Osman Hamdi Bey’in eserleri X-ışını ile görüntülendi

Osman Hamdi Bey’in eserleri, “Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesi kapsamında X-ışını görüntüleme tekniği kullanılarak incelendi.

Osman Hamdi Bey’in eserleri X-ışını ile görüntülendi
Beşiktaş Medya Grup

Türk resim sanatı tarihinde önemli bir yere sahip olan Osman Hamdi Bey’in Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’nda bulunan eserleri, “Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesi ile incelenerek elde edilen bilgiler “Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisi kapsamında 31 Aralık 2018 tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. Bu proje ile Osman Hamdi Bey’in bu eserleri yaptığı sırada kullandığı teknikler keşfedildi.

İki yıl süren proje sonucunda açılan sergide, sanatçının boyama teknikleri, malzemeleri ile eserlere uygulanan restorasyon çalışmaları izleyiciye sunuluyor. Yapılan analizler sonucu, Osman Hamdi Bey’in eserlerinde gözle görülenden daha fazlası hakkında bilgiler veriyor. Bu alanda sanatçının eserleri ile ilgili gerçekleştirilen en kapsamlı çalışma olan  “Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesinde, Sakıp Sabancı Müzesi resim koleksiyonlarında yer alan altı eserine odaklanıldı.

X-ışını ile görünenin görünenin ötesindeki Osman Hamdi Bey

Projesin birinci kademesinde X-ışını ile eserlerin filmleri çekilerek, bir sonraki adımda tabloların kimyasal analizleri yapıldı. Eserlerden toplanan mikro boya örnekleri incelenerek sanatçı tarafından kullanılan malzemelerin yapısı, rengi, boya katmanları ve dokusu incelendi. Kızılötesi spektroskopi ile incelenen altı tablodan elde edilen verilere göre, özellikleri belirlendi.

Proje boyunca gerçekleştirilen çalışmalar ile Osman Hamdi Bey’in kullandığı pigmentler, boya tekniği, fırça darbeleri, resme başlamadan önce tuvalin üzerinde yaptığı çalışmalar ile ilgili gözle görülemeyen detaylar ortaya çıkarıldı.

“Osman Hamdi Bey Tablolarının Bilimsel Analizleri ve Konservasyonu” projesi ekibinden Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nden Filiz Kuvvetli, Hüma Arslaner, Nurçin Kural Özgörüş, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün, Dr. Öğretim Görevlisi Meltem Sezen, Dr. Öğretim Görevlisi Feray Bakan, Koç Üniversitesi Yüzey Teknolojileri Araştırma Merkezi’nden Dr. Gülsu Şimşek ve Getty Konservasyon Enstitüsü’nden ise Dr. Lynn Lee yer aldı.