Yurt dışından gelen ekipler Türkiye'den ayrılıyor!
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık yıkıcı depremlerin ardından dünyanın bir çok yerinden Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri, enkazlarda hayatları kurtarmak için çalıştı. Teker teker çalışmaları sonlandırıp ülkelerine geri dönen ekiplerin…
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden sonra birçok ülke insani yardım gönderirken, arama-kurtarma faaliyetlerine ekipleriyle destek oluyor. Ama son günlerde yabancı arama-kurtarma ekipleri güvenlik endişesiyle ya ülkeden ayrılıyor ya da faaliyetlerini durduruyor.
Edinilen bilgilere göre; İspanya'nın Uluslararası Doğal Afet Kurtarma Grubu (USAR), ülkesine dönüş öncesi son paylaşımı yaptı. Paylaşımda, "Bizde ömür boyu iz bırakacak bu görevi geride bıraktık" ifadeleri kullanıldı. USAR'ın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İspanya için kalkış yapacağız. Bizde ömür boyu iz bırakacak bu görevi geride bıraktık. Güle güle Türkiye" ifadeleri kullanıldı.
İspanyol ekip, yaptığı paylaşımda ise "Ruhumuzda acı var ama verilen görevleri tamamladıktan sonra İspanya'ya dönmek zorundayız. Türkiye'den kardeşlerimiz, kalbimizdesiniz" sözleriyle veda etmişti.
Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekiplerinden flaş iddia
Enkazlardan yüzlerce kişinin canlı kurtarılmasını sağlayan ekipler "güvenlik" ve "koordinasyonsuzluk" eksikliklerini de gündeme getirdiler. Ancak Adana Havalimanı üzerinden ülkelerine dönen İspanyol ve Slovak arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlamalarının nedenini, "enkazlarda iş makinelerinin çalışmaya başladığı" iddiasıyla açıkladı.
İspanya kamu yayıncısı RTVE kanalına konuşan İspanyol ekibin üyesi Pedro Frutos "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. İş makinelerini koymak, zaman kazanmak demek. Fakat böyle bir şey, bir sürü insanın ölmesi demek. Bunun bir parçası olmayacağız" dedi.
4 gün boyunca bölgede kurtarma yapan Slovakya ekibinden bir görevli de "Bize bugün döneceğimiz söylendi. Çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Hükümet iş makineleriyle enkaza girmeye karar vermiş" diye konuştu.
İddia sosyal medyada da tepki topladı.
Önceki gün de başta Avusturya ve Almanya'dan gelen uluslararası kurtarma ekipleri "güvenlik kaygıları" nedeniyle çalışmalarını durdurmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da iddialara "iftira" karşılığını vermişti.
Ekipten Juan Francisco Gutierrez Zazo da şunları söyledi: ”Hükümet ya da bu alanda sorumluluk sahibi hangi kurumsa daha iyi bir koordinasyon sağlasaydı burada yardıma gelen ekiplerden daha iyi yararlanılabilirdi. Böylelikle daha çok insan kurtarabilirdik.”
Tayvanlı ekibin arama kurtarma çalışmasına ‘itibar’ için ‘çökülmüş’
Tayvan’ın resmi haber ajansı CNA’ya konuşan çevirmenin aktardığına göre Türk yetkililer, Tayvanlı ekibin arama kurtarma çalışmasına ‘çökerek itibar kazanmaya çalıştı.’
Depremin üçüncü gününde bölgeden bildiren gazetecilerden Habertürk muhabiri Mehmet Akif Ersoy, arama kurtarma ekipleri arasında ‘birbirinin depremzedesine çökmeye varan rekabet’i anlatmıştı. Ersoy bunları söylerken çevresinde yayını izleyen vatandaşlar da onay anlamında kafalarını sallayıp alkışla doğrulamıştı.
China Times’ın haberine göre Tayvanlı 130 kişilik ekip Adıyaman’da Arama Kurtarma Derneği’yle (AKUT) birlikte çalıştı.
Arama kurtarmada kritik saatler geçtiği için dün Tayvan’a dönmeye karar veren ekipte çevirmen olarak yer alan Tunghay Üniversitesi’nden Prof. Yılmaz Keskin, CNA’ya Tayvanlı ekibin kurtarma faaliyetine ‘çöküldüğünü’ anlattı.
Buna göre enkaz altında hayatta kalan birilerinin olduğunu fark eden Tayvanlı ekip, ‘ün isteyen’ yetkililer tarafından ‘kibarca uzaklaştırıldı.’
Tahliyeyi yetkili ekiplerin yaptığını anlatan Keskin, “Tayvan arama kurtarma ekibi oyuncak muamelesi gördü” dedi.
