Ekrem İmamoğlu İstanbul'da 2019’dan 2024’e neler yaptı? 1. Bölüm
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019'dan 2024'e kadar yüzlerce proje gerçekleştirdi. İstanbul'da altyapıdan tarihe, yeşil alandan ulaşıma, eğitimden sosyal desteklere kadar pek çok alanda yenilik yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019 yılından bugüne kadar her alanda icraatlar yaparak İstanbul’u altyapısından çevresine, ulaşımından tarihi eserlerine kadar çok geniş bir kapsamda ele aldı. Edinilen bilgilere göre; bu süreçte İstanbul dünyada en çok metro yapılan şehir unvanını aldı; Yerebatan Sarnıcı restorasyonuyla adını dünyaya duyurdu. Altyapı çalışmaları sayesinde İstanbul’da artık o eski görüntüler kalmadı. İstanbul için yaptıklarının yanında İstanbullular için de yaptığı icraatlarla onlarca ilke imza attı. Yurtlar, kreşler, istihdam ofisleri, üretici pazarları açtı; hiç kadın çalışan olmayan yerlerde artık şoförden kaptana kadar yüzlerce kadın çalışan istihdam ediliyo, milyarlarca liralık destekler veriliyor; bu şehir ve bu şehirliler için çalışmaya, üretmeye hiç durmadan devam ediyor. İBB, 5 yıl boyunca yapılan çalışmaları şöyle özetledi:
Ulaşım Yatırım İcraatları
Altyapı İcraatları
Eğitim-Kariyer İcraatları
Sosyal Destekler
Kadın ve Aile
Çocuk
Sağlık
Sosyal Projeler
Tarım ve Hayvancılık
Spor
Kültür Sanat ve Restorasyonlar
Yeşil Alanlar
Çevre Düzenleme
Deprem
Ulaşım Yatırımları İcraatları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul’un ulaşımını güçlendirecek, İstanbulluların bir köşesinden diğerine hızlı ve güvenli yolculuk yapabilmelerini sağlamak için milyarlarca liralık yatırım yaptık. Özellikle metro ve tramvay gibi raylı sistemlere ve deniz ulaşımına önem vererek İstanbul’un ulaşımını kolaylaştıracak ilklere imza attık.
Metro Yatırımları
2019’dan bugüne kadar İstanbul’da en çok metro yapılan döneme imzamızı attık. Bu dönemde kaynak yetersizliğinden veya proje hataları sebebiyle yarım kalan metro hatlarında yaşanan sorunları çözdük. Bu hatlar için 1,55 Milyar Euro kaynak bularak çalışmaları yeniden başlattık ve toplamda 47,3 kilometre uzunluğunda hat açtık.
10 binden fazla kişinin istihdamını sağladığımız metro inşaatı projelerimizde 80,5 kilometre uzunluğundaki 6 farklı raylı sistemin inşaatı da tüm hızıyla sürüyor.
Hizmete açtığımız raylı sistem hatları
Yıldız-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı’nda Yıldız ve Mahmutbey arasını hizmete açtık.
Haliç Tramvay Hattı projesindeki problemleri ortadan kaldırarak hattı tamamladık.
Ataköy-İkitelli Metro Hattı’nda Bahariye ile Masko arasını hizmete açtık.
Boğaziçi Üniversitesi/Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı’nı hizmete açarak öğrencilerin okula ulaşımını kolaylaştırdık.
Bostancı-Dudullu Metro Hattı’nı hizmete açtık.
2024’ün ilk yarısında ise Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nın Çekmeköy ile Samandıra Merkez kısmını ve Ataköy-İkitelli Metrosu’nda kalan istasyonları hizmete açacağız.
TRAM34
Yüzde 100 İstanbul ürünü olan ve Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk mühendislerimiz sayesinde hayata geçirdiğimiz TRAM34 projesiyle kendi metrolarımızı üretmeye başlıyoruz. yüzde 60 yerli olarak Türkiye’de bu özelliğe sahip ilk raylı sistem aracı olacak metrolarımızın projesini tasarımlarını ve mühendisliğini İBB Metro İstanbul üstlendi.
