AK Parti ve MHP, Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için ittifak görüşmelerine başladı. Muhalefet kanadın yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarını açıklasa da, AK Parti ile MHP arasındaki ittifak çatısı altında birleşmeye karar verdi ve görüşmelere başladı. Bu süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile bir araya geldi.
Cumhur İttifakı önemli adımlar atmıştır
TBMM'daki görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen parti yetkilileri ittifakla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ittifak sürecin devam etmesi yönünde prensip kararına vardıklarını belirterek, "Geçtiğimiz seçimlerde Cumhur İttifakı sadece seçime yönelik bir işbirliği çalışması değildi. Daha önceki ittifakta MHP ve AK Parti arasındaki Türkiye'nin temel meseleleri konusunda Cumhur İttifakı milli bir siyaset çizgisi oluşturmak bakımından bu konuda çok önemli adımlar atmıştı.
Pratik siyasete ittifakın yansımaları oldu
Cumhur ittifakı çatısı altında bölücü terör örgütlerine karşı yurtiçinde ve yurtdışında mücadelede, FETÖ'ye karşı yapılan mücadelede olsun, emperyalist güçlerin Türkiye üzerindeki saldırılarına karşı ortak tepki gösterme konusunda cumhur ittifakı şimdiye kadarki olan sürçelerde, siyasi anlamda, fikri anlamında müşterek konular üzerinde odaklanarak hareket etmiştir. Geçmiş dönemde pratik siyasete de cumhur ittifakın yansımaları oldu, bunlardan bir tanesi de yeni anayasanın cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişini sağlayan yeni anayasanın geçmesi konusunda mecliste yapılan işbirliği, seçim meydanlarında yapılan iş birliği ile caddi bir mesafe alınmış oldu. 24 Haziran seçimlerinde cumhur ittifakı hem cumhurbaşkanlığı seçim hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi seçiminde ortak harekek edilme imkanı buldu. Bu ittifakın bu şekli önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu ittifakın teknik kısmı var
AK Parti ve MHP iki ayrı bir siyaset partisi olduğuna söyleyen Kurtulmuş, "MHP ve AK Parti hitap etmiş olduğu tabanları her konuda müşterek olmakla birlikte iki farklı bir tabandır. Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerde de bir şekilde devam edeceksek tabanın genişletilmesi ve Türkiye'nin bundan sonraki siyasi süreçlerinde olmulu sonuç vermesi konusunda ortak mutabık görüşlerimiz oldu. Teknik kısmı var yani şunu açık yüreklilikle söylemek isterim ki, genel seçimlerde olduğu kadar rahat bir yerel seçimlerdeki ittifaktan söz etmiyoruz. Genel seçimlerde ittifakın ya da ittifakların altyapısı vardı. Herkes kendi partisine oyunu verdi. Nihayetinde ittifak içerisinde olan partilerin oyları toplanarak müşterek bir sonuç elde edildi. Burada yasal böyle bir altyapı olmadığı için zorluklar var. Bunları da her iki parti olarak bir araya gelerek ve görüşerek bazı konularda teknik çalışmalarımızı südürerek daha sonra yeniden bir araya geleceğiz. Bu görüşmelerden oluşan ortak kanaati iki parti genel başkanlarına arz ederek buradan bir sonuç alınması yolunda hareket edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.
Böyle devam etmesini temenni ediyoruz
İttifak görüşmelerin çok faydalı geçtiğini, bundan sonraki süreçte de heyetlerin biraraya gelerek görüşmelere devam edeceğini söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Tespit ettiğimiz çalışma başlıkları üzerinde faaliyetlerini sürdüren genel başkanlara bir teklif metni veya görüşmelerin sonucu iltecekler. Sonuçlara göre yerel seçimlerde her iki partimizde nasıl tavır alacakları o andan itibaren ortaya çıkacak. Benim temennim değerli arkadaşımın ifade ettiği gibi Cumhur İttifakı ruhunun yerel seçimlerde yaşanması ve yeni geçtiğimiz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yerli yerine oturmasını sağlamaktır, temennimiz budur. Bu görüşmelerden olumlu sonuçlara ulaştığımızı kanaatindeyim. Biz böyle devam etmesini MHP olarak temenni ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.