Wall Street Journal, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Gazze'de düzinelerce sivilin ölümüne yol açan çok sayıda İsrail hava saldırısının yanı sıra İsrail'in Lübnan'da olası beyaz fosfor kullanımına ilişkin bir soruşturma başlattığını bildirdi.
Edinilen bilgielre göre; ABD'li yetkililer, İsrail ordusunun Washington'dan temin ettiği bu bombaların kötüye kullanıldığını düşünülüyor. Öte yandan Beyaz fosfor, metali eritmeye yetecek kadar yüksek olan 800 derecenin üzerinde yanan zehirli bir maddedir, insanlarla teması halinde ölümcül etki bırakabilir.
İsrailli yetkililerle görüşmek üzere Orta Doğu'ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Gazze'de ateşkesin gerekli olduğunu söylerken, Almanya'nın İsrail'in kendisini savunmasına destek olma "sorumluluğuna" sahip olduğunu belirtti.
Annalena Refah'taki durumu ise 'üzücü' olarak tanımladı.
İSRAİL UÇAKLARI LÜBNAN'DA SİVİLLERİ KATLETTİ
Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra çatışmaların başladığı İsrail-Lübnan sınırındaki Çarşamba günü gerilim, yeni bir zirve gördü.
Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın roket saldırısında bir askerin ölmesi üzerine misillemede bulunan İsrail ordusu, savaş uçaklarıyla geniş bir alanı bombardımana tuttu.
Lübnanlı yetkililer, İsrail saldırılarında altısı çocuk 11 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Lübnan'ın güneyinde peş peşe patlamaların duyulduğu bombardımanda Nebatiye kabasasındaki bir ev İsrail tarafından vuruldu. Nebatiye'de vurulan binada dört çocuk, üç kadın ve bir erkek hayatını kaybetti. Savana köyünü hedef alan saldırıda da, bir kadın ve iki çocuk yaşamını yitirdi.
Hizbullah ise, farklı bir saldırıda dört üyesinin öldüğünü duyurdu.
Hizbullah, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sınırdaki Şebaa Çiftlikleri'nde İsrail'e ait radar sistemini vurduğu görüntüyü yayınladı.
Lübnan toprağı Şebaa Çiftlikleri, 1967 yılından bu yana İsrail'in işgali altında. Hermon Dağı'nın eteklerindeki bölgede Suriye de hak iddia ediyor.
ORTA DOĞU'YA YENİ DEVLET
Washington Post'un haberine göre, ABD ve birçok Arap ortak, İsrail ile Filistinliler arasında, Filistin devleti için "kesin bir zaman çizelgesi" içeren kapsamlı bir barış anlaşması için plan çizdi. ABD basını söz konusu planın önümüzdeki günlerde açıklanacağını yazdı. ABD'li ve Arap yetkililere atıfta bulunan raporda, planın ve duyurusunun anahtarının İsrail ile Hamas arasında ilk ateşkesin sağlanması olacağı belirtiliyor.
6 hafta sürmesi beklenen planın geçici bir ateşkes sonrası hayata geçirilip dünyaya duyurulması planlanıyor. Söz konusu raporda ayrıca İsrail'in bu raporu henüz kabul edip etmeyeceğinin de bilinmediği söyleniyor. Planın önündeki şimdilik en büyük engel ise İsrail'in Refah'a yönelik geniş çaplı bir askeri saldırısı olarak gösteriliyor. Burada yapılacak olan olası bir katliam Arap ülkelerinin masadan kalkmasına sebep olabilir.
DOĞU KÜDÜS BAŞKENT OLACAK
ABD medyasına göre kurulması planlanan Filistin devletinin başkenti Doğu Kudüs'de olacak. Dahası, Batı Şeria'daki İsrailliler bölgeden gönderilecek ve daha sonra Gazze'nin yeniden inşaası başlayacak. Bu planın bir benzeri geçtiğimiz haftalarda İsrail'de gündeme geldi ancak Başbakan Netanyahu, "İki devletli çözümden bahseden herkese soruyorum, bununla ne demek istiyorsunuz? Filistinlilerin bir ordusu olmalı mı? Ben bu plana hayır diyorum" deyip ekledi:
"Elimizde kalması gereken en önemli güç, Ürdün Nehri'nin batısındaki bölgedeki güvenlik kontrolünü geçersiz kılmaktır"
Öte yandan olası bir ateşkesle ilgili konuşan bir ABD'li yetkili," Parça parça ilerliyoruz, iyi bir ivme yakaladık ve bunu kaybetmek istemiyoruz" dedi.
ABD'li yetkililer ayrıca Washington'un yeni kurulacak olan Filistin devletini tanımasıyla birlikte Arap dünyasıyla olan ilişkilerin de farklı bir boyuta taşınacağını öne sürüyor ancak Filistin Kurtuluş Örgütü'nün en büyük grubu olan El Fetih Merkez Komitesi ABD'nin bu planını eleştiriyor ve şöyle diyor:
"Amerikalılar buraya gelip bizimle oyun oynayacaklarını sanıyorlar. Bir devlet kurulacaksa bu tamamen bizim kararımıza bağlı"
İRAN'DAN İSRAİL'E SALDIRI SİMÜLASYONU
7 Ekim'de Orta Doğu'da başlayan İsrail-Hamas arasındaki savaşa İran kısa sürede dahil oldu. Tahran yönetimi her ne kadar saldırının arkasında olmadıklarını öne sürse de ülkenin dini lideri Hamaney, "Saldırıyı gerçekleştirenlerin ellerinden öpüyorum" ifadesini kullandı.
İran son dört aylık sürede İsrail ile hiçbir zaman doğrudan çatışmaya girmedi, ancak gerilimi vekil güçleri olan Husiler ve Hizbullah üzerinden yürüttü. İran medyası dün ilk kez Hizbullah'a verilen açık desteği yazdı. Buna göre İran, Lübnan'daki savaşçılara 'Almas' füzelerini teslim etti.
İran devlet medyası Tasnim ise Devrim Muhafızlarının İsrail'in Palmahim Hava Üssü'nü yok etme simülasyonunu başlattığını yazdı. ABD merkezli Orta Doğu politiklarını inceleyen kuruluş Memri, İsrail'in Palmahim hava üssünün birebir aynısının İran'daki bir çölde inşa edildiğini belirtti.
Editör: Haber Merkezi
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.