HIZRAY
İstanbul’u bir uçtan diğerine bağlayacak HIZRAY projemizi hayata geçiriyoruz. Yeni nesil ekspres metro hattı olan HIZRAY projemiz, Sabiha Gökçen Havalimanı ile Beylikdüzü arasındaki 74,5 kilometrelik mesafede 13 istasyonla hizmet verecek. HIZRAY projesinde aynı zamanda 20 noktada diğer hatlara entegrasyon sağlanacak.
Gece metrosu
İstanbul’daki en önemli 7 metro hattında cuma günleri sabah 06.00’dan pazar günleri 00.00 arasında kesintisiz olarak sefer yaparak gece metrosu uygulamasını hayata geçirdik. Gece metrosu uygulamasına M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metro Hattı, M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı, M6 Levent-Boğaziçi Ü./Hisarüstü Metro Hattı, M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı, M1B Yenikapı-Kirazlı Metro Hattı, M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı ve M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nı dahil ettik.
Şehir Hatları Yatırımları
Şehir Hatları’nda elimizde var olan değerlere yatırım yaptığımız ve unutulanı gün yüzüne çıkardığımız bir dönem geçirdik. Bu süreçte yıllardır kullanılmayan Haliç Tersanesi’ni ele alıp yeniden çalışıp üreten bir tersane ortaya çıkardık. Haliç Tersanesi’nde ilk kez Deniz Taksi ürettik; Kızıltoprak ve Paşabahçe gibi bir dönem İstanbul’un simgesi olan ancak bir köşede çürüyen vapurlarımızı restore ederek yeniden seferlere başlattık.
İstanbul’un trafiğini rahatlatacak şekilde planladığımız Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi’nde 9 yeni hattımızı açtık.
Yeni açtığımız hatlar
Aşiyan-Anadolu Hisarı-Küçüksu
Avcılar-Bakırköy-Kadıköy
Avcılar-Bostancı
Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Kasımpaşa-Sütlüce-Eyüp
Bostancı-Moda-Kadıköy-Kabataş
Çengelköy-Kabataş
Kadıköy-Kasımpaşa-Fener-Sütlüce-Eyüp
Maltepe-Büyükada-Heybeliada-Burgazada-Kınalıada
Üsküdar-Aşiyan
Deniz Taksi
Hem deniz ulaşımında kullanılan hem de Haliç Tersanesi’nde üretilen ilk elektrikli araç olma özelliği taşıyan Deniz Taksi’leri İstanbulluların hizmetine sunduk. 5 tanesi elektrikli-hibrit olan 50 Deniz Taksimizle hizmet sağlıyoruz.
Gece vapuru
Gece gündüz yaşayan bir şehir olan İstanbul’a yakışacak şekilde vapur seferlerimize de gece seferlerini dahil ettik. 2020 yılında başlattığımız uygulama cuma ve cumartesi geceleri Kadıköy-Karaköy-Beşiktaş ve Beşiktaş-Üsküdar hatlarında ring sefer olarak hizmete devam ediyor.
Taksi Dönüşümü
İstanbul’da uzun süredir problem olan taksi kalitesi ve sayısındaki azalma sebebiyle UKOME’ye sunduğumuz teklif revize edilerek kabul edildi ve 8+1 kapasiteli 1803 adet minibüsü taksiye dönüştürdük. Hizmete başlayan yüksek kişi kapasiteli taksiler sadece kalabalık grupları ağırlamakla kalmıyor aynı zamanda bebek arabası taşıyan annelerin veya engelli bireylerin de hayatını kolaylaştırıyor.
Otopark Yatırımları
Otoparklara yaptığımız 3 milyar 750 milyon liralık yatırımla İstanbul’daki araçların parklanmasını İSPARK ile daha güvenli ve teknolojik hale getirdik. Aynı zamanda hayata geçirdiğimiz “Park et, devam et” sistemiyle toplu taşıma hatlarına entegre olabilecek otoparklarımızın kapasitesini yükselttik. Açtığımız yeni otoparklarla 60.156 araçlık kapasite artırdık. Uygun lokasyonlarda yaptığımız zemin altı otoparklarla parklanmayı yer altına taşıyarak meydanlarda sosyal ve yeşil alan düzenlemeleri yaptık. 11 bin 57 araç kapasiteli otoparkların inşaatına da hızla devam ediyoruz. Yine devam eden otopark yatırımlarından biri olan elektrikli şarj istasyonları Şarjparklar, 2024 yılında ilk fazı bariyerli otoparklarda olmak üzere hizmete alınacak.
İSPARK’taki erkek çalışanlara ek olarak ilk kez kadın çalışanların da görev yapmasını sağladık. Yine bir ilk olarak kartlı ödeme sistemini başlatarak daha hızlı ve güvenli ödeme imkanı sağladık.
Metrobüs ve Otobüs Yatırımları
Metrobüs ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarında yaptığımız dev yatırımlarla hem İstanbulluların daha konforlu ve güvenli araçlarla seyahat etmelerini sağlıyor hem de İstanbulluların gideceği noktaya daha rahat ulaşmalarını sağlıyoruz. Metrobüslerimizi yenilemek, elektrikli otobüsler üretmek gibi araçlara yönelik düzenlemelerimizin yanı sıra metrobüs için 21 yıl boyunca kullanılabilecek kadar dayanıklı olan “Beyaz Yol” asfalt sistemiyle yollarımızı daha dayanıklı, konforlu ve çevreci hale getiriyoruz.
Metrobüsler
En son 2015 yılında araç alımı yapılan metrobüs filomuzdaki yetersizliği gidermek ve araç sayısını yükselterek yolculuk konforunu artırmak ve süresini azaltmak için yeni metrobüsler satın alarak filomuza dahil ettik. Öz kaynaklarımızı kullanarak 2 milyar 378 milyon liralık 252 yeni metrobüs satın aldık ve İstanbulluların kullanımına sunduk. Yerli ve milli kaynaklarla üretilen Akia ve Otokar markalarından 132 tanesi 280 yolcu kapasiteli; 120 tanesi 200 yolcu kapasiteli otobüsü İstanbullulara kazandırdık.
Elektrikli otobüs
İstanbul’da bir ilke imza attık ve dizelden elektrikliye otobüs dönüşümünü gerçekleştirdik. Dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz elektrikli araç, 1 saat 45 dakikada yüzde 100 batarya doluluğuna ulaşıyor ve 70 kilometre hızla gidebiliyor. 250 kilometrelik menzile sahip olan ve İBB’nin iki değerli kurumu İETT ve İSBAK tarafından dönüştürülen araçlarımızın dönüşümüne devam ederek daha çevreci araçları toplu taşıma ağımıza katmaktan mutluluk duyuyoruz.
Yeni otobüs hatları
İstanbul’da yeni açılan raylı sistemlere entegre olacak ve İstanbulluların ulaşımını kolaylaştıracak yeni otobüs hatları açtık. 2019’dan bugüne 122 yeni otobüs hattını hizmete aldık. Özellikle üniversite, yurt, hastane gibi önemli lokasyonlara giden hatların yanı sıra metro istasyonlarına da yeni otobüs hatları açarak ulaşım kolaylığı sağladık.
Cadde ve Kavşak Düzenleme Yatırımları
Ulaşımı rahatlatmak ve trafiği yoğunlaştıran noktaların düzeltilmesi için 8 milyar 254 milyon liralık yatırım yaptık. Bölgesel olarak incelediğimiz noktalarda projeler geliştirerek hayata geçirdik. Bu projelerin sonucunda 155 kavşak ve 232 caddeyi düzenledik. 7 kavşak ve 26 caddede ise çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mevcutta bulunan yaya üst geçitlerinin düzenlemelerini yapıyor, engelli geçişi için uygun hâle getiriyoruz.
Tamamlanan bazı önemli projelerimiz
Beşiktaş Prestij Cadde Düzenlemeleri
Galata Köprüsü Deprem Güçlendirme Çalışması
Unkapanı Köprülü Kavşağı Yenileme Projesi
Laleli Yayalaştırma Projesi
Fikirtepe Köprülü Kavşağı
İncirli Caddesi Geometrik Düzenleme Projesi
Kadıköy Cemil Topuzlu Caddesi, Hulusi Behçet Caddesi
Eyüpsultan Hasdal Katı Atık Aktarma Merkezi Bağlantı Yolları
Ümraniye TEM-Çamlık Bağlantı Yolu ve Kavşağı
Bahçeşehir-Ispartakule Gişeler-Tem Bağlantı Yolu
Beylikdüzü Ambarlı Yolu-Limanyolu Caddesi Kesişimi Yol ve Kavşak İnşaatı
Devam eden bazı önemli projelerimiz
Şişli Meşrutiyet ve Halaskargazi Mahalleleri Prestij Cadde ve Sokak Düzenleme Projesi
Küçükçekmece Halkalı Caddesi Prestij Cadde Düzenlemesi
Kadıköy-Üsküdar Acıbadem Caddesi Prestij Cadde Düzenlemesi
Esenyurt, Alkop Cad.-Erzurum Kongre Cad. Arası Yol İnşaatı
D-100 Karayolu Uzunçayır Kavşağı Eksik Kalan Köprü ve Yol İnşaatı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul’un altyapı sorunlarını çözmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. İstanbul’un altyapısına 43 milyar TL yatırım yaparak Üsküdar, Kadıköy, Kartal, Beyoğlu, Sarıyer, Beşiktaş, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Fatih de dâhil olmak üzere 120 farklı noktada kronikleşen su baskını ve altyapı problemlerinin önüne geçtik.
· Atık su, yağmur suyu ve dere ıslahı çalışmaları
2019’dan itibaren 10 milyar 600 milyon TL’yi aşkın altyapı yatırımları yaparak İstanbul’un su baskınları ve taşkın sorunlarını, altyapı problemlerini çözdük. İhmal edilmiş pek çok noktadaki atık su, yağmur suyu ve dere ıslahı çalışmaları yaparak bu bölgelerde can ve mal kaybına sebep olan baskın ve taşkın sorunlarını çözdük. Atık su, yağmur suyu ve dere ıslahı çalışmalarımız kapsamında toplamda:
2.500 kilometre atık su hattı
173 kilometre yağmur suyu hattı
3.100 kilometre içme suyu hattı
16 kilometre yağmur suyu ve atık su tüneli
92 farklı derede kısmi ve genel dere ıslahıyla kolektör bağlantı çalışmaları
54,5 kilometre dere ıslahı
Beylerbeyi’nde 593 metrelik İstavroz Atık Su Tüneli inşa ettik.
Doğal Gaz Verme Çalışmaları
İstanbul’da doğal gazsız nokta kalmaması için çalışmalarımız devam ediyor. Hem İstanbul’un uç ilçelerindeki hem de imar sorunu nedeniyle doğal gaz verilemeyen noktalardaki doğal gaz sorunlarını çözdük. Doğal gaz verme çalışmalarımız kapsamında Çatalca, Sultangazi, ve Eyüpsultan’ı doğal gaza kavuşturduk, İstanbul’un diğer ilçelerinde de metrelerce doğal gaz hattı döşedik.
İçme Suyu Hatları
İstanbul’a temiz ve içilebilir su sağlamak için içme suyu hatlarına yeni yatırımlar yapıyoruz. İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılamak ve 16 milyon İstanbullunun her zaman içilebilir kaliteli suya ulaşmasını sağlamak için toplamda 3.090 kilometre içme suyu hattı yaptık. Yaptığımız içme suyu hatlarının yanı sıra tesislerimizi büyüttük ve yeni tesisler açtık:
İSKİ Şile Ultrafiltrasyon Membran İçme Suyu Arıtma Tesisi
Ömerli Emirli İçme Suyu Arıtma Tesisi 2. Kademe
Taşoluk İçme Suyu Arıtma Tesisi 2. Kademe
Atık Su Arıtma
İstanbul’da kritik öneme sahip su ve su kaynaklarının doğru şekilde kullanılmasını sağlamak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için her ilçemizde en az yaklaşık 1,5 milyar TL İSKİ yatırımı yapıyoruz. Atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırmak, su kaynaklarını ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi’ni atık su tehdidinden korumak için hassasiyetle çalışıyoruz. İstanbul’da atık su ve ileri biyolojik arıtma tesislerini yeniliyor, kapasitelerini artırıyor, yenilerini açıyoruz. Atık suların denizlere karışmasını önlemek için aynı zamanda yağmur suları hatlarıyla atık su hatlarını birbirinden ayırarak atık suları arıtma tesislerine yönlendiriyoruz.
