ÖZEL HABER: Müziğin genç yeteneği Doyeb Han

Şarkıları ile müzikseverlerin beğenisini kazanan, uzun zamandır Türkiye’de yaşayan Güney Koreli müzisyen Doyeb Han, hakkında merak edilenleri ve müzik hayatını Beşiktaş Medya Grup’a anlattı.

Beşiktaş Medya Grup

Müziğin genç yeteneklerinden Doyeb Han, yaklaşık 13 yıldır ailesiyle birlikte Türkiye’de yaşıyor. Sesi ve şarkıları ile Türkiye’de müzikseverlerin beğenisini kazanan genç müzisyen ile ufak bir röportaj yaptık. Aynı zamanda üniversite öğrencisi olan Doyeb Han, müzik alanında kendi kendini geliştirdiği yeteneği ile de dikkat çekiyor.

Merhaba, öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Doyeb Han kimdir ve müziğe ne zaman ve nasıl başladınız?

Merhaba! İsmim Doyeb Han,21 yaşındayım, yaklaşık 13 yıldır İstanbul’da oturuyorum ,uyruğum Güney Kore. Öncelikle yayınınıza müzik çalışmalarımı yayınladığınız için ve o yayına çağırdığınız için çok teşekkür ettiğimi söylemek istiyorum. Hayatının büyük bir kısmını gitar çalarak, şarkı söyleyerek ve müzik alanında bir şeyler yapmaya çalışarak geçiren bir üniversiteliyim sadece.

Müzik alanında özel bir eğitim alıyor musunuz?

Türkiye’ye ilk geldiğim zamanlar ne İngilizcem, ne de Türkçem vardı; ondan okulda fazla(HATTA HİÇ) konuşamıyordum. Eve geldiğim zamanlarda onun acısını şarkı söyleyerek çıkarıyordum. Abim lisede gitar çalmaya başlamıştı, ben de ona şarkı söyleyerek eşlik ediyordum. Ortaokula geçtiğim zaman, abimin gitarını elime alıp kendi başıma öğrenmeye başladım.

Müzik alanında özel bir eğitim almadım ve almıyorum ama okuldaki müzik hocalarım bana çok yardım ettiler. Çoğu zaman kendi kendime araştırıp, analiz yapıp o şekilde öğreniyorum fakat bu konuda daha hızlı bir ilerleme için bazı konularda eğitim almam gerektiğini hissediyorum.

Kendi bestelerinizi yapıp, şarkı sözü yazıyorsunuz. Bir şarkı yazmadan önce nelerden ilham alıyorsunuz? Üzerinde uzun süre düşünüyor musunuz yoksa bir anda ilham gelerek yazdığınız oluyor mu?

Ne kadar iyi olmasa da evet, şarkı yazıyorum. Şarkı için ilham genellikle benim içimde olan düşünceler, insan ilişkileri vs. den geliyor ama ilhamın gelmesi çok sık olmuyor  özellikle bu aralar. Çünkü şarkı yazma konusunda bu aralar daha farklı şeyler deniyorum, öğreniyorum ve kolay olmuyor…  Şarkının düzenlemesi için uzun süre düşündüğüm oluyor ama şarkı sözleri+melodiler gibi temel şeyler hemen çıkıyor.

Sahnede dinleyicilerin karşısında şarkı söylerken, sahnenin atmosferi size neler hissettiriyor?

Sahneye çıktığımda öncellikle öz güvenim yüzde 100 oluyor :D. Heyecan oluyor ama sahneden çok korkmuyorum. Sahnenin o atmosferi beni gerçekten çok eğlendiriyor ve dinleyenleri de eğlendirebilmek beni mutlu eder.

Kendi bestelerinizin dışında pek çok başarılı cover’larda yapıyorsunuz. İlerde sizi dinleyebileceğimiz yeni projeleriniz var mı? Sizi dinlemek isteyen müzikseverler için, müzikle ilgili planlarınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Az coverım var ama buna başarılı dediğiniz için çok sağ olun :D. Ben şu anda yaptığım coverlarımın hiçbirini doğru düzgün dinleyemiyorum.  Zaman ilerledikçe daha da kendimi geliştirmem gerektiğini hissediyorum ve öyle yapmaya çalışıyorum sürekli. Yani şu anki müzik konusunda yapmakta olduğum her çalışmam, kendimi geliştirmek için yaptığım şeyler diyebilirim ve buna çok yöneliyorum. Bu aralar bir proje var ama tam olarak kesin değil ondan kesinleşince bunu aktarmak daha iyi olur.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nde okuyorsunuz. Hem okul hem de müzik çalışmalarını yürütmek kolay oluyor mu?

