Xooang Choi ‘nin gerçeküstü ve hiper gerçek heykelleri
İnsan duygularını ele alan Koreli sanatçı Xooang Choi, insan vücudunun sınırlarını aşan gerçeküstü ve hiper gerçek heykelleri ile izleyicide unutamayacakları bir etki bırakıyor.
Seul’de yaşayan ve sanat çalışmalarını sürdüren Koreli heykeltıraş Xooang Choi, hiper gerçek ve gerçeküstü heykelleri ile vücudun sınırlarını zorluyor. Güzel, grotesk, ürkütücü, şok edici ve hiper gerçek heykeller, toplumda var olan duyguları gözler önüne seriyor. İnsan vücudunu, Kore toplumunda var olan sosyal normlar için bir metafor olarak kullanan sanatçı, derin, karmaşık ve gizemli insan duygularını ele alıyor.
Kişisel duygular kontrol edilse bile, bazı durumlarda kontrol edilemeyen duygular ya da bizleri kontrol eden duygular oluyor. Koreli sanatçı Xooang Choi’nin insanların davranışlarını, duygularını yöneten sosyal sisteme odaklanarak yaptığı heykellerinde, insan duyguları donarak bu duyguları gerçekçi ve etkileyici bir şekilde gösterir.
Karanlıklarda kalan duyguları ortaya çıkarıyor
1975 yılında Kore’de doğan Xooang Choi, 2005’te Seul Ulusal Üniversitesi’nden heykelde MFA aldı. Boyalı polimer kil ile yaptığı minik figüratif heykelleri ile tanınan sanatçı, 2007’den itibaren figürleri çeşitlenerek, karanlık duyguları ortaya çıkaran figüratif heykellere yer vermiştir. Xooang Choi, insan ve insan benzeri figürlerin vücut parçalarının oranlarını değiştirir, rahatsız edici ve düşündürücü parçalar yaratarak oluşturduğu karakterlerde insanlar arasındaki ayrımcılık, toplumdaki sosyal ve cinsiyet sorunlarını, yalnızlığı ve benzeri durumları anlatır.
İnsanın toplumdaki yeri
Beden dilini çok güçlü bir şekilde kullanan Xooang Choi'nin kil ve reçineden ürettiği heykellerin kendilerine ait bir yaşam şekli vardır. Oldukça detaylı işlenmiş heykellerde dokunaklı ve güçlü ifadeler duyguları, acıları, korkuları, öfkeleri ve hayal kırıklıklarını ten tonlarındaki figürler etkili bir şekilde hissettirir.
Üzerinde pek çok yorum yapılabilecek olan heykeller, çeşitli sosyal konuların, değerlerin insanları ne şekilde etkilediğini gözler önüne seriyor. Çalışmalarında insana ve modern toplumdaki bireye yönelik sorular soran Choi, çalışmalarını Seul'daki Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, Gimhae Sanat Merkezi, Dukwon Galerisi, Doosan Sanat Merkezi, Gwangju Sanat Müzesi ve Seul Ulusal Üniversitesi Sanat Müzesi gibi müzelerde ve galerilerde sergilenmiştir. Uluslararası olarak ise, Paris, Pekin ve Singapur’daki sergilerde eserleri yer aldı.