İstanbul’daki atık suların denize karışmasını önlemek ve atık suları uzaklaştırarak çevreye ve kentimize fayda sağlamak amacıyla hizmete açtığımız arıtma tesisleri:
Şile Ultrafiltrasyon Membran İçme Suyu Arıtma Tesisi
Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi
Tuzla İleri Biyolojik Arıtma 3. Kademe Tesis
Atık su arıtma çalışmalarımızda projelendirmeye ve yapımına devam ettiğimiz arıtma tesisleri:
Riva İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi
Bozhane İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi
Yenikapı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi
Ambarlı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 2. Kademesi
Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 3. Kademesi
Başakşehir İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi
Çöp Arıtma
Evsel atıkların depolanması sonucunda oluşan çöp sızıntı suları atık sayısını artırırken kentte kötü kokulara neden oluyor. Katı atık yönetim sürecinin temel aşamalarından birisi olan çöp sızıntı suyu arıtması için yeni tesislerimizi hizmete açıyoruz. Silivri’de hizmete açtığımız Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, birlikte Avrupa’nın en büyük çöp sızıntı suyu arıtma tesislerinden birisi olma özelliğini taşıyor.
Özellikle Tuzla’da başta koku olmak üzere büyük çevre problemlerine neden olan çöp sızıntı suyunu arıtmak ve bölgedeki kötü kokuların önüne geçmek için Şile Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Bu tesisle birlikte İstanbul’da mevcut çöp sızıntı suyu arıtma kapasitesini artırarak kentteki çöp arıtma ihtiyacını tamamıyla karşılamayı sağlayacağız. Şile Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Tesisi, Türkiye’de ve Avrupa’daki en büyük arıtma tesisi olacak.
Çöpten Elektrik Üretme
Hem çevreyi korumak hem de atıkları değerlendirmek için İstanbul’da çöpten elektrik üretiyoruz. İstanbul genelinde ortaya çıkan çöpleri depolayıp bertaraf ederken ortaya çıkan metan gazını kullanarak 400 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretilebiliyor. Bugüne kadar 4’ünü yeni açtığımız 6 tesisimizde yaklaşık 2,5 milyon İstanbullunun 1 yıllık enerjisini çöpten elektrik üreterek karşıladık.
Eğitim-Kariyer İcraatları
İstanbul’da yaşayan gençler başta olmak üzere eğitimine devam eden, kariyerinde ilerlemek isteyen veya yeni bir meslek edinmek isteyen herkesin barınmadan eğitime, stajdan atölyelere kadar geniş bir alanda ihtiyaçlarına çözüm sunmak için yepyeni projeler hayata geçirdik. İBB tarihinde birçok ilki yaşadığımız projelerin en önemlilerinden birisi, barınma krizi yaşayan üniversite öğrencileri için açtığımız 14 güvenli öğrenci yurdu oldu.
Bölgesel İstihdam Ofisleri
İstanbul genelinde açtığımız 28 adet Bölgesel İstihdam Ofisi’yle iş arayanları işverenlerle buluşturuyor, istihdama katkı sağlıyoruz. Bölgesel İstihdam Ofislerimizin yanı sıra Mobil İstihdam Ofislerimizle de kent meydanlarında başvurular alarak İstanbulluların kariyerlerinde ilerlemesine destek sağladık. Bölgesel İstihdam Ofisleri ve Mobil İstihdam Ofislerimiz aracılığıyla çeşitli meslek gruplarında yer alan 180 bin kişinin özel sektörde iş bulmasına destek olduk.
Öğrenci Yurtları
İBB tarihinde ilk ve en önemli yatırımlarımızdan birisi olan öğrenci yurtlarıyla binlerce öğrenciye güvenli, kaliteli, iyi hizmet veren öğrenci yurtları açtık. 6 erkek öğrenci ve 8 kız öğrenci yurdu olmak üzere toplam 14 yurdumuzda verdiğimiz sabah ve akşam öğle yemeğinin yanı sıra geniş ve temiz odalarda, 7/24 güvenlikli ve depreme dayanıklı yurtlar inşa ettik. Öğrenci yurtlarımıza yenilerini eklemek için projelerimizi sürdürüyor, öğrencilerin her zaman yanında olmaya devam ediyoruz.
