Motivasyonunuzu yükseltin
Düzenli olarak egzersiz yapmayı sürmede motivasyon çok önemli. Hem çevresel hem de kişisel bazı sebeplerden dolayı çoğu zaman motivasyonda düşmeler yaşanıyor. Motivasyon düşüklüğünün en ilginç nedeni ise, genetik yapınız.
Genetik yapınız, hayatınızın her alanında etkisini gösteriyor. Farkında olmadan yapılan eylemler, sevilen ya da sevilmeyen şeyler, çalışkanlık ya da tembellik, bazense psikolojik durumunuzun bile üzerinde genetiğinizin etkisi oluyor. Hatta düzenli olarak spor yapmak isteyip de yapamamanızın bile sorumlusu genleriniz olabilir. Motivasyonu olumsuz etkileme özelliği olan genlerin bu olumsuz etkisini olumluya çevirmek ise imkansız değil.
Spor yapmaya karar vermek başlangıç için kolay olsa da, yapmaya devam etmek o kadar zor. Bunun en büyük nedeni ise motivasyon düşüklüğü. Her gün spor yapmaya karar verip bir türlü başlayamıyor ya da vazgeçiyorsanız, bunun nedenlerinin altında genetik faktörler yatıyor olabilir.
Kimi insan spor yapmayı pratik bir şekilde gerçekleştirip keyif alırken, kimi insan ise, yürüyüş için program bile yapsa, en iyi ayakkabıyı da alsa, spor salonuna da yazılsa, egzersiz yapmaya devam edemez. Bu her iki insan arasındaki fark ele alındığında, bir taraf disiplinli, hayat dolu, bilinçli görünürken, diğer tarafa ise; tembel, güçsüz gibi pek çok olumsuz özellik sıralanır. Ancak, uzmanların yaptığı araştırmalara göre, spor yapmak için sahip olunan motivasyonu kişilerin genetik özellikleri de etkiliyor. Yaşanılan çevredeki koşullar, etnik yapı, beslenme, yaş faktörü, az ya da fazla kilolu olmak, boyunuzun uzunluğu ve daha pek çok şey motivasyonu olumsuz yönde etkilemektedir.
Yeni sinir hücrelerinizin oluşumuna katkı sağlayın
Ön beyinde, hipokampüste ve kortekste aftif olan BDNF geninin kalıtımsal özelliklerinin spor yapmadaki motivasyonu etkilediğini ileri süren uzmanlar, bu genin yeni sinir hücrelerinin oluşmasında etkili olduğu gibi eski sinir hücrelerinin de hayatını sürdürmesini sağlarlar. Bu gen, sadece spor için motivasyon sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hafıza, düşünme kapasitesinin artması ve öğrenme gibi fonksiyonları da etkiler.
Yavaş yapılan egzersiz türleri, sinir hücrelerinin oluşumunu artırır. Her spor yaptığınızda BDNF geni aktifleşir. Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme bu genin vücuttaki dolaşımını olumsuz etkiler. Spor yapmak için ihtiyaç duyduğunuz motivasyona Omega-3 tüketerek ve her gün yarım saat yapacağınız aerobik ile BDNF seviyesini yükselterek sahip olabilirsiniz.
Dopamin eksikliğine dikkat
Dopamin hormonu, insanların pek çok hayati faaliyetini olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Eğer sinir hücrelerinin arasında iletişimi sağlayan dopamin hormonunuz eksikse, odaklanmada ve motivasyonda sorunlar yaşarsınız. İnsanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan bu hormonun kandaki seviyesi düşük olduğunda, halsizlik, bitkinlik ve depresyon gibi durumlar ortaya çıkıyor.
Dopamini yükseltmek için ise, öncelikle sağlıklı beslenmek, et, balık, yumurta, süt ürünleri ve tavuk tüketmek, düzenli olarak spor yapmak, omega-3 tüketmek, C vitamini yüksek olan besinleri tüketmek, yeşil çay içmek, işlenmiş karbonhidratları tüketmemek, hayvanlarla yakından temas kurmak, sosyal aktivitelere ve arkadaş ortamlarına katılmak, düzenli olarak kefir içmek, sindirim sistemini düzene sokmak, dengeli bir kiloya sahip olmak, kaliteli uyku uyumak gerekiyor.
Serotonin olmazsa olmaz
Mutluluk hormou olarak bilinen serotonin, hayatınızdaki her eylem için motivasyon kaynağını oluşturuyor. Kanınızdaki serotonin seviyesi düşük olduğunda ise mutsuz, halsiz, keyifsiz, isteksiz hissedersiniz. Serotonin seviyesini ise, badem, avokado, domates, kabak çekirdeği, sarımsak, kırmızı pancar, bal, balık gibi besinleri tüketerek yükseltebilirsiniz. Özellikle en çok bağırsaklarda salınan serotonin hormonunun üretiminin artması için sindirim sisteminizi düzene sokmalısınız.
Bisiklete binmek, düzenli spor yapmak, yüzmek, yoga, tai chi, pilates yapmak serotoninin üretiminin artmasına yardımcı oluyor.
Egzersiz yaparken müziği unutma
Spor yaparken müzik dinlemek, keyifli alarak motivasyonunuzun artmasını sağlıyor. Sevdiğiniz müzikleri ya da yaptığınız egzersize uygun ritimdeki müzikleri dinleyerek spor yaparsanız, hem daha keyifli vakit geçirir hem de yaptığınız egzersizden daha çok verim alırsınız.