Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bir bölümünün otopark olarak tahsis edilmesine öğrenciler karşı çıktı!
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Beşiktaş'taki kampüsünün bir kısmının Yıldız Sarayı Müzesi’ne otopark olarak tahsis edildiği iddiasına karşı üniversite öğrencileri Yıldız kampüsünde yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Öğrenciler, güney kapısı giriş alanının…
Geçtiğimiz hafta sosyal medyada duyurulan Yıldız Teknik Üniversitesi’nin bir kısmının Yıldız Sarayı Müzesi’ne otopark olarak tahsis edildiği iddiasına karşı üniversite öğrencileri Yıldız kampüsünde yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında taleplerini bildiren öğrenciler güney kapısı giriş alanının ve 2015’ten bu yana kampüsten alınarak boşaltılan binaların kampüse iade edilmesi talep ettiler.
Evrensel'den edinilen bilgilere göre; öğrenciler tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak geçtiğimiz günlerde Yıldız Kampüsü’nün bir kısmının otopark olarak kullanılması amacıyla kapatılmasına ilişkin görüşümüzü dile getirmek ve taleplerimizi iletmek amacıyla bu bildiriyi paylaşıyoruz.
Yıldız Teknik Üniversitesi 1911 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden itibaren de bu topluma hizmet eden binlerce nitelikli birey yetiştirmiştir. Ne rektörlük ne de cumhurbaşkanlığı, tarihiyle ve yapısıyla bir üniversiteyi ortaya çıkaran Yıldız Kampüsümüzün geleceğine yönelik tek başına söz sahibidir. Buraya yönelik verilecek karar YTÜ mezunu, öğrencisi ve akademisyenin inisiyatifindedir. 2015’ten bu yana cumhurbaşkanlığı kararıyla üniversitemizin Yıldız Kampüsü’nde yer alan pek çok fakülte Davutpaşa kampüsüne taşındı. Restorasyon çalışması adı altında boşaltılan fakültelerimizin Yıldız kültürü ile bezenen tarihi hiçe sayılarak Cumhurbaşkanlığı hizmetinde külliye ve ofis yapılması kararları alınmıştır. 2015’ten itibaren bu kararlara karşı defalarca bir araya gelen yüzlerce yıldız öğrencisi kampüsünün Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmesine izin vermedi. Bugün de kampüsün güney girişinde yer alan servis alanı, Yıldız Sarayı Müzesi’ne otopark olarak tahsis edilmesi amacıyla 150 metre geri çekildi. 8 yıldır kampüsümüzün binaları, yolları, alanları üniversite bileşenlerinin hiçbirinin fikri alınmadan Rektörlük eliyle Cumhurbaşkanlığı’na veriliyor. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri olarak tarihi ve kültürü yok sayılarak ele geçirilmeye çalışılan kampüsümüzden bir kez daha sesleniyoruz:
Yıldız Sarayı Müzesi’ne otopark olarak tahsis edilen güney kapı servis alanımıza ilişkin kararın geri çekilmesini,
Enstitü olarak kullanılan Çukursaray, Rektörlüğün yer aldığı Sünnet Köşkü, İİBF olarak kullanılan Kiler-i Hümayun, Sanat ve Tasarım Fakültesi olarak kullanılan Agavat Binası, Koltuk Kapısı, YTÜ Vakfı binası ve Yüksel Sabancı Kültür Merkezi binasının kampüse iade edilmesini,
Üniversitemize dair alınan her türlü kararın üniversite bileşenlerinin dahil olduğu mekanizmalarda alınmasını talep ediyoruz.
Devlete ait her alanı kendi çıkarları için kullanmaktan bir an olsun çekinmeyen iktidara karşı demokratik ve özerk üniversite mücadelesinden vazgeçmiyoruz."
Öğrenciler yönetim ile görüştü
YTÜ öğrenci sayfasından edinilen bilgilere göre; Davutpaşa Kampüsü rektörlük önünde toplanan öğrenciler, rektör yardımcıları Uğur Doğan ve Nur Bekiroğlu ile Yıldız Kampüsü'nün akıbeti üzerine görüştü. Rektör yardımcısı Uğur Doğan, "Otopark yapılacak denilen alan 2017'de cumhurbaşkanlığına verilen yerlerden biri. Sanat Tasarım Fakültesi restorasyonu esnasında da bu alanda şantiye kuruldu inşaat buradan yapıldı. Şimdi de bir şantiye kurulacak. Şantiye, Milli Saraylar Başkanlığına ait olacak ve Kiler-i Humayun'un resttorasyonu için kurulacak. Güvenlik noktası ağır araçların geçişine engel olacağı için burayı yukarıya doğru taşıdık. Kiler-i Humayun'un paralelinde bulunan 'Fotoğraflı Duvar'ın da restore edileceği için bu alanda bir süre şantiye olacak. Güvenlik noktamız orada durmaya devam edecek. Kampüse yabancı araç ve şahıs girişi olmayacak. Bu alandaki restorasyonlar bitince binaların YTÜ tarafından kullanılması için gereken çalışmalar yapılacak. " şeklinde konuştu.
Öğrencilerin bu alanın otopark olmaması için rektörlük bir teminat istedi. Rektörlük yardımcısı ise; "Bu alan şu an Milli Saraylar'ın inisiyatifinde ve bu durum 2015'ten itibaren böyle. Halihazırda bir şantiye olarak kullanılacağı için otoparktan söz etmek doğru olmaz. Rektörümüz, diğer rektör yardımcısı arkadaşlarımız ve tüm personelimiz üniversitemizin daha iyi daha güzel bir yer olması için çalışıyor. Tüm öğrencilerimize kapımız açıktır." dedi.
Rektör yardımcısının açıklamasından sonra öğrenciler restorasyon süresi boyunca alanda gözlemlerini sürdüreceklerini; Saray müzesinin açılması beklenecek. Saray müzesinin olası bir otopark sorunu olması durumunda, YTÜ Kampüsünün kullanılmaması için öğrenciler, Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı ile iletşim kuracaklarını açıkladılar.
Sanat ve Tasarım Fakültesi de apar topar taşınmıştı
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Yıldız'daki kampüsünde yer alan Sanat Tasarım Fakültesi de, 2010 yılında apar topar Davutpaşa Kampüsü'ne taşınmıştı. Öğretim görevlileri ve öğrenciler bu karara başından beri karşı çıkmış, dava açmış, çeşitli sergilerle, Ara Güler Yıldız Kampüsü’nde destek sergisi düzenlemiş, Bedir Baykam ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin basın açıklamasıyla, çeşitli eylemlerle tepki verilmişti. Ayrıca fakülte öğrenci ve öğretim üyeleri Afişe isimli sergi ile tepkilerini ifade etmişlerdi. Basın bildirisinde, “Fakültenin, kendi durduğu yerden, sanatın dönüştürücü enerjisini arkasına alarak ürettiği afişler… herkesi süreci konuşmaya, bu sorumluluğu “neşe”yle paylaşmaya ve söz üretmeye davet ediyor…” ifadelerine yer verilmişti.
Tüm bu itirazlara rağmen, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yıldız kampüsündeki yerinden apar topar taşınarak, binalar boşaltılmıştı.
Davutpaşa Kampüsü Millet Bahçesi
Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa Kampüsü'nde ise; geçtiğimiz 2021 yılında yarı zamanlı olarak Millet Bahçesi açıldı. Öğrencilerin tepkisini çeken karara göre Millet Bahçesi yalnızca hafta sonları kullanılabilecek.