Spor yazarları Dünya Kupasını değerlendirdi!
2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım - 18 Aralık 2022 tarihleri arasında Katar'da düzenleniyor. Spor yazarlarından İsmail Er, Sinan Vardar, Faith Doğan, Ergin Aslan, Turgay Demir değerlendirmelerde bulundu.
Spor yazarlarından İsmail Er, Sinan Vardar, Faith Doğan, Ergin Aslan, Turgay Demir 2022 FIFA Dünya Kupası'nı değerlendirdi.
"UTANMIYOR MUSUNUZ! BİR HAKEMİMİZ BİLE YOK"
İsmail Er: "Dünya Kupasında Afrika’dan Zambiyalı hakem Janny Sikazwe hemde çok kötü yönetiyor. TFF tarafından kovulan hakemler ise ya Şeytani düzen peşinde, yada yorumcu, eğitimci maskesiyle Katar’ı evinden izliyor! Utanıyormusunuz! 1 hakemimiz bile yok! TFF Başkanı Nihat Özdemir, 13 Hakem’in neden kovulduğunu açıklamadı ama UEFA herşeyin farkında. Şeytani düzen tarafından parlatılan hakemleri veto yada deport etti! Ve o hakemler, çıkıp tek kelime etmediler. Aksine yorumcu vs görevlendirildiler. Türkiye’de önce TFF'yi itibarsızlaştıran Şeytani düzenciler A Milli Takım'ın küme düşürülmesine sessiz kalanlar, Suudi Arabistan Milli takmımın oyunu gördükten sonra ne düşünüyor acaba! Ben tahmin edeyim tazminat, prim ve oyuncu menajerliği!"
BIRAKIN ARTIK ÇİLEKLERİ
Sinan Vardar: "Katar'da yapılacak Dünya Kupası için lige ara verdik. Bu aşamada Beşiktaş başta olmak üzere takımlarımız eksiklerini gidermeye çalışacak. Beşiktaş'ta Şenol Güneş'in ağırlığını koymaya başladı. Usta teknik adam, performansları yerlerde olan futbolcuları yeniden ayağa kaldırmak için kollarını sıvamaya başladı. Cenk Tosun son iki haftada gösterdiği müthiş performansla milli takıma yeniden yükseldi. Çok da güzel oldu. Eğri oturup, doğru konuşmak gerekirse; Beşiktaş'ta yapılacak çok iş var. Şenol Hoca'nın öz kaynak düzenini ziyaret etmesi önemli bir gelişme. Güneş'in 5 genci A Takıma kazandırmaya çalıştığını duydum. Kulübün maddi kaynak bulmaya çalıştığı bu günlerde Şenol Güneş'in altyapı hamlesiyle önemli projelere imza atacağına can-ı gönülden inanıyorum. Bakın Katar'daki dünya kupasında milli takımımız yok. Ama biz yıllardır yabancı kontenjanını tartışıyoruz. Kısır çekişmelerimizi, gereksiz tartışmaları bir kenara bırakıp Türk Futbolunu ayağa kaldırmanın planlarını yapmalıyız. Yarın çok olmadan..."
"BİR YILDIZIN TAKIMINI NASIL SÜRÜKLEDİĞİNE HARİKA BİR ÖRNEK"
Fatih Doğan: "Ronaldo’ya böyle bir veda yakışır mı yakışır! Ancak hayallerinin önünde Brezilya, İngiltere ve Arjantin başta çok engel var! Benim favori takımım bu dünya kupasında İngiltere'dir. İspanyollar acımıyor! Kostarika karşısında ulaştıkları 7-0’lık skor tam bir meydan okuma… Adeta “Katar 2022 Dünya Kupası’nda benim adımı da favoriler arasına yazın” diyor. Fransa, yıldızı Kylian Mbappe ile yükseliyor. Bir yıldızın takımını nasıl sürüklediğine harika bir örnek… Fas’ın iptal edilen ilk golünde de sayılan Sabiri’nin golünde de Saiss’in direk etkisi var. Savunmacıların hücuma ekstra dokunuşları büyük fark oluşturuluyor. Fas, Belçika’yı Sabiri ve Aboukhlal ile 2-0 yendi. İkinci golün asistini yapan Hakim Ziyech adına şekilde maçın başından beri büyük oynadı. Fas’ın bizimkileri Saiss, Münir, Belçika’nın bizimkileri Batshuayi ve Mertens’ten daha iyi performans sergileyip gülen taraf oldu."
