servis hizmetlerinin sürdürüldüğünü ekledi.

11.04

BBC'den Joe Tidy "Her şey Crowdstrike'ı işaret ediyor" diyerek sorunun olası kaynağına işaret etti:

"Her şey bunun bir Crowdstrike sorunu olduğuna işaret ediyor. Windows'la ilgili bir sorun olsaydı daha da yaygın olurdu. Buradaki ironi elbette Crowdstrike'ın bir siber güvenlik ürünü olması ve bilgisayar ağlarını kesintilerden korumak için tasarlanmış olması."

Teknoloji Editörü Zoe Kleinman da antivirüs yazılımı üreten Crowdstrike adlı bir siber güvenlik şirketinin, Windows cihazlarını bloke eden bir yazılım güncellemesi yayınladığını öne süren raporlar olduğunu söyledi.

PARLAMENTODA KESİNTİ

11.02

Yeni Zelanda'da havaalanı ve parlamentoda kesinti yaşandı. Yeni Zelanda'daki Christchurch Uluslararası Havaalanı, sistemde uçuşların geliş ve gidişlerini etkileyebilecek ​​sorunlar yaşandığını bildirdi.

Yeni Zelanda parlamentosunun bir sözcüsü de bilgisayar ağlarında sorunlar yaşandığını söyledi.

10.55

Japonya ve Hindistan'daki havalimanları da etkilendi. Japonya'nın Tokyo'dan yaklaşık 60 km uzaklıktaki Narita Havaalanı; JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express ve Spring Japan havayollarının sistemlerinde sorunlar yaşadığını söylüyor.

Hindistan'da ise Delhi Havaalanı bazı hizmetlerin geçici olarak etkilendiğini söylüyor.

911 ÇALIŞMIYOR

10.53

Alaska Eyalet Polisi 911'in kesintiye uğradığını bildirdi. Eyalet polisi Facebook'ta yaptığı paylaşımda Alaska Eyaleti genelinde birçok 911 ve acil olmayan çağrı merkezinin düzgün çalışmadığını söyledi.

10.46

Amsterdam'ın Schiphol Havaalanı da etkilendi. Amsterdam'ın Schiphol Havaalanı'ndan bir sözcü, kesintinin Schiphol'den gidiş-dönüş uçuşlarını etkilediğini belirterek, ancak kaç uçuşun etkilendiğinin henüz belli olmadığını söyledi.

10.42

Londra Menkul Kıymetler Borsası normal işleyişine devam ediyor, ancak RNS'de sorunlar olduğunu söylüyor.

Açıklamada, "RNS haber hizmetinde şu anda üçüncü taraf küresel teknik bir sorun yaşanıyor ve haberlerin www.londonstockexchange.com'da yayınlanması engelleniyor. Teknik ekipler hizmeti yeniden sağlamak için çalışıyor. Londra Menkul Kıymetler Borsası da dahil olmak üzere gruptaki diğer hizmetler normal şekilde çalışmaya devam ediyor" denildi.

10.31

Hepsi Amerika Birleşik Devletleri merkezli olan United, Delta ve American Airlines, tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı. Şu anda havada olan uçuşlar devam edecek, ancak başka uçuş yapılmayacak.

TÜM DÜNYA KARIŞTI, ELON MUSK DALGA GEÇTİ

Yaşananlar üzerine Elon Musk'tan yorum gecikmedi ve esprili bir tweet'i yeniden yayınlayarak Microsoft ile dalga geçti.

10:19

Avustralya'nın telekomünikasyon şirketi Telstra Group da kesintiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Şirket, X'te yaşanan küresel sorun nedeniyle bazı sistemlerinin bozulduğunu ve müşteriler için aksaklıklara neden olduğunu yazdı.

YAYIN YAPAMADI

10.10

İngiltere'de Sky News kanalı kesintiler nedeniyle yayın yapamadı. Şirketin yönetim kurulu başkanı, kanalın bu sabah canlı yayın yapamadığını söyledi.

10:06

Berlin Havaalanı, X'te teknik bir arıza nedeniyle check-inlerde gecikmeler yaşandığını bildirdi.

İspanya'da ülkenin tüm havalimanlarında bir sorun yaşandığı bildirildi. İspanyol havalimanı işletmecisi, "En kısa sürede çözmek için çalışıyoruz. Bu arada operasyonlar manuel sistemlerle devam ediyor" dedi.

10:02

Govia Thameslink Demiryolu'nun dört markası da (Southern, Thameslink, Gatwick Express ve Great Northern) sosyal medyada şunları paylaştı:

"Şu anda ağımızın tamamında yaygın BT sorunları yaşıyoruz. BT ekiplerimiz sorunun temel nedenini belirlemek için aktif olarak araştırma yapıyor. Ayrıca, gerçek zamanlı müşteri bilgi platformlarımız da dahil olmak üzere diğer önemli sistemler de etkilendi. Lütfen seyahate çıkmadan önce yolculuğunuz hakkındaki bilgileri düzenli olarak kontrol edin."

09:59

AFP haber ajansının haberine göre Microsoft, hizmet sorunlarının ardından "hafifletici önlemler" aldığını söylüyor.

Kesintinin Perşembe günü saat 18:00 ET (23:00 BST) civarında başladığı belirtiliyor.

Şirket, ABD'deki bulut hizmetleriyle ilgili sorunları ve birçok uygulama ve hizmetini etkileyen bir sorunu araştırdığını söyledi.

09.58

Dünya çapında toplu kesintiler bildirildi. Bankalar, medya kuruluşları ve havayolları şu anda büyük kesintiler yaşıyor.

Sidney Havalimanı'nda uçuşlar aksadı, United Airlines uçuşları durdurdu ve Londra Menkul Kıymetler Borsası grubunun platformunda sorunlar yaşanıyor.

Editör: Haber Merkezi

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık