Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan flaş açıklama! İstanbul'da deprem olmayacak!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, uzun süredir sıklıkla gündeme gelen, herkesin az çok bir fikrinin oluştuğu ve korkuyla beklenen büyük İstanbul depreminin olmayacağını söyledi.

Beşiktaş Medya Grup

Özel bir üniversitenin yeni dönem açılışında konuşma yapan deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'da 7 ve üzeri deprem olmayacağını söyleyerek nedenlerini açıkladı. Edinilen bilgilere göre; Üşümezsoy, olabilecek en şiddetli depremin Kumburgaz civarlarında 6-6 buçuk büyüklüğünde olabileceğini söyledi.

Bu zamana kadar edinilen verilerin çürütüldüğünü söyleyen Üşümezsoy, "250 yılda bir Marmara’da büyük deprem oluyor" söyleminin, 2 büyük depremle birlikte henüz 250 yıl dolmadan enerjinin boşaltıldığını, 170 kilometrelik Marmara hattında ise aktarıldığı gibi bir enerji birikimin olmadığını belirtti.

7 ÜZERİ DEPREM OLMAYACAK

Çarpıcı bilgilendirmelerde bulunan Üşümezsoy, uzamanlar tarafından 1999'dan beri ortaya koyulan modellerin gerçeklikten uzak olduğunu söyledi. 7 ve üzeri deprem olmayağı ifadesini ise, "Dendi ki Marmara Denizi’nde 1912’de batı ucunda Saroz’da bir deprem olmuş ama o Marmara denizine girmemiş Gaziköy’de kalmış. Diğer tarafta ise 1999’da deprem oldu Körfez’de. O da Osmangazi Köprüsü’nden daha batıya doğru Marmara’ya girmedi.

O yüzden Marmara boydan boya risk altında. Bu bir söylem. Ama malumat değil. Bilinç hiç değil. Bu söylemin getirdiği ikinci söylem ise, ‘1766’dan beri deprem olmamış bundan evvelde 1509’da olmuştu demek ki Marmara’da 250 yılda bir deprem oluyor. O halde Marmara boydan boya 250 yıldan beri stres altında.’ ‘1766’dan beri Marmara’da İstanbul’da deprem olmamış’ diyorlar ama 1894’te olan deprem 1766’dan daha büyük. Yani 250 yılda bir deprem oluyor söylemi bu 1894 depremi ile çürütülüyor. 1894’te Yalova Çınarcık kıyısında deprem olmuş ve bütün İstanbul’u etkilemiş. 'Saroz Körfezi’nde 1912 depremi Marmara’ya girmemiş yani fay Marmara’da kırılmamış’ deniyordu. O yüzden ‘Marmara’da kırılacak’ deniliyordu oysa 1912 fayı Tekirdağlıları korkutan, Tekirdağ’da deprem yapacağı söylenen 60 kilometrelik fay 1912’de kırılmış. Bu fay bundan önce 1766’da kırılmıştı. Böylelikle Marmara’da 1766’dan beri deprem olmamış tezini iki tane büyük deprem çürütüyor. 1912’de Tekirdağ Silivri’deki fay kırılmış, 1894’te Yalova Çınarcık çukurunun güneyindeki fay kırılmış. Demek ki ‘Marmara’da 1766’dan beri kırılmamış, Marmara boydan boya stres yüklü’ tezi çöküyor. Niye, fay kırıldığı zaman stres boşalır, boşaldığı zaman da artık o fayda yeniden stres birikmesi gerekir. Demek ki 170 kilometrelik Marmara’nın 60 kilometrelik doğu kesimi 1894 depreminde kırılmış, 60 kilometrelik batı kesimi ise Tekirdağ Silivri çukurundaki 1912’de kırılmış. O halde 1766’dan beri kırılmamış denilen faylar, 1894’te ve 1912’de kırılmış." sözleriyle açıkladı.

6 İLE 6 BUÇUK ARASINDA OLABİLİR

İstanbul'da olabilecek en tehlikeli depremin Kumburgaz'da oluşabilecek 6-6 buçuk aralığında bir deprem olduğunu aktaran Üşümezsoy konuşmasını, “Marmara’da kırılmayan bir kesim orta sırt dediğimiz Silivri -Büyükçekmece -Florya arasında kalan 50 kilometrelik bir kesim var. ‘Orası 7’lik deprem yapar en fazla’ deniliyordu. Oysa o faya da baktığımız zaman Kumburgaz Çukurunda bir 20-30 kilometrelik bir fay var, ama ondan sonra bir daha Avcılar karşısında Büyükçekmece ve Küçükçekmece arasında bir fay yok.

O adalar fayının devamı. Bu durumda Kumburgaz Çukurundaki fayın da Silivri ile Kumburgaz arasındaki 20 kilometrelik bir fay uzanıyor ve buradaki deprem 6 ile 6 buçuk arasında olabilir. 5,7’lik deprem de burada olmuştu ters fay olarak. Ama sürekli söylenen noktada 50 kilometrelik fay var. ‘7’lik deprem yapar’ denilen yerde eğer kabul ettikleri gibi yaklaşsak da Büyükçekmece, Florya ve Silivri arasındaki fayın iki tane 50 kilometrelik mesafenin ortasında 10 kilometrelik boş fay olmayan bir bölüm var. Bu yüzden de buradaki 2 fay birlikte kırılmaz, ayrıca bu fayların Avcılar karşısındaki sırtı kestiği denilen fay aslında Adalar fayının devamı.” ifadeleriyle tamamladı.