Ormanın altındaki gizemli Maya Megalopolis’i keşfedildi
Guatemala Ormanı'nın altında gizlenen Gizemli Maya Megalopolis, arkeologlar tarafından keşfedildi. Özel lazer tarama teknolojisi kullanarak taranan ormanın altından, binlerce antik yapının bulunduğu bir şehir çıktı.
Dünya tarihinde keşfedilmemiş pek çok bölge bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, geçtiğimiz aylarda gün yüzüne çıkamaya başladı. Kadim uygarlıklardan biri olan Maya uygarlığının gizemleri bitmek bilmiyor. Son olarak Guatemala Ormanı’nında araştırmalarına devam eden arkeologlar, ormanın altında kalmış Maya Megalopolis’ini keşfetti. Lazer tarama teknolojisi kullanılarak yapılan araştırmada, 61.000’den fazla antik yapı ortaya çıkartıldı. Araştırmacılar, bölgeyi LİDAR olarak bilinen gelişmiş bir ışık algılama ve değişen teknoloji ile taradıktan sonra, kuzey Guatemala’nın tropikal ormanında derinlerde kalmış, antik bir Maya Megalopolis’ini keşfettiler. Bu taramalar, son iki senedir Peten’deki Maya Biyosfer Rezervi’nin 810 mil karelik bir alanını haritalayan Pacunam Lidar Girişimi’nin eseridir.
Bulgularda piramitler, saraylar dahil olmak üzere, 61.000’den fazla antik yapının birbiriyle bağlantılı olduğu bir şehir içinde yer aldığı ana hatlardan anlaşılmaktadır. Elde edilen sonuçlar ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında açıklandı fakat, lazer tabanlı görüntüleme haritaları ve analizleri yeni yayınlandı.
Arkeoloji alanında bir devrim
Ağaç tepelerinin 609.6 metre uzağında, LiDAR tarayıcıları ile donatılmış Ulusal Hava Haritalandırma Merkezi'nden gelen uçaklar, GPS sistemine bağlı lazer darbeleri kullanarak topografik okumalar yaptı ve aşağıdaki yüzeyin üç boyutlu haritalarını üretti. Hava taramaları daha sonra son derece ayrıntılı bir dijital manzara oluşturmak için birleştirildi. Taramalar sonucu, toplumu öne çıkaran kasabalar, savaşlar için savunma surlarını birbirine bağlayan geniş yol ağları görünmektedir. Ayrıca, bu kentte gelişmiş sulama ve kanal sistemleri de bulunuyor. LİDAR sistemi ile çıplak gözle görülemeyecek şekilde bitki örtüsüyle kaplanmış büyük bir piramit bile keşfedildi.
National Geographic’e konuşan arkeolog Francisco Estrada-Belli’ni, LİDAR ile arkeolojinin, Hubble Uzay Teleskobu’nun astronomi alanında devrim yaptığı gibi devrim yaptığını söyledi. “Bir bütün olarak görüldüğü gibi, teraslar ve sulama kanalları, rezervuarlar, tahkimatlar ve geçitler, Maya tarafından daha önce hayal edilemez bir ölçekte tüm manzaralar, üzerinde yapılan şaşırtıcı bir arazi değişikliği miktarını ortaya koyuyor” dedi. Yaklaşık 1,500 yıl önce zirvede olan Mayan medeniyetinin matematik ve mühendislik ustaları, eski Yunanlılar ve Çinlilerden daha gelişmiş olabilir.