Tayvan’da ulusal itfaiye kurumu, açıklama yayınlayarak arama kurtarma operasyonlarının ‘insani kurtarma bakış açısı ve ruhuna dayandığını’ belirtti.
İsrail’den gelen sivil ekip ‘güvenlik tehdidi’nden ötürü özel jetle Türkiye’den ayrıldı
Deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları için gelen 25 kişilik sivil İsrail ekibi ‘yakın güvenlik tehdidi’ nedeniyle özel jetle Türkiye’den ayrıldı.
Israel Today gazetesinin haberine göre sivil toplum kuruluşu gönüllülerinden oluşan Ihud Hatzala ekibi ‘yakın güvenlik tehdidi’ ve tarifeli uçuş bulunamaması nedeniyle işinsanı Miriam Adelson’a ait özel jetle ülkelerine döndü.
Ihud Hatzala ekibinin yöneticisi Dov Maisel, “İsrail delegasyonuna yönelik somut ve acil bir tehdit istihbaratı aldık. Personelimizin güvenliğini ilk sıraya koymak zorundayız” dedi.
Kahramanmaraş’ta çalışan ekip enkazdan 15 kişinin kurtarılmasına yardım etmişti. İsrail Savunma Kuvvetleri’yse Kahramanmaraş’ta kurulan sahra hastanesinde çalışmak üzere 230 sağlık görevlisi ve bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla 150 personel göndermişti.
Alman kurtarma ekipleri de güvenlik endişesiyle faaliyetlerini durdurdu
Alman arama-kurtarma ekipleri, Hatay’daki güvenlik durumuyla ilgili kendilerine ulaşan bilgilerden dolayı faaliyetlerine ara verdi. Alman arama-kurtarma ekipleri, güvenlik endişesiyle çalışmalarına ara verdi. Almanya’nın Bonn kenti merkezli Federal Teknik Yardım Kurumu (THW) ile Duisburg merkezli, arama ve kurtarmada uzman insani yardım kuruluşu ISAR’dan ekipler Türkiye’deydi.
DW Türkçe‘nin Alman yayın kuruluşu DPA’dan aktardığına göre, THW Sözcüsü Katharina Garrecht, son saatlerde Hatay’daki güvenlik durumuyla ilgili kendilerine farklı kaynaklardan ulaşan bilgilerin bu kararın alınmasına yol açtığını söyledi. Sözcü, enkazdan can kurtarmaya yönelik somut bir ipucu haberi almaları halinde bölgeye intikal edeceklerini de ekledi.
Avusturya yardım ekibini ‘güvenlik gerekçesiyle’ çekiyor
AFP’ye konuşan Avusturya yetkilisi, ‘güvenlik gerekçesiyle’ Türkiye’ye yolladıkları yardım ekiplerini geri çekeceklerini söyledi. Avusturya Savunma Bakanlığı, daha sonra TSK koruması altında ekibin çalışmalara devam edeceğini bildirdi.Yetkili, ”Gruplar arasında çatışma çıktı. Askerlerimiz, uluslararası örgütlerin bulunduğu noktaya geçip, emirleri beklemeye başladı” dedi.
Yetkili daha fazla ayrıntı vermedi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 99 ülke yardım göndermeyi talep etmiş, bunların 68’i sahadaki çalışmalara katılmıştı.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği’yse Avusturyalı ekibin herhangi bir güvenlik sorununun olmadığını ve Avrupa Birliği yetkililerinden talimat beklediklerini belirtti.
Daha sonra Avusturya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Michael Bauer, Twitter açıklamasında ekiplerin ordu korumasında çalışmalara devam edeceğini bildirdi.
Kaynaklar:
İspanyol arama kurtarma ekibinden paylaşım: Güle güle Türkiye (HABER TÜRK)
İspanyol kurtarma ekibi geri döndü: Enkazlara iş makinesiyle girmeye karar verdiler, bunun parçası olamayız (GAZETE DUVAR)
İspanyol yardım ekibi: Koordinasyon yoktu, daha çok insan kurtarabilirdik (DİKEN)
Tayvanlı ekibin arama kurtarma çalışmasına ‘itibar’ için ‘çökülmüş' (DİKEN)
İsrail’den gelen sivil ekip ‘güvenlik tehdidi’nden ötürü özel jetle Türkiye’den ayrıldı (DİKEN)
Alman kurtarma ekipleri de güvenlik endişesiyle faaliyetlerini durdurdu (DİKEN)
Avusturya yardım ekibini ‘güvenlik gerekçesiyle’ çekiyor (DİKEN)