Ramazan'da doğru ve yanlış beslenme
Ramazan ayında dengeli beslenme çok önemlidir. Sahurda ve iftarda dengeli bir beslenme ve neler yiyip nelerden uzak durulması gerektiğini sizler için derledik.
Ramazan ayında dengeli beslenmek gerekmedir. Amaç Ramazan ayının sadece yemekten uzak durmak değil, bedenimizi, ruhumuzu kendimizi kontrol altında tutmaktır. Uzmanlara göre sahura mutlaka kalkmalı çünkü sahurda yiyeceğimiz yemek bize en uygun ve en önemli öğün olacaktır gün içersinde. Ramazan'da amaç çok yemek yiyip kilo almak değil yaz öncesi kilo verip vücudu dengelemek daha sağlıklı olacaktır. Sahurda yenilen dengeli yemek bize gün içersinde çok büyük katkı sağlayacaktır, enerji verecektir. O yüzden mutlaka sahurda az da olsa dengeli yemeliyiz. Sahurda protein ağırlıklı yemek enerji verir. Ayrıca süt içmek, yumurta, peynir ve süt ürünleri daha uzun süre enerji verecektir. Lifli besinlerde gün içersinde enerji verir. Aslında böyle düşünürsek sahur bir çeşit kahvaltı anlamına gelmektedir, günün en önemli öğünü olan bir sabah kahvaltısı öğünü olacaktır.
Midemizin sağlığı açısından probiyotik ürünler de tüketilmelidir. Tuz oranı düşük yiyecekleri tercih etmeliyiz, çünkü gün içersinde su içme ihtiyacı daha fazla olabilmektedir. Bağırsak ve mide sağlığı için sahurda bol su tüketmeli, probiyotik ürünleri de listeye mutlaka eklemelisiniz. Sahur bittikten sonra hemen uyumamalısınız. Mutlaka 30-40 dakika geçmesini bekleyin, vücudu düzene sokun, rahatlayın ve öyle uyuyun. Bol bol su tüketin.
İftar sofrasında ise metabolizma yavaşlamış olduğu için, ilk önce mutlaka kocaman bir bardak su tüketin. Sonrasnda mide ve bağırsağı düzene sokmak için çorba için. Et, tavuk, balık, sebze, yoğurt, süte de yer ayırın. Bunlara mutlaka tüketin. Salata yiyin. İftarınızı tamamladıktan sonra ise mideyi rahatlatmak için bitki çaylarını tercih edin. Tatlı yemeyin. Onun yerine kan şekerinizi düzenlemek için kuru meyve veya sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Çünkü şerbetli tatlılar, pasta ve kekler midenize zarar verip çok kalori almanıza sebeb olacaktır.
Bunun yanısıra Ramazan ayında kilo vermek için fiziksel aktivitelere de yer ayırmalısınız. Oruçta metabolizma yavaşladığından spor yapmak fiziksel gücünüzü yükseltmenize de yardımcı olur.