Güç içinizde!
İstediğiniz formu yakalamak için egzersiz yaparken ihtiyacınız olan tüm motivasyon ve güç içinizde. Sadece yapmanız gereken, doğru adımları atmak.
Egzersize başlamaya karar vermek kolay olsa da, egzersize başlamak ve egzersiz yapmaya devam etmek o kadar kolay olamayabiliyor. Çeşitli sebeplerle ertelemeler, vakit ayıramamalar ve daha bir sürü bahane… Egzersiz yapmak için kendinize güçlü bir motivasyon bularak, kararlılıkla devam etmelisiniz. Egzersize başladıktan sonra ise, düzenli bir şekilde ve doğru adımlarla ilerlemelisiniz.
Aceleci olmayın
Egzersize başladıktan sonra gücünüzün artması yaklaşık iki hafta sürüyor ancak, vücudunuzdaki değişikliği 3 ile 6 hafta arasında fark edebilirsiniz. Egzersize başlamadan önce olduğunuz noktayı belirleyerek, ilerlemenizi kolaylıkla takip edebilirsiniz. Her antrenman sonunda tutacağınız ufak notlar ile motivasyonunuzun düşeceği anda yükselmesi için bir nedeniniz olacak. İlk başladığınız antrenmanda ve sonrakilerde çalıştığınız hareketleri kaç defa yaptığınızı not alarak ilerlemenizi somut olarak da görebilirsiniz.
Isınmadan başlamayın
Egzersiz yapmanın en önemli noktası ısınmaktır. Yeteri kadar ısınmamış kaslarla spora başlamak, bir felaketle sonuçlanabilir. Kaslarınızın ısınması için en az iki dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Omuzlarınızı, kalçanızı, bacaklarınızı çalıştırarak başlayabilirsiniz. Yavaş bir şekilde yapacağınız ısınma hareketlerinden sonra sporunuza rahatlıkla başlayabilirsiniz.
Hareketlerinizi takip edin
Spor yaparken karşınızda bir ayna yok ise, eğitmeninizden sizi izlemesini ve duruşlarınız hakkında bilgilendirmesini isteyebilirsiniz. Eğer evde kendi başınıza çalışıyorsanız, cep telefonunuz ile egzersiz yaparken videonuzu kaydedebilir ve daha sonra videoyu izleyerek nerede nasıl durduğunuzu görebilirsiniz. Böylede hatalı duruşlarınızı kendi kendinize düzeltebilirsiniz.
Kendinizi zorlamayın
Egzersize başlarken yapılan en büyük hatalardan biriside insanların kendini bir anda fazla zorlamasıdır. Kendinizi ilk başlarda fazla zorlamanız, istenmeyen sakatlıklarla sonuçlanabilir. Bu nedenle egzersize başladığınız ilk biri ay boyunca, sakatlık sorunlarını engelleyerek, temelinizi sağlam oturtmaya yönelik bir çalışma programınız olmalıdır. Bunun için basit hareketlerle çalışmaya başlamalı, hareketlerin zorlaştırılmış şekillerini yapmaktan çekinmelisiniz.
Hareketleriniz kontrollü olsun
Spor yaparken hareketlerinizin yavaş ve kontrollü olması, kaslarınızın baskı altındaki süresini uzatarak, baskıya karşı direnciniz artar. İlk bölümünü 2 saniyede yapacağınız bir hareketi yaparken, 1 saniye durarak diğer saniyede ikinci bölümünü çalışmalısınız.
Hareketleri aklınızda bulundurun
Egzersiz yaparken hareketlerin ezberlenmesi önemlidir. Böylece kafanız takılmadan neyi nasıl yapacağınızı bilerek, doğru bir şekilde çalışmış olursunuz. Her programın belli bir hareket sıralaması vardır. Bu nedenle çalışacağınız hareketlerin sırasını doğru bir şekilde akılda tutarak egzersizinizi yapmalısınız.
Kas ağrılarına dikkat edin
Her egzersizden sonra, farklı bölgelerde farklı şiddetlerde ağrı hissedersiniz. İlk hafta daha fazla ağrı hissederken, ikinci haftadan sonra ağrılarınız daha hafifleyebilir. Bu durum, vücudunuzun egzersiz sürecine uyum sağladığını gösterir. Ağrılarınız çok şiddetli olduğunda ise, egzersiz yapmaya ara vererek ertesi gün kendiniz dinlendirmelisiniz.