Giyilebilir sanatın öncüsü

Giyilebilir sanatın öncüsü Bashaques, Milan Fashion Week’de görücüye çıktı.

Beşiktaş Medya Grup

Giyilebilir sanat alanına odaklanan moda sanatçısı Başak Cankeş tarafından yavaş moda akımı anlayışı ile 2014 yılında kurulan Bashaques markası, devam ettiği gelişimi Milano Moda Haftası'nda devam ettirdi. İlk kez 7. koleksiyon olarak Milano Moda Haftası’nda 19 Şubat 2020 günü görülen platformda Başak Cankeş, yeni koleksiyonlarını sergileme fırsatı buldu.

Başak Cankeş, “Altın Çağ’da Geleneksel” olarak adlandırdığı koleksiyonunda Afgan ve Özbek zanaatlerini modern ipek ve Külkedisini hatırlatan tüllerle kullanarak kapitalist sistemin ürettiği kumaşlar ile doğal dokular ve işlemeleri harmanladı.

“Nereden geldiğimizi unuttuk” diyen Cankeş, tasarımlarının kökenlerinizin geldiği topraklara bağlanmakla ilgili olduğunu vurguluyor ve bir Afgan kadınının Avrupa'ya göç edişi fikrinden ilham alıyor.

Ekin Bernay’ın koreografisi ile Bashaques ekibinin yer aldığı sahnede Şamanik danslar ve meditasyon ile atalarımız onurlandırıldı. Markanın gerçeklik manifestosu için gerçekleştirdiği teatral performans ise seyircilerin arasına giren uzun burunlu tiyatrocular ile sağlandı. Uğurcan Günay ise tiyatro ekibinin başında modanın insanlara olan etkisinin eleştirilmesi ile ilgili markanın performatif bölümünü yönetmekte.

Styling’de Oğuz Erel Dikkat Çekti

Marka anlayışını tamamen hümanist ve sürdürülebilirlik üzerine inşa eden Bashaques, materyalist moda dünyasına bir karşı duruş sergilemesiyle materyalist dünyadan ziyade ruhsal büyümenin önemine yoğunlaşıyor. Catwalk sunum anlayışını 2016 yılında tamamen reddederek Teatral Moda Performansları ile adını duyuran markanın tasarımcısı ve küratörü Başak Cankeş, bu performansların senaryolarını kendisi yazarak bu hikayelerdeki kadınları giydirdiğini belirtmekte. Orijinal desen kullanımının ön plana çıktığı marka sunumlarında Bashaques ekibi kendilerini tiyatral moda performansçıları olarak tanımlıyorlar. Bu sunumlarda disiplinler arası bir yöntem ile dans, enstalasyon, sanat eseri ve tiyatroyu harmanlayan markanın ilham aldığı alanlar dünya sanat akımının önemli sanatçıları ile Türk zanaatlerinin birleştiği noktalar.