21 Kasım 2024, Perşembe

Betona doymuyorlar!.. Beşiktaş Akatlar'da bitiyor! Ne çevre kaldı, ne trafik, ne de kent, varsa yoksa rant!

Betona doymuyorlar!.. Beşiktaş Akatlar'da bitiyor! Ne çevre kaldı, ne trafik, ne de kent, varsa yoksa rant!

Beşiktaş'ın göbeği sayılan ve Akmerkez'e neredeyse 500 metre mesafedeki arazide yenini 3 tane dev boyutta AVM binası yapmak için eski İBB yönetimi zamanında bir dizi plan hazırlanmış, Polis okulunda yıkım yapılmış, tüm ağaçlar kesilmiş, temel inşaatı başlamış ve devasa beton inşaatı için zemin hazırlanmıştı. Yüzlerce kamyon ve iş makinesi çalışarak Beşiktaş, Akatlar'ın altını üstüne gtirmişlerdi. Daha sonra ise inşaat durdurulmuştu.
Şimdi de arazinin İBB'nin yeni yönetimince satıldığı ve inşaatın başladığı ortaya çıktı. Arazinin satıldığı ve inşatın geçen günlerde yeniden hareketlendiği görülünce Beşiktaşlılar adeta ayaklandı, konu tüm medya kuruluşlarına haber oldu!..
Mahalle sakinleri bu çalışmaların başlaması üzerine şaşkınlıklarını gizlemeyerek, burada yapılacak olan bu beton bloklar nedeniyle trafik ve çevreden eser kalmayacağı, yapanlar kadar izin verenlerinde ve de engellemeyenlerin de Beşikataş'ın katledilmesinde vebali olacağını ve tarihin affetmeyeceğini belirtiyorlar.

Medya da geniş yankı bulan haberlerin ana başlıkları iddialar ve gelişmeler şöyle...
İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Etiler’deki Polis Okulu, 2012’de bakanlar kurulu kararıyla riskli alan ilan edilerek kapatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu gelişmeden sonra aynı yıl arazide alışveriş merkezi ve rezidans yapılmasına imkan sağlayan imar planlarını hazırlamıştı. 
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait 32 bin metrekarelik arazi 430 milyon TL değerle İBB’ye devredilmişti. 
TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası da bu imar planına karşı 6 Mayıs 2013’te dava açmıştı.
Kamuoyu söz konusu araziyle ilgili olup bitenden Aralık 2013’te patlak veren yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının sızdırılan telefon konuşmalarıyla haberdar olmuştu. 
Görüşmelerde emniyet arazisinin önce Hazine’ye sonra KİPTAŞ’a devredilmesi, ardından da söz konusu şirketlere verilmesi planlanıyordu.
İki odanın açtığı dava kapsamında alınan iki bilirkişi raporunda arazinin imar planının şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu tespit edildi.
Bu sırada arazi 2 milyar 660 milyon TL karşılığında İBB’nin iştiraki KİPTAŞ’a satıldı.
KİPTAŞ da projenin yükleniciliği için bir ihale düzenledi.
İhaleyi Yapı&Yapı şirketiyle ASTAŞ Gayrimenkul şirketi kazandı.
Mahkemeye taşındı
Bu gelişmeler olurken imar planının iptali istemiyle açılan davaya bakan İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi, 30 Ekim 2018’de davayı davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lehine reddetti. Karara itiraz edilince dosya istinaf mahkemesine taşındı. 
İstinaf başvurusunu değerlendiren İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi, 20 Eylül 2019’da imar planını iptal etti. 
Bu tarihten sonra araziyle ilgili herhangi bir işlem yapılmadı ta ki Kasım 2021’e kadar.
Halk TV’den İsmail Saymaz, 20 Aralık 2021 tarihli haberinde İBB’nin Kasım 2021’de 2 milyar 80 milyon TL karşılığında hisselerini devrederek projeden çekildiğini öne sürmüştü, ancak tapu kayıtları gerçeğin böyle olmadığını gösteriyor.
Rezidans ve AVM yapılıyor
İnşaatın önündeki bilgilendirme levhasına göre yapı ruhsatı 1 Kasım 2018’de verildi
Tapu kayıtlarına göre 7 Kasım 2018’de de kat irtifakı kuruldu.
Buna göre araziye inşa edilen yapı üç ayrı blokta toplam 516 bağımsız bölümden oluşan bir rezidans ve alışveriş merkezi olacak.
Tapu kayıtlarına göre, İBB 6 Aralık 2021’de söz konusu araziyi 208 milyon avroya Yapı&Yapı şirketine sattı.
Yapı&Yapı şirketi 208 milyon avroyu Vakıflar Bankası’ndan kullandığı krediyle ödedi. 
İnşaat iki hafta önce başladı
Etiler Polis Okulu arazisinin o günden bu yana hâlâ herhangi bir imar planı bulunmuyor, ancak buna rağmen yaklaşık iki hafta önce arazide inşaat çalışmaları yeniden başladı.
İş makineleri ve hafriyat taşıyan kamyonların çalıştığı araziye temel atıldığı görüldü.
Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaata tepkiler sürüyor: Hukuka aykırı
İstanbul’da Etiler Polis Okulu arazisinin Atatürk Havalimanı’na yapılacak millet bahçesi ihalesini alan şirkete satılmasına yönelik tepkiler sürüyor.
Hukuka aykırı
İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Akat Mahallesi'nde bulunan Etiler Polis Okulu arazisindeki inşaata yönelik tepkiler sürüyor. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Etiler Polis Okulu arazisinin altı ay önce Yapı&Yapı şirketine 208 milyon euro’ya satılmasıyla ilgili açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada okul arazisine inşa edilmesi planlanan yapının imar planının iptal edilmesi için dava açıldığı hatırlatıldı. Davanın Gezi Parkı davasında verilen kararlar nedeniyle tutuklu bulunan Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın inceleme ve çalışmalarıyla kazanıldığı belirtildi.


Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Arazi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, Atatürk Havalimanına yapılacak olan 'Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları ile Bu İnşaatlara Ait Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi' ihalesini alan Yapı&Yapı isimli şirkete satıldı. Şirket yaklaşık 2 hafta önce alanda inşaat faaliyetlerine başlamıştır. İmar planları olmayan bir yerde başlayan bu kaçak inşaatlar derhal durdurulmalı."
Arazide hali hazırda süren inşaatın ‘kaçak’ olduğu belirtilen açıklamada, araziyi satan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ve ‘arazinin yeniden yapılaşmaya açılmasında sorumluluğu bulunanlara’ sorular yöneltildi:
•Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisinin imar planları iptal edilmişken buradaki yapılaşma hangi imar planına dayandırıldı?
•İmar planları mahkeme kararıyla iptal edilen bir alanın satış bedeli nasıl belirlendi?
NE OLMUŞTU?​
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Etiler Polis Meslek Yüksekokulu ile bu parsellerin kuzeyinde bulunan tescil dışı alana ilişkin 26 Aralık 2012 tarihinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama imar planı değişikliği yaptı. TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancılar Odası, bu plan değişikliklerine karşı 6 Mayıs 2013 tarihinde dava açtı, dosya kapsamında alınan iki adet bilirkişi raporu planların şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olduğu tespitlerinde bulundu. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 2019'da verdiği kararla dava konusu işlemi iptal etti. Bu karar geçen sene Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından kesin olarak onandı.
Söz konusu araziyle ilgili yapı ruhsatı 1 Kasım 2018’de verildi. 7 Kasım 2018’de de kurulan kat irtifakına göre; araziye inşa edilecek olan üç ayrı blokta toplam 516 bağımsız bölüm yer alacaktı. İBB 6 Aralık 2021’de söz konusu araziyi 208 milyon Euro’ya Yapı&Yapı şirketine sattı. Yapı&Yapı şirketi 208 milyon Euro’yu Vakıflar Bankası’ndan kullandığı krediyle ödedi. 

Editör: Beşiktaş Medya Grup

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık