Son dönemlerin çılgın sporu volkan sörfü
Tehlikeli ve bir o kadar da adrenalin patlaması yaşatan volkan sörfü, son dönemlerin en popüler ekstrem sporlarından. Pek çok sörf tutkunu, yanardağ sörfünü deneyimlemek için Nikaragua’ya gidiyor. İşte karşınızda en…
Aktif bir yanardağın üzerinde sörf yapmak desek, ne düşünürdünüz? Tehlikeli olduğu kadar en heyecan verici ekstrem sporlardan biri olan volkan sörfüne, yanardağ sörfü, volcano boarding ve volcano surfing de deniliyor. Aktif bir yanardağın üzerinden aşağı doğru tahta ya da kızak ile sörf yapılarak gerçekleştirilen volkan sörfü, ilk olarak 2000’li yılların başında Darryn Webb tarafından gerçekleştirilmiştir. Nikaragua’daki en küçük yanardağı olan Cerro Negro’da düzenlenen bu sporun tutkunları oldukça fazla.
En son 1999 yılında patlamış aktif bir yanardağ olan 161 yıllık Cerro Negro Dağı’nda her yıl yarışlar yapılmaktadır.
Heyecan ve tehlike bir arada
Ufak bir odun parçasında 30 mil hızla aktif bir yanardağdan aşağı inmesi gerçekten eğlenceli görünüyor. Ancak volkan sörfünü yeni öğrenirken biraz tehlikeli olabilir. Bu hızda keskin volkanik kayalara çarpmak, üzerinizde bir ya da birden fazla iz bırakacaktır. Tabi ki böyle bir sporu yaparken kasklar, koruyucu tulumlar, dizlikler ve gözlük giymek gerekiyor.
Volkan yürüyüşü
Volkan sörfü yapmak için tahtalarınızı alıp 2388 metrelik siyah kayalardan oluşan dağa çıkmaya hazır olun. Yaklaşık 45 dakika süren yürüyüşün ardından kayak yapacağınız noktaya ulaştıktan sonra, volkan sörfü yapmak için iki farklı yol vardır. Ayağa kalkarak ya da kızakta oturarak yapabilirsiniz. Ayakta durmak fotoğraflarda daha havalı görünse de, gerçekte tam tersi olabilir. Volkan sörfünde tahtalarda dönüşler yapamazsınız ve kızak gibi sürdüğünüz zaman yavaş hareket edersiniz. Çünkü volkanik kayalar, kar taneleri kadar kaygan değildir bu nedenle daha fazla sürtünme oluşur.
Kayak tahtalarını yapmak
Volkan sörfünde kullanılan kayaklarda, hız için arkaya yaslanıldığında önünde ip vardır. Yönünüzü ip ile kontrol edemeseniz bile kararlılık için gereklidir. Ahşap kızağın altı inde bir metal tabakayla kaplıdır. Ayrıca, metale yapışmış, sürtünmeyi azaltan ve ekstra hız kazandıran bir formika plastik parçası da bulunmaktadır. Ancak, bu plastiğin her gün değiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü,1 ya da 2 kez sörf yaptıktan sonra hemen yanıyor.
Volkanik taşlar çok hafif ve kolay parçalanıyor olsa da, bir o kadar da çok keskindir. Giysilerde delikler, yırtıklar olabilir ve koruyucu giysiler giyilmediği takdirde cildiniz çizilebilir.