Şu anda İstanbul Üniversitesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisiyim. Okuduğum bölümü ve okulu seviyorum, okul ile müzik birbirini kötü etkilemiyor hatta öğrendiğim şeyin(edebiyat) müzik hayatıma güzel etkiler bıraktığını düşünüyorum ondan o konuda bir sıkıntım yok.

“O Ses Türkiye” yarışmasına katılmıştınız. Yarışmanın müzik yaşamınızda nasıl bir etkisi oldu? Sizin için nasıl bir deneyimdi?

O Ses Türkiye’ye katılmak, lise hayatımdan beri düşündüğüm şeydi. Benim için çok güzel bir deneyimdi, bana çok şeyler kattığını düşünüyorum müzik konusunda. Bu aralar keşke o ses e şu anki halimle katılsaydım diyorum. O zaman düelloda elenmezdim, daha yükseklere çıkardım diye düşünüyorum ama tabi o tecrübem olmasaydı müzik konusunda ilerlemem daha da yavaş olurdu ondan iyi ki de katılmışım. O ses maceram hem çok güzel, hem çok yorucu, hem de çok dolu geçmişti bir daha öyle bir tecrübe yaşayabilir miyim bilemiyorum.

Birazda Türkiye ve Güney Kore hakkında konuşacak olursak…

Ailece Güney Kore’den Türkiye’ye geldiniz ve uzun zamandır Türkiye’de yaşıyorsunuz. Türkçe’yi öğrenmek kolay oldu mu? Kore dizi ve filmlerini izleyip, şarkılarını dinlediğim için, Korece ve Türkçe bir süre sonra kulağıma benzer gelmeye başlıyor. Sizce nasıl?

Dediğim gibi 13 yıldır ailecek buradayız. Türkçeyi öğrenmek kolay olmadı. İlk zamanlar Latin alfabeyi dair bilmediğim için iletişimde çok sıkıntım vardı ama okuldaki arkadaşlar, hocalar ve ailemin emeklerinden dolayı çabuk öğrenebildim. Akıcı bir şekilde konuşabilmek 2-2 buçuk yıl sürmüştü muhtemelen. Türkçe ve Korece arasında ilk başta bazı kelimelerin telaffuzları birbirine benziyor gibiydi ama artık birbirinin pek benzerliğinin olmadığını düşünüyorum, baya farklı diller bence ikisi.

CNBLUE’nun bir dinleyicisi olarak, CNBLUE’nun coverlarını güzel yaptığınızı söylemek istedim ve merak ettim. Türkiye’den, Güney Kore’den ve dünyadan hangi müzik gruplarını ve şarkıcıları dinliyorsunuz?

Cnblue coverını lise 2’de Vodafone Freezone yarışması için hazırlamıştık. Cnblue- Wetoriya şarkısı benim grup arkadaşlara dinlettiğim sayılı Korece müziklerin arasındaydı, güzel olduğunu söylemişlerdi ve yarışmada çalmak için uygun görüp çalmıştık. Sonra diğer etkinliklerde de başka Cnblue şarkılarını seslendirdik. Cnblue’nun yaptığı müzik, band sound temeli bir K-Pop olduğundan onların şarkılarını çalmanın daha kolay olacağını düşündüğüm için Cnblue’yu tercih etmiştim ama, ondan sonra Cnblue’yu dinlemeye devam ettim. Hala da takip ederim kendilerini.

Kendinize örnek aldığınız bir sanatçı var mı?

Kendime örnek aldığım sanatçılar; Harun Tekin, Yavuz Çetin, Oasis, Coldplay, Maroon 5, Radiohead, Sting…

Sizin gibi ailenizde de müzikle ilgilenenler, müziğe yeteneği olanlar var mı?

Bizim ailede abim müzikle çok ilgilenir ve çok da sever müziği. Yeteneklidir kendisi. Annemin de sesi çok iyidir ve annem ben onun karnındayken koro şefliği yapmış. Müziğe karşı ilgim annemden gelmiş de olabilir. :)

ÖZEL HABER – RÖPORTAJ

Buğurcan BAŞTUĞ