İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Üniversitelerin kapatılması akla ziyandır

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, üniversitelerin kapatılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu, “İlk akla gelenin üniversitelerin kapatılması olması akla ziyandır, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli” dedi. Gençleri çaresiz bırakmayı, umutsuzlaştırmayı kabul…

Beşiktaş Medya Grup

Üniversitelerin kapatılarak, yurtların depremzedelere açılacak olması konusunda değerlendirmelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu görüşlerini şöyle ifade etti: “Üniversitelerin kapatılması ve öğrencilerin apar topar yurtlardan çıkarılması kabul edilebilir değildir. Devletimiz depremzedelerin barınma olanağını sağlayacak imkana sahiptir, ilk akla gelenin üniversitelerin kapatılması olması akla ziyandır, bu yanlıştan bir an önce dönülmeli.”

“UMUTSUZLAŞTIRMAYI KABUL ETMİYORUM”

Deprem bölgesindeki öğrencilere, diğer illerde sahip çıkmanın mümkün olduğunu ifade eden İmamoğlu şöyle devam etti: “Öğrencileri diğer üniversitelere aktarıp yurt kapasitesini artırarak eğitime devam etmek varken, gençleri çaresiz bırakmayı, umutsuzlaştırmayı kabul etmiyorum. İstanbul buna hazır, diğer illerimiz de hazırdır.”  

İBB’NİN İKİ GEMİSİ HATAY’DA GÖREVE BAŞLADI 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem felaketini yaşayan Hatay’da, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) binasını ziyaret etti. Depremde hasar gören Antakya’daki AFAD binasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir araya gelen İmamoğlu, acılı vatandaşlardan gelen sorun ve talepleri iletti. Antakya’dan Kırıkhan’a geçen İmamoğlu, deprem için oluşturulan lojistik merkezi ve barınma alanında Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ve depremzedelere taziyelerini iletip, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Kırıkhan’dan İskenderun’a geçen İmamoğlu, yardımsever bir işletme sahibi tarafından tahsis edilen ilçeye hakim bir noktadaki alana kurulan İBB Lojistik Merkezi’nde incelemelerde bulundu. İBB Genel Sekreter Yardımcıları Gürkan Alpay ve Murat Yazıcı’dan merkez ve çalışmalarla ilgili bilgi alan İmamoğlu, Beylikdüzü Belediyesi’nin yine İskenderun’da kurduğu, içinde kütüphaneden çocuk oyun alanına kadar birçok hizmeti barındıran çadır kenti de ziyaret etti.

ORHANGAZİ VE OSMANGAZİ HATAY’A ULAŞTI

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’tan yapılan hizmetlerle ilgili bilgi alan ve depremzedelerin sorunlarını dinleyen İmamoğlu’nun ilçedeki son durağı, İskenderun Limanı oldu. İBB, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, afetzedelere destek olmak ve yaraları sarmak için, her biri 1.200 yolcu kapasiteli Osmangazi ve Orhangazi gemilerini önceki gün İstanbul’dan yola çıkartmıştı. İmamoğlu; barınma, sağlık, rehabilitasyon ve kreş hizmetleri sağlamak üzere tasarlanan Orhangazi gemisini, demirlediği İskenderun Limanı’nda ziyaret etti. İmamoğlu’na her iki gemiyle ilgili bilgi veren Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, atıl durumda kalarak İDO tarafından İBB’ye devredilen gemileri Hatay için yaşam alanı olarak planladıklarını söyledi.

250 KİŞİLİK BİR EKİPLE 24 SAATTE HAZIRLANDI

Gemilerden Orhangazi feribotunun yaşam alanı, Osmangazi’nin ise transfer amaçlı planlandığını belirten Dedetaş, “Özellikle sağlık, rehabilitasyon ve kreş hizmetlerini profesyonel personelimizle yürüteceğiz. Samandağ ve Antakya’da dışarıda yaşayan vatandaşlarımız gemimizde misafir edilecek. Ne kadar kalmak istiyorlarsa Orhangazi gemisinin içindeki yaşamları devam edecek. Transfer olmak istiyorlarsa, Osmangazi gemisi ile liman planlamalarını yapacağız. Gemileri 250 kişilik bir ekiple 24 saatte hazırladık. Temizlik, güvenlik, mutfak, sağlık hizmetleri ile geminin kendi personeli toplam 109 kişi hizmet verecek” dedi. Dedetaş’ın verdiği bilgilere göre; Orhangazi gemisinde 3 öğün, bin 200 kişilik yemek çıkartabilecek. Gemide; mutfak, duş ve tuvaletler, revir ve psikolojik danışma odaları, bir tanker yakıt yer alıyor. Gemi içerisinde deprem felaketinden etkilenen çocuklar için de oyun alanları oluşturuldu. Gemide mürettebat, sağlık personeli, psikolog, şoför, mutfak personeli, güvenlik personeli ve kreş öğretmeni ile toplam 109 personel afetzedelere destek olacak.

