Ramazan’da egzersiz yaparken dikkat
Ramazan’da egzersiz yapmanın faydası büyük ancak, dikkat edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sağlıklı yaşamın temeli olan düzenli hareket, egzersiz ve spora, Ramazan’da oruçla birlikte sık sık ara veriliyor. Fakat, bazı kurallara dikkat edilirse, Ramazan’da da egzersiz yapmaya devam edilebilir. Uzmanlar Ramazan’da egzersiz yapmanın fayda sağlayacağını söylerken, dikkat edilmesi gerekenleri de açıkladı.
Doğru saatte doğru egzersiz
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan’da egzersiz yapılırken dikkat edilmesi gereken saatleri ve doğru egzersizin ana noktalarını anlatarak, önemli uyarılarda bulundu. Tembellik ve hareketsiz yaşamın yüksek tansiyon, diyabet, damar hastalıkları, kanser gibi pek çok müzmin hastalığın nedeni olduğunu belirten Karabulut, bu hastalıklardan uzak durabilmek için düzenli egzersiz ve spor yapılması gerektiğini açıkladı. Düzenli egzersizin yaşam tarzı olarak benimsenmesini ve Ramazan ayında da devam edilmesini öneren Prof. Dr. Ahmet Karabulut, egzersizden genelde ikinci aydan sonra fayda görüldüğünü, ortalama nabız ve tansiyon değerlerinde de düşme ve dirençte artış olduğunu söyleyerek, ilk ayın ise; vücudun egzersize alışma süreci olduğunu anlattı. Egzersize ara verilmesinin ise, vücut kondisyonunda hızlı gerileme yaparak, egzersize yeniden başlandığında alışma evresinin yeniden yaşamak zorunda kalındığı şeklinde uyardı.
İftardan önceki 1 saat en uygun zaman
Ramazan ayında oruç tutmanın spor yapmaya engel olmadığını, büyük yararları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Karabulut, özellikle akşam saatlerinde vücuttaki yorgunluğu ve halsizliği vücudun metabolizmasını hızlandırarak önleyeceğini söylüyor. Ramazan’da spor için en uygun saatin iftardan önceki 1 saat olduğunu söyleyen Karabulut, Güneşin etkisinin kaybolduğu bu serin zamanda 20-30 dakika yapılacak olan yürüme ile vücudun harekete geçerek iftar öncesi metabolizmanın hızlanacağını, iftar yemeklerinin de daha hızlı sindirileceğini anlattı. Egzersizle iftar öncesi yorgunluk ve baş ağrısından da kurtulmayı sağlayacağını da söyleyen Karabulut, susama hissi ile 1-2 bardan su ile orucun açılması gerektiğini söyledi.
Eğer iftardan sonra spor yapmak isteniyorsa, en az 2 saat beklenmesini öneren Dr. Karabulut, Teravih zamanı ve sonrasının da egzersiz için uygun olduğunu söyledi. Bu dönemde hafif ve hızlı tempo egzersizlerin yapılabileceğini, makine ve ağırlık egzersizleri içinse, sahurdan önceki dönemin uygun olduğunu da ekledi. Bu saatler dışında oruçlu geçirilen gün içerisinde spor yapılmamasını tavsiye etti.
Bu kişiler iftardan sonra egzersiz yapmalı
İftardan önce aşırı susayan ve tansiyon değerlerinde düşüklük yaşayanların kesinlikle iftardan sonra egzersiz yapmasını belirten Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan’dan önce düzenli spor yapmayanların iftar yemeğini fazla yedikten sonra egzersiz yapmamaları şeklinde uyardı. Çünkü, ağır iftardan sonra tansiyon yüksekliği ve kanda koyulaşma oluşursa, spor yaptığında kişinin kendisini hastanede bulabilir. Bundan dolayı iftardan sonra spor yapmak isteyenlerin, iftarı ölçülü açarak, çay ve tatlıyı iftardan sonra yemelerinin mantıklı olacağını söyleyen Dr. Karabulut, spor sırasında güçsüzlük, baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikayetler olduğunda spora ara verilmesi hakkında d uyardı. Özellikle, Ramazan’dan önce spor yapmayanların ise, bu ayda spora başlamamasını, ramazandan sonra egzersize başlamalarını söyledi.
Egzersizden önceki beslenme önemli
Ramazan’da spor yapacakların dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birinin ise, doğru beslenme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Karabulut, ağır iftar yemeklerinden sonra ağır egzersizin zararlı olacağını, vücudun sıvı ihtiyacı artacağı için, mutlaka su içilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yüksek tempolu egzersize Ramazan ayında ara verilmesi gerektiğinin de altını çizen Dr. Karabulut, tercih edilmesi gereken egzersizleri şu şekilde sıraladı:
“Yavaş-orta-hızlı tempolu her türlü yürüyüş, hafif tempolu koşu, bisiklet, yüzme ilk tercih edilmesi gereken egzersizler. Buna ek olarak badminton, tenis, basketbol ve voleybol tercih edilebilir. Ağırlık sporu ise, gün içinde önerilmemektedir. Çünkü, gün içerisinde kortizol seviyesini yükselterek kas yıkımını artırabilir ve açlığı arttırır.”