Sahte fotoğraflar değerinden 10 kat fazla sattı
Sherlock Holmes yaratıcısının Cirencester’da müzayedeyi kandıran 1917’de çekilmiş olan Cottingley Fairies fotoğrafları, tahmini değerinden 10 kat fazla sattı.
Meşhur Cottingley Fairies fotoğrafları, 20. yüzyılın en büyük aldatmacalarından biri olarak kabul edilmekte. Sahte perilerin olduğu bu fotoğraflar, açık artırmada tahmini değerinden 10 kat fazla sattılar. Cirencester’daki müzayedede, Gloucestershire'daki Dominic Winter Auctioneers'da £ 700 ile £ 1.000 arasında alması bekleniyordu, ancak 20.000 £ 'dan fazla bir ücrete yükseldi.
İki kız çocuğunun dünyayı kandıran fotoğrafları
İngiltere’nin Batı Yorkshire'daki Bingley yakınlarındaki Cottingley köyünde 1917'de 16 yaşındaki Elsie Wright ve 9 yaşındaki kuzeni Frances Griffiths tarafından çekildi. İki kız, Elsie Wright’ın babasının kamerasını, renkli kağıt kesimlerini ve peri fotoğraflarının sahnede durmaları için şapka iğnelerini kullandı.
İki kız çocuğunun çekmiş olduğu bu fotoğraflar, 1920'lerin seçkin isimlerini, gerçek olarak onları savunan Sherlock Holmes'un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle gibi kandırdı. Elsie Wright’ın annesi peri masalı üzerine bir konferans sırasında Bradford'daki Theosophical Society üyeleri için resimler gösterdi. Önde gelen bir toplum üyesi olan Edward Gardner, 1920'de teorik derslerinde fotoğrafların baskılarını sattı.
Strand Dergisi’nde yazması için görevlendirilen Conan Doyle, perilerin üzerine bir yazıyla kullanmak istedi. Doyle ve Gardner Wright'larla tanışarak, kızları daha fazla peri fotoğrafı çekmeye ikna etmeye çalıştı. Doyle’nin makalesi üzerine, fotoğrafların gerçekliği hakkında kamuoyunda tartışmalar başladı ancak, iki kız da, 1980’lere kadar fotoğrafların sahte olduğunu itiraf etmedi.