“OSMANGAZİ TAHLİYELERE BAŞLADI”

Gemiyi gezen, görev yapacak personelle sohbet eden ve gemide misafir edilen depremzedelerin acısına ortak olan İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı yayında, “Çok hayırlı, değerli bir iş oldu. Bu feribotta insanlarımızı ağırlayacağız, konuk edeceğiz. Sağlığından giyimine, kuşamına, hijyeninden yemesine, içmesine onlara fırsat tanıyacağız. Çok da güzel olacak bu. Diğer feribotumuzla insanları nakledeceğiz. İlk çalışma yapılmış galiba. Ege'ye ve İstanbul'a devam edecek şekilde. Güzel bir iş oldu. Emeği geçen, fikrinden buraya gelişine kadar, bütün çalışma arkadaşlarıma, yönetici arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BURADA EMİN ELLERDESİNİZ”

35 günlük ikiz bebekleri Gülsüm ve Göktuğ ile İBB gemisinde barınma olanağına kavuşan çiftle konuşan İmamoğlu, depremzedelere, “Burada emin ellerdesiniz. Hep beraber onları iyileştireceğiz. Yolları açık olsun. Onlar bizim için çok büyük umut. Onun için moralinizi yüksek tutun. Hep beraber ayağa kalkacağız. Allah bağışlasın” sözleriyle destek verdi. İmamoğlu mesai arkadaşlarına, “Burası çok özel bir yer. Emeğinize sağlık gerçekten. Bu özel halini, bizim gerçekten özel ihtiyacı olan insanlarımıza yaşatmamız lazım. Bunu siz koordine edeceksiniz” sözleriyle teşekkür etti.

555 KİŞİ ENKAZ ALTINDAN KURTARILDI

İBB İtfaiye Arama Kurtarma Grubu şu ana kadar toplam 496 kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardı. İBB İştiraklerinden bölgede görev alan arama kurtarma ekipleri de 34, İSKİ Ekipleri 25 kişiyi enkaz altından canlı olarak kurtardı. İBB Grubu ekiplerince canlı kurtarılan toplam vatandaş sayısı 555 oldu. Ayrıca AFAD gönüllüsü olarak bölgeye giden personelimiz de 95 kişinin canlı olarak kurtarılmasında çeşitli arama kurtarma ekiplerinde görev alarak destek oldu.

İBB TÜM İMKANLARIYLA DEPREMZEDELER İÇİN SEFERBER

İBB; 2.452 personel, 1.156 iş makinesi ve hizmet aracı ile deprem bölgesinde arama-kurtarmadan, temizlik, çadır ve yardım hizmetlerine kadar birçok alanda çalışmalarını sürdürüyor. İBB’nin 514 personeli de bölgede gönüllü olarak AFAD koordinasyonunda çeşitli görevlerle bölgede çalışıyor.

İBB’nin başlattığı yardım kampanyası kapsamında, Yenikapı ve Kartal’da oluşturulan yardım merkezlerinde çalışmalar 24 saat esaslı sürdürülüyor. Yardım kampanyasına bugüne kadar 21.317 kişi ve kurum bağış yaparak katkı sağladı.

Deprem bölgesine 319 tırla 4 milyon 841 bin 627 adet yiyecek içecek, giyecek gibi birçok ürün gönderildi. Hamidiye Su ile Halk Ekmek’in Akdeniz tipi besleyici ekmeği de depremden etkilenen illere gönderildi ve yardım tırı sayısı 371’e ulaştı. 6.000 kişi yemek kapasiteli yemek tırı, günlük 15.000 mobil ekmek fırını Antakya’da hizmet veriyor. İhtiyaçlar doğrultusunda bölgede mutfak kurulumu ilçe ekipleri ile koordineli bir şekilde değerlendiriliyor.

Bölgeye sağlanan diğer lojistik destekler ise şunlar: 140 kabin mobil tuvalet, 42 adet mobil duş, 5 mobil WC toplam 26 konteyner, 14 mobil şarj istasyonu, 7 kendinden enerjili aydınlatma direği kurulumu, 3 mobil 12 sabit uydu İBB wifi ile toplam 15 noktada yayın hizmeti, 11 kişilik bilgi işlem ve telekomünikasyon ekibi, 52 kişilik kent temizlik ekibi ve 13 adet İSTAÇ temizlik aracı, 7 veteriner hekim, 107 zabıta personeli ve 15 hizmet aracı, arama kurtarma personeline güvenlik desteği, bölgenin su ve kanalizasyon altyapısını incelemek, hasar tespit çalışmalarını yapmak ve onarım ihtiyaçlarını belirlemek üzere 7 kişilik İSKİ ekibi.

ÇADIRKENTLER OLUŞTURULDU

İBB; Antakya, İskenderun ve Samandağ’da kurduğu çadır alanları depremzedelere sıcak ve güvenli bir barınma olanağı sağlıyor. İskenderun’da 21, Samandağ’da 15, Antakya’da 64 büyük çadır kuruldu. 110 çadırlık çadır kent de Samandağ Deniz Stadyumu’nda oluşturuldu. 440 kapasiteli 10 tane çadır ise bölgede kurulacak olan Sahra Hastanesinde kullanılmak üzere AFAD’a teslim edildi. Toplam çadır kapasitesini hızlıca 1.000 adede çıkarılacak satın alma yapıldı.

HER YARDIM İSTEYENE ULAŞILIYOR

İBB, İBB yardım tırları Kırıkhan ve Samandağ 'a ulaştı. Arsuz Akçalı Köyü’nde gıda, su, süt, giyecek ve barınma yardımlarının dağıtımları gerçekleştirildi. Kırıkhan’da Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Anne’ye istediği erzaklar ulaştırıldı. Emel Anne, mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine yardımları dağıttı. İskenderun Nuri Uysen Ortaokulu’na bir tır, İskenderun Katolik Kilisesine ise 3 tır yardım dağıtımı gerçekleştirildi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA DESTEK VERİLİYOR

Hasar tespiti amaçlı; Deprem bölgesine 312 yardım aracı ve 40 konteyner gönderildi. 35 mühendis / tekniker Maraş’a uçakla indi, AFAD yönlendirmesi ile hasar tespiti çalışmalarında Gaziantep’te görevalıyor. 15 şoförlü araç yine AFAD koordinasyonunda hasar tespit çalışmalarında Gaziantep’te görevalıyor.