Sosyal medyada doğum paylaşımlarının yol açtığı sorunlar
Sosyal medya hayatlarımıza girdiğinden beri, pek çok şey değişti. İnsanların kendi profillerinden hayatları hakkında yaptığı paylaşımlar ise, günden güne daha da çeşit kazandı. Bunlardan biri de, son dönemlerde trend olan…
Günümüzün sosyal medya çağında, insanların kişisel yaşamları hakkında paylaşım yapmaları kural haline geldi. Hayatın pek çok alanından paylaşım yapılırken, özellikle doğum hakkında yapılan paylaşımlar uzmanları düşündürmeye başladı. Sadece anne, baba ve ebeler arasında olan bu özel paylaşım, son dönemlerde çevrimiçi bir trend halini aldı. Pek çok kadın doğum öykülerini pek çok sosyal medya platformunda ayrıntıları ile anlatıp, paylaşımlarda bulunmaya başladı.
Doğum öyküleri başka kadınları travmatize edebilir
Doğum süreci hakkındaki kısa hikayeler, yeni anne olmuş ya da bebek bekleyen kadınların arasında rahatlık ve dostluk duygusu yaratırken, bazı uzmanlar ise, bunun olumsuz sonuçlara neden olacağını savunuyor. Bir ebelik bölümü öğretim üyesi, bu tür paylaşımlarda bulunan kadınların, diğer hamile kadınları travmatize edebileceklerini ya da bazı insanları tamamen doğumdan soğutabileceklerini iddia etti.
Hull Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Catriona Jones, “doğum hikayeleri”nin tokofobi yani “doğum fobisi”nin yükselişine katkıda bulunacağını açıkladı. İnternetteki pek çok ebeveynlik formunun ortaya çıkması ile annelere tecrübelerine paylaşabilecekleri özel bir alan sağladı ancak, yararları ile birlikte zararlarının da olabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.
Bu tür formlarda, kadınlar doğumla ilgili hikayelerini anlatıyorlar. Bunun tehlikeli bir durum olduğunu belirten Jones, herhangi bir olumsuz doğum hikayesinin, diğer kadınlar üzerinde tsunami etkisi yaratacağını dile getirdi. Ayrıca akademisyen Jones, bu tür olumsuz anekdotların sosyal medyada yaygın olduğunu da sözlerine ekliyor ve “Kadınlar arasında, özellikle de hamile oldukları sıralarda böyle hikayeler okunuyorsa, bir kaygı düzeyi yaratıyorlar” diyor.
Hamile kadınların bir kısmı doğum fobisinden muzdariptir ve bu durum 2000 yılından itibaren ise, sürekli artmaktadır. Bunun sonucunda da pek çok kadın normal doğum yapmaktan korkmakta ve bu nedenle sağlıklı hamile kadınlarda sezaryen isteğinde bir artış başlamıştır.