Üçüncü parti yazılım ve sosyal medya
Günümüzde sık sık kullandığımız sosyal medya üçüncü parti yazılımlar tarafından işgale uğramış durumda. Kullanıcıların telefon dinlenmesi, sms mesajlarının okunması veya mobilde rehberine erişim sağlaması kullanıcıların gözünü korkutmaya devam edecek gibi…
Sosyal medya da bazı uygulamalara izin veren kullanıcıların güvenliği tehlike altında. Bu üçüncü parti uygulamaları diye tanımlanan bazı programlar Facebook’a erişim sayesinde kullanıcıların özel bilgilerini ve hatta şifrelerine, erişime kadar bir çok bilgiye açık kapı bırakmış oluyor.
Veri güvenliğini risk altına atan bu gibi uygulamalara örnek, bazı sitelerde bulunan “Hangi saç modeli sana uygun?”, “Profilime kim baktı” şeklinde bazı uygulamalar halinde karşımıza çıkıyor. Bu uygulamalara onay vererek özel bilgileri ve şifrelerini üçüncü kişilerle de paylaşmış oluyorsunuz ve bu da veri güvenliğini riske atıyor.
Ayrıca bu uygulamalara izin vererek, yabancı kişilerin arkadaş listenize, açık profil bilgilerine erişime izin vermiş oluyorsunuz. Bu kötü amaçlı uygulamalar adeta birer virüs niteliğinde ve sizin sosyal medya erişiminize saldırı olarak nitelendirilebilir.
Mobil telefonlarda ise durum pek de farklı değil. Akıllı cihazlarda bulunan kamera erişimi, mikrofon, rehber, kısa mesajları okuma gibi bir çok tehlike unsuru olarak da görülebiliyor. Ayrıca telefon görüşmelerinin dinlenmesine kadar bu durum gerçekleşebiliyor.
Uzmanlara göre bu uygulamaları geliştirenlerin üç amacı var, para kazanmak, veri toplamak, uygulamayı kullananların hesabını ele geçirmek gibi sıralanabilir.
Ayrıca, internet üzerinden indirilen bu uygulamalar kişilerin isteği üzerine oldukları için pek fazla sorun olmayacağı düşünülüyor çünkü bu onayı veren kişiler, her türlü güvenlik açığını kabul etmesi anlamına gelmiş oluyor. Ayrıca vatandaşlar bu üçüncü parti uygulamalara kendi istekleri doğrultusunda onay verdiklerinden kanuni olarak da şikayet edemiyorlar.