İmamoğlu açıkladı! Kent genelinde tedbir alındı
İBB Başkanı İmamoğlu, corona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında tüm etkinliklerin iptal edildiğini duyururken insanların, mümkün olduğu kadar bu günlerde seyahat yapmamalarını önerdi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın büyük bölümünde etkisini artırdıktan sonra ülkemizde de görülen coronavirüse karşı başlattıkları hijyen çalışmalarını yerinde inceledi. İBB'nin resmi web sitesinden edinilen bilgilere göre; İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyayı etkisi altına alan “coronavirüs salgını” ile ilgili İETT’nin aldığı hijyen tedbirlerini, yerinde inceledi. İnceleme, İETT’nin Edirnekapı’daki garajında gerçekleştirildi. İETT Genel Müdürü Alper Kolukısa’dan çalışmalar ve alınan önlemlerle ilgili bilgi alan İmamoğlu, otobüslerin iç ve dış temizlik işlemlerini yerinde inceledi. Daha sonra kameraların karşısına geçen İmamoğlu, kent genelinde alınacak tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Dünyanın ilginç bir deneyim içinde
Dünyanın ilginç bir deneyim içerisinde olduğunu belirten İmamoğlu, “Dünya çapında salgın ilan edilmesiyle beraber, bütün dünyanın, tek bir anlayışla sürece katkı sunma seferberliğini ortaya koyması gerekiyor artık. Türkiye ve İstanbul’daki süreci, Sağlık Bakanımız ve diğer yetkililerle beraber takip ediyoruz. İlk günden itibaren, ‘İstanbul’la ilgili neler yapmalıyız’ hususunda çok hassas davranmaya çalıştık. İnsanların toplu olarak kullandıkları alanlarla ilgili aldığımız tedbirlerle, bir dezenfekte çalışması ve tedbir alma konusunda, her gün takip ettiğimiz sıkı bir çalışmayı yürütüyoruz. Zaten günlük yapılan rutin işlemler vardı. İlave tedbirler aldık. İnsanların virüsle buluşmasını engelleyici sıklıkta tedbirler almaya devam ediyoruz” dedi.
Toplamda 800 bin metrekarelik kapalı alanının dezenfekte çalışmasını yürütüyoruz
Coronavirüs Hijyen Filosu’nda yer alan 30 aracın sayısını 40’a çıkaracaklarının bilgisini paylaşan İmamoğlu, şunları söyledi: “Bunları; başta camiler, cemevleri, kilise, sinagog gibi ibadethaneler olmak üzere, ihtiyaç duyulan kamu alanlarımıza, tiyatro, sahneler, insanları toplu bulundukları çalışma alanları, binalarımız… Toplamda 800 bin metrekarelik kapalı alanının dezenfekte çalışmasını yürütüyor bu arkadaşlarımız. Farklı kurum ve kuruluşların da talepleri oluyor. Onlara da katkı sunmaya çalışıyoruz. Elimizden gelen tüm yapıya destek olmaya çalışacağız. İBB olarak kamuyu, Sağlık Bakanı’nın açıklamalarını takip ediyoruz. Sayın Vali’mizle dün konuştuk. Bugün, kendi kurumlarıyla yapacakları görüşmelerden sonra, ‘Bir iş birliği nasıl yapılabilir? İstanbul’la ilgili tedbirler nasıl alınmalı’ noktasında yan yana geleceğimiz konusunda bir karar birliğimiz oldu. Dün kendilerini aradığımda böyle bir konuşma yaptık. Bu bir seferberlik süreci.”
İBB mecralarını bilgilendirme amacıyla kullanacağız
Tedbir alma konusunda bilgilendirmenin çok önemli bir konu olduğunu kaydeden İmamoğlu, kurum mecralarını bu anlamda kullanacaklarını belirtti.
Bilgilendirme çalışmalarına, ilk olarak kurum çalışanlarıyla başladıklarını ifade eden İmamoğlu, Sağlık Daire Başkanlığı kanalıyla bir ‘acil eylem planı’ hazırladıklarını vurguladı. İmamoğlu, “Şehir Tiyatrolarımıza dair bir karar verdik. Mart sonuna kadar, Cemal Reşit Rey gibi toplu alanlarda, bu tür gösterilerin olduğu yerlerdeki etkinlikleri iptal etme kararı aldık. İSMEK’ler de insanların toplu olarak geldikleri ve eğitim aldıkları yerler. Oradaki eğitimin de yine tedbir alarak, ay sonuna kadar iptaliyle ilgili vatandaşlarımıza bilgi aktaracağız. İstanbul’da İBB ile işlettiğimiz müzelerimiz var. Bu müzeler, özellikle yurt dışından nereden geldiğini bilmediğimiz insanların yoğun kullandığı alanlar. Bu müzelerimizin de gezilmesiyle ilgili süreci yine ay sonuna kadar kapatacağız” bilgilerini paylaştı.
Dikkate alın ama telaş yapmayın
“Vatandaşlarımızın bu salgını dikkate almalarını, önemsemelerini ama asla telaşa da kapılmamalarını diliyoruz” diyen İmamoğlu, “Şeffaf bir ortam yönetilmesini diliyoruz her açıdan. Sadece İBB değil, sadece Sağlık Bakanlığı değil, bütün kurumların bu konuda şeffaf bir süreç yöneterek, vatandaşlarımızı doğru bilgilendirerek ama asal telaş yapmadan, gerekli tedbirleri almaları konusunda biz de uyarıyoruz. Bolca seyahat edilen bir kentteyiz. İşimiz var. Ülkemizin ekonomisi var. Dönen bir çark içindeyiz. Bunu anlayışla karşılıyorum ama şu uyarıyı yapmak isterim: Belli bir yaş üstü ya da bir rahatsızlığı olan insanların, mümkün olduğu kadar bu günlerde seyahat yapmamalarını, İstanbul içinde toplu taşıma araçlarına katılmamalarını çok önemsiyorum. Çok küçük yaştaki bebeklerimizin korunması gerektiğini ve bütün anne-babaların bu hususta hassas olmaları gerektiğinin altını çizelim” şeklinde konuştu.
Dünya 'İnsanlık dersi sınavı' veriyor
Dünyanın bir “insanlık dersi sınavı” verdiğini ifade eden İmamoğlu, “Dünyada, sınırları ne kadar büyük yaparsak yapalım ne kadar büyük duvarlar örersek örelim dünyanın öncelikli sorunları var. Sağlık, beslenme, iklim değişikliği bunların başında. Aslında her birisi, birbirinin etkisiyle dünyayı etkileyen unsurlar. O bakımdan, dünyanın aslında ne kadar ortak kadere sahip olduğunu, milyarlarca insanın ne kadar ortak bir mücadele vermek zorunda olduğunun farkında olduğumuzu hissediyorum, görüyorum. Bu tür sıkıntılarla bunu hissetmek doğru değil. Buna mülteci konusunu da katabiliriz. Dünyanın ortak hareket etme becerisini ortaya koyma konusunda büyük bir sınav veriyoruz, vereceğiz. Bu sınavın başarılı geçmesini diliyorum. İstanbul’da aldığımız kararlar ve ortaya koyduğumuz tedbirlerle, toplumumuzun bu süreçten en minimum düzeyde etkilenmesi için gerekli mücadeleyi, bütün arkadaşlarımla göstereceğimizi İstanbul halkımıza duyurmuş olalım” dedi.