Kuantum bilgisayarlar dönemi
Kuantum bilgisayarları başta IBM ve Google bulut üzerinden erişim olanağı verip kullanıcılara sunacak. Bu bilgisayarlar normal bir bilgisayarın yapamadığı yada kısme detaylı bir biçimde yaptığı tüm görevleri yerine getirebilecek düzeyde.…
Kuantum bilgisayarlar bir çok araştırma ve yeni keşiflere yol açıyor. Bunlar moleküllerin normal bilgisayarın yapamadığı düzeyde detaylı şekillendirilmesine atomdan oluşan bir molekülün modellemesini yapıyor. Bu bilgisayarlar molekülün gerçek modelini oluşturup tüm detaylara belki de şu ana kadar hiç görmediğimiz yeni buluşlara imza atıyor.
Bilime katkısı oldukça büyük olan kuantum bilgisayarlar malzeme ve tıp alanında da çok büyük buluşlar ortaya çıkarıyor. Bilimin hızla ilerlemesine yol açıyor. Kübitler ile işlem yapan bu bilgisayarlar, birden fazla işlemi aynı anda yapıp sonuca ulaşabiliyor. 0 ve 1 leri değil aynı zamanda ikisinin arasındaki değerlerle de işlemler gerçekleştiriyorlar. Olağanüstü hıza sahipler, bu hesaplama hızları sayesinde maddelerin atomlarını bulup malzeme teknolojisinden yeni materyallerin keşfine kadar bulabiliyorlar. Ayrıca yakın gelecekte bu bilgisayarlar, tıp alanında kullanılıp hastalıkların tedavisinde büyük bir umut vaad edebilir. Yapay zeka konusunda muazzam bir gelişim göstermekte hayatımızın birçok alanında kayda değer buluşlar yapacaklar.
Moleküllerin detaylı yapılarını normal bilgisayarın yapamadığını biliyoruz. Bunlar geleneksel bilgisayarlarda çok zor yapılıyor. Kuantum bilgisayarlar ise molekül modellemesini yapıp bu moleküllerin davranışlarını gözlemleyebilir böylece gelecekte tedavisi olmayan daha etkili ilaçlar, daha uzun ömürlü bataryalar ve sınırları aşabilen güneş panelleri üretilebiliriz.
Yıllardır kuantum teknolojisi üzerine çalışan öncü şirketlerden olan IBM ürettiği kuantum bilgisayarların kübit değerlerini arttırıp, “Kuantum Üstünlük” denen bir başarıya imza attı. IBM uzmanları daha detaylı moleküllerin araştırılması ve geliştirilmesi sebebiyle kübit değerlerinin arttırılması gerektiği söylüyor. IBM uzmanları ayrıca buna yakın bilgisayarların yakın gelecekte hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor ancak çözümlenmesi gerek bir kaç sorun da yok değil. Bunlar, hassas kuantum doğasını korumak olacaktır çünkü yüksek kübitlerle işlemler gerçekleştirmek için bir bulutun hiç bozulmadan hareketini devam ettirmesi şart. Yani hem IBM hem Google önümüzdeki sene 2019’da kullanıma hazırlacak bir kuantum bilgisayarı bulut üzerinden çalışır hale getirecek ve uzaktan erişime onay verip erişim haklarını satacaklarını duyurdu.