Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın “eşi görülmemiş” bir küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Politikyol'dan edinilen bilgilere göre; Almanya’da, “Küresel Gıda Güvenliğine Yönelik Çoklu Zorluklara Yanıt” adıyla düzenlenen bakanlar konferansına video mesajı gönderen Guterres, “Eşi görülmemiş bir küresel açlık kriziyle karşı karşıyayız. Ukrayna’daki savaş, yıllardır ortaya çıkan iklimin bozulması, Covid-19 salgını gibi sorunları daha da karmaşık hale getirdi” dedi.
Afrika Boynuzu bölgesinde son yılların en kötü kuraklığının yaşandığını söyleyen Genel Sekreter, şimdi harekete geçilmezse durumun bir felakete dönüşebileceğini belirtti. Guterres, “Dünya Gıda Programı’na göre son iki yılda, dünya genelinde gıda erişimi sıkıntısı çeken insanların sayısı iki kattan fazla artarak 276 milyona ulaştı. 2022’de birden fazla kıtlık ilan edilmesi gibi gerçek bir risk var ve 2023 daha da kötü olabilir” değerlendirmesini yaptı.
‘RUSYA’NIN ÜRETİMİ DÜNYAYA YENİDEN ENTEGRE EDİLMELİ’
Genel Sekreter Antonio Guterres, dünyayı tehdit eden gıda krizinin çözümü için Rusya’nın ürettiği gıda ve gübreyi, savaşa rağmen, dünya pazarlarına yeniden entegre etmek gerektiğini aktararak “Bu konuda Ukrayna, Rusya Federasyonu, Türkiye, ABD, Avrupa Birliği ve diğerleri ile yoğun temas halindeyim” dedi.
Guterres, çiftçilerin maliyetlerinin artmasına değinerek “Çiftçilerin ana maliyeti gübre ve enerjidir. Gübre fiyatları geçen yıl yarıdan fazla, enerji fiyatları ise üçte ikiden fazla arttı” diye konuştu.
Guterres, konferansta yapılacak tartışmaların küresel gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve emtia fiyatlarındaki oynaklıkla mücadele etmek için bir fırsat oluşturabileceğini kaydetti.
Editör: Haber Merkezi
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.