Sadece 10 dakika yeterli
Yapılan araştırmalara göre, endorfin hormonunu yükseltmek için sadece 10 dakika egzersiz yapmak yeterli.
Egzersize başlamak için kimi zaman motivasyon bulmak zor olabiliyor. Ancak, spor yapmaya başladığınızda, endorfin yükselmeye başlar ve hissedeceğiniz zibdelik duygularının 10 dakikadan az bir zamanda olabileceği yapılan araştırmalar sonucu bulundu. Üstelik, kadınlarda erkeklere göre daha hızlı yükseliyor.
Yapılan yeni çalışmalar doğrultusunda, haftada üç kez egzersiz yapan yetişkinlerin, egzersizde hormonun doğal yüksekliğine ulaşması için ortalama sürenin sadece 9 dakika 44 saniye olduğu ortaya kondu. İnsanların çok meşgul oldukları yaşam tarzları ile ilişki kurabilecekleri bir egzersiz tarzı vardır. Spor yapamama nedenlerini düşünmek genellikle daha kolaydır. Fakat, zihninizi değiştirip, harekete geçtiğinizde her şey çok farklı olur. Bunları yaptıktan sonra, koşmak ve egzersiz yapmak hakkında düşündüğünüzde asla pişman olmazsınız.
Kadınlarda erkeklerden daha hızlı yükseliyor
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, düzenli şekilde egzersiz yapanların daha hızlı bir şekilde zindelik duygusuna ulaştığını göstermiştir. Aynı zamanda kadınların doğal yüksekliğe bir dakikadan daha hızlı bir şekilde ulaştığı, bu da 10 dakika ve 20 dakikaya kıyasla ortalama erkeklerin saniyelerinin 9 dakika 7 saniyesidir.
Yaş açısından ele alındığında ise, yaklaşık 12 dakika 47 saniye gerektiren 45-54 yaşlarındakilere kıyasla 35-44 yaş arasındakilerin, endorfin yüksekliğine ulaşması için en uzun süre sadece 7 dakika 4 saniyedir.
Öte yandan 18-24 yaş arasındaki yetişkinlerde ortalama en kısa sürenin 7 dakikadan daha kısa bir zamanda endorfin yüksekliğine ulaşıldığı bulunmuştur.
Yapılan spora ve şartlara bağlı değişiklik gösterebilir
Yapılan egzersizlerin türü, endorfin hormonunun doğal yüksekliğe ulaşması için gereken sürenin uzunluğunu etkileyebilir. Spor salonundaki çalışanlar sadece 6 dakika 36 saniyede hızlı bir şekilde egzersize başlar. Koşucularda coşku anını 8 dakika 28 saniye, yürüyüş yapmayı tercih edenler 10 dakika 35 saniye olarak yaşarlar. Böylece, koşucular coşku anını, yürüyüş yapmayı tercih edenlere göre daha hızlı yaşarlar.
Spor yapılan zaman, sporların türleri, çevresel koşullar ve yaşın sunabileceği çeşitli etkiler göz önünde bulundurulduğunda, farklı spor dalları, farklı psikolojik zorluklar ve engeller oluşturur. Her insanda endorfin hormonu farklı şekilde yükselir, farklı yaşam tarzları ile farklı çevresel zorluklarla karşılaşırlar ve birbirlerinden farklı motivasyon biçimlerine sahiptirler. 18-24 yaş arasında öz motivasyonun zirveye ulaştığını gösteren araştırmalar sonucu, diğer yaş gruplarının spor yapmak için kendini daha fazla zorlaması gerektiğini göstermektedir.
Pek çok kişi egzersiz yapmaya başlayacağı günlerde ertelemeyi daha cazip görür. Ancak, sporun sağlık için yararları, herhangi bir bahaneden daha ağır basmaktadır. Bu nedenler insanlar, sağlıkları için zihinsel engellerini aşmalı ve spor yapmak için kendilerini zorlamalıdırlar.