DÜNYA KUPASI KÜLTÜREL ŞÖLENDİR
Ergin Aslan: Dünya Kupası futbolun zirve noktası. Ne Avrupa Şampiyonası’na benzer ne de Şampiyonlar Ligi’ne. “Katar’a şu nedenle verildi, akçeli işler döndü, futbolun geleneğinin dışına çıkıldı, siyasi işler döndü, o oldu, bu oldu” tartışmaları arasında bu turnuvanın keyfinden uzak kalamam. Bu zamana kadar olimpiyatlar dahil, organizasyonların verildikleri yerler çok mu farklıydı! 4 yıl bu tartışmalara takılıp kalmak için mi bekledik. Bazı şeylere müdahale etme, değiştirme şansımız yok. O nedenle, aynı zamanda bir kültür şöleni olan Dünya Kupası’nın, birbirleriyle oynama ihtimali 4 yılda bir beliren ülkelerin maçlarının tadını çıkarmak istiyorum.
Farklı coğrafyalardan farklı kültürlerin, yerel kıyafetleri ve danslarıyla bir şölene dönüştürülen organizasyonlardır bunlar. Katar’daki uygulamalar üzerine yapılan tartışmalarda keskin cümleler kurulmasına ve yüksek perdeden itirazlara o yüzden katılmıyorum. Bu, farklılıkların bir merkezde bir araya geldiği bir şölense, gidilen yerin geleneğine, kültürüne, yasasına uymak, uyum sağlamak gerekiyor. Tıpkı turnuvayı düzenleyen diğer ülkelerde yapıldığı gibi.
Bir eleştiri de Katar’daki organizatörlere getireyim. Dünya Kupası için çekilen şarkının klibini izledim. Bir önceki paragrafta yazdığım şeyleri çürütürcesine, kendi gerçekliğinin dışına çıkarak, belki eleştirileri hafifletmek adına, kendini kabullendirmek adına, hiç Katar gibi olmayan mesajlar var. Buna bence gerek yok. Herkes, oranın kültürünü, geleneğini, yaşam tarzını biliyor. Bu durum kabullenilerek o turnuva oraya verildi. Şimdi kendini beğendirmek adına kendin olmaktan çıkmak, yukarıda bahsettiğim kültürlerin ve farklılıkların şöleni anlayışına da ters düşüyor.
Neyse; bunların hepsinden öte, futbolun gerçekliği takımlar ve yıldızlar sahaya çıktığında başlar... Messi, Ronaldo, Mbappe, Neymar sahaya ayak bassın, bu tartışmaların hepsi arka plana düşer. Biz de değiştiremeyeceğimiz gerçeklerde boğulmak yerine, bu 1 ayın keyfini çıkartalım."
DÜNYA KUPASI ORGANİZASYONU BİR ÇOK LİGİN DENGESİNİ BOZACAK
Turgay Demir: "Dünya Kupası organizasyonu bana göre Süper Lig dahil Avrupa'da bir çok ligin dengesini bozacaktır. Çünkü futbolcuların biyolojik saatleri yılın bu zamanında böyle bir molaya alışık değil. Bu ilk kez yaşanan bir durum. Dolayısıyla arkasından başka ilkleri de tetikleyecektir. Bazı oyuncular Kupa'dan moralli ve çok formda dönerken bazıları tam tersi durumlar yaşayacaktır. Turnuvaya gidemeyenler moralsiz, başarısız olanlar üzgün, başarılı olanlar da aşırı mutlu olabilirler. Oyuncular takımlarına döndüklerinde de bazı taşları yerlerinden oynatacaklardır. Bizimkiler, 10 oyuncu değişikliği hakkının olduğu ve yere yatanın kalkmadığı bir ortamda bir maçın sonuna kaç dakika ilave edileceğini dünya kupasındaki hakemleri izleyerek öğreniyorlardır inşallah."