Enstitü İstanbul İSMEK
İSMEK’lerde hem fiziksel hem de içerik olarak büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik ve Enstitü İstanbul İSMEK olarak 23 farklı alanda 1000’in üzerinde yüz yüze ve uzaktan eğitimi ücretsiz olarak İstanbullularla buluşturuyoruz. Kişisel gelişim, el sanatları-zanaat, güzel sanatlar gibi dalların yanı sıra mesleki eğitimlerle hem İstanbullulara yeni bir meslek sahibi olma fırsatı sunuyoruz hem de isteyen kişilere Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığıyla iş bulmasına destek sağlıyoruz.
Oyun Geliştirme Merkezi
İstanbul’da yaşayan ve oyun geliştirmek isteyen gençleri bir araya getiren OGEM’i hayata geçirdik. Oyun Geliştirme Merkezi’ne ekipleri kuluçka programına dahil ederek donanımdan mentorluğa kadar ihtiyacı olan destekleri sağlıyor, çocuk kuluçka programında çocuklara girişimcilik bilincini aşılayarak projeler geliştirmelerine destek oluyoruz. Ayrıca her ay düzenlenen ücretsiz eğitim ve etkinliklerimizle oyunseverleri bir araya getiriyoruz.
Gençlik Ofisleri
İstanbul genelinde açtığımız Gençlik Ofislerimizle gençlerin eğitimine katkı sağlıyor, kurs ve seminerlerimizle kişisel gelişimlerini artırıyor, verimli ve kaliteli vakit geçirmelerine olanak sağlıyoruz. Cağaloğlu, Esenler (Büyük İstanbul Otogarı), Fatih, Ümraniye, Bağcılar ve Sarıyer’de iki adet olmak üzere 7 adet Gençlik Ofisimiz bulunuyor. Bu Gençlik Ofisleri, kütüphane, ders çalışma alanları, bilgisayar eğitim salonları, dijital ve analog oyun alanları ve derslikler gibi alanlardan oluşuyor.
Kütüphaneler
İstanbul’da 43 yeni, teknolojik altyapısı güçlü ve uzaktan eğitime uyumlu kütüphane açtık. Var olan kütüphanelerimizi ise yenileyip dönüştürerek hem teknolojiye uyumlu hale getirdik hem de kitapseverlerin kitaplara olan erişimini kolaylaştırdık. Yine bu kapsamda ilk olarak Mecidiyeköy’de Ödünç Kütüphane açtık ve yeni kütüphanelerimizi İstanbullular için hazırlamaya devam ediyoruz.
Staj Senin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinde başlattığımız “İstanbul Senin, Staj Senin” programı sayesinde her yıl 3 binden fazla öğrenciye mesleki deneyim kazandırıyoruz. Öğrenciler, hem tecrübe kazanıyor hem de İstanbul için çalışma fırsatı yakalıyor.
Tech İstanbul
Yeni nesil teknolojiyle ilgili proje fikri olan İstanbulluları, teknoloji üreticileri ve yatırımcılarla bir araya getirmek üzere hayata geçirdiğimiz Tech İstanbul’da yeni çözümler ve değerlerin hayata geçirilmesi için alan açıyor, etkinlikler ve eğitimler düzenliyoruz.
İBB Teknoloji Atölyeleri
İstanbul’un ihtiyacı olan teknolojik dönüşümü sağlayacak gençleri yetiştirip desteklemek amacıyla İBB Teknoloji Atölyeleri’ni açtık. İstanbul’un 9 ilçesinde yer alan teknoloji atölyelerinde çocuklara kodlamadan yapay zekaya ve mobil uygulama geliştirmeye kadar birçok farklı dersin yer aldığı 8 aylık bir eğitim veriyoruz.
İBB Ders Atölyeleri
Anadolu Yakası’nda 8, Avrupa Yakası’nda 4 olmak üzere toplam 12 lokasyonda hizmet veren İBB Ders Atölyeleri’nde 8. ve 12. sınıf öğrencileri için ders çalışabilecekleri bir ortam hazırladık. Ayrıca atölyelere katılım sağlayan her öğrenciyi yeni sınav sistemine uygun sorular ve videolu ders anlatımlarının yer aldığı online eğitim sistemine de dahil ederek online atölye ile çalışmalarını devam ettirmelerini sağlıyoruz.
İstanbul Kent Konseyi Gençlik Meclisi
İstanbul Kent Konseyi Gençlik Meclisi’ni, İstanbullu gençlerin İstanbul’la ilgili sorun, ihtiyaç ve çözüm önerilerini tartışabilecekleri ve gençlik politikalarının üretimine katkı sağlamak amacıyla Haziran 2021’de kurduk. 16-28 yaş aralığındaki gençlerin yer aldığı bir platform olan Gençlik Meclisi, İstanbul’daki gençlerin dayanışmasına ve projeler geliştirmesine katkı sağlamaya devam ediyor.
İBB Genç Yetenek Gelişim Programı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin değerlerini tanıyan, 16 milyon İstanbullu için heyecanla çalışan ve genç yetenekleri geleceğin liderliğine giden yolda yalnız bırakmamak için hazırladığımız İBB Genç Yetenek Gelişim Programı’nı hayata geçirdik. Şubat 2020’de başladığımız programla binlerce gencin kariyer hayatına iz bırakacak söyleşiler ve eğitimler düzenledik.
Sosyal Destekler
Her yaştan ve her ihtiyaca yönelik olarak yaptığımız çalışmalarımızı ve sosyal desteklerimizi İstanbul’un her köşesine ulaştırmaya devam ediyoruz. Geçici Barınma Merkezi gibi sokakta yaşayan vatandaşlara sunduğumuz hizmetlerden üniversite öğrencilerine sunduğumuz maddi destekler ve İstanbulluların sağlıklı ve kaliteli yemeğe ulaşması için yola çıktığımız Kent Lokantaları gibi hizmetlerle her bir İstanbullunun yanında olmaya devam ediyoruz.
İBB Genç Üniversiteli
Genç Üniversiteli Eğitim Desteği’nde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2019 yılından itibaren geri ödemesiz olarak burs veriyor, öğrencilerimizin eğitim hayatları boyunca yanlarında olmaya devam ediyoruz.
Genç Üniversiteli Eğitim Desteği sayesinde;
2019-2020 eğitim döneminde 29.423 öğrenciye
2020-2021 eğitim döneminde 33.763 öğrenciye
2021-2022 eğitim döneminde 51.992 öğrenciye
2022-2023 eğitim döneminde 75 bin öğrenciye
2023-2024 eğitim döneminde 100 bin öğrenciye 7.500 TL burs veriyoruz.
İBB Kent Lokantaları
İstanbulluların daha kaliteli ve uygun fiyatlı yemeğe ulaşabilmesi için İstanbul’daki özellikle öğrencilerin yoğun olduğu bölgelere Kent Lokantaları açtık. Sadece kadın personel istihdam ettiğimiz 10 Kent Lokantası, Üsküdar, Sultanbeyli, Ümraniye, Küçükçekmece, Avcılar, Çapa, Bağcılar, Pendik, Hisarüstü ve Sultanahmet’te hizmet vermeye devam ediyor.
Askıda Fatura
Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması’nda 631 belediye arasından 15 şehirden biri olarak ödül aldığımız Askıda Fatura projemizde hayırseverlerle ihtiyaç sahibi İstanbulluları anonim şekilde buluşturarak su ve doğal gaz faturalarının ödenmesine, eğitim ve ulaşım gibi destekler verilmesine katkıda bulunduk. 128 milyon lira değerinde yardımın Askıda Fatura ile ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına destek verdik.
Nakdi Destekler
İhtiyaç sahibi ailelerin nakit olarak verdiğimiz desteklerle de yanında olduk. 2019 yılından bugüne kadar 388 bin haneye 760 milyon liranın üzerinde nakit destek sağladık. Ayrıca İstanbulkart ile de ailenin ