Her güne bir sanat: Türk Resim Sanatı'ndan Hoca Ali Rıza
Hoca Ali Rıza, sanatı yaşamının bir parçası sayan, sanat tutkunu Türk Resim Sanatı'na pek çok önemli eser kazandırmış ressamlarımızdandır.
Harbiye'den 1884'te mezun olduktan sonra aynı okulda resim öğretmeni yardımcılığı yaptmıştır. Sahip olduğu olanaklar içinde kendini yetiştiren önemli asker ressamlarımızdan biri olan Hoca Ali Rıza, askerlikten emekli olduktan sonra çeşitli okullarda 47 sene resim öğretmenliği yapmıştır. Bu sayede çok sayıda insanın sanata yönelmesinde etkili olmuştur.
Yüzyıl öncesi İstanbul'u günümüze taşıyan resimler
Eserlerinde doğup büyüdüğü ve çok sevdiği İstanbul'un ve Üsküdar'ın çeşitli yerlerinin sakin, dingin görünümlerini resmetmiş; deniz kıyılarını, kır kahvelerini, çamlıklarını ve özellikle kayalıklarını tercih etmiştir.
Hoca Ali Rıza'nın gözlem gücü, algı birikimi ve izlenim zenginliği ile sağlam karakalem desenleri, suluboyaları ve guajları, yüzyıl öncesinin İstanbul'unu günlük yaşamları içinde insanları ve bugün yok olan mimarisi ile günümüze taşıyan en önemli tarihsel ve görsel kaynaklarımız olarak değerlendirimektedir.
Sanatı, gerçek anlamda yaşamının bir parçası sayan, sanat tutkunu ressamlarımızdandır.
"En ziyade temayülüm milletimin, memleketimin hissen, şeklen, ahlaken sadık ve hakiki tercümanı olarak, bil hakkın İstanbul'u ve onun Boğaz'ını ölmez bir hayat lisanıyla söyleten eserleri vücuda getirmektir." Hoca Ali Rıza
Kaynak: "1800'lerden günümüze zamanın belleği" Resim Koleksiyonu Sergisi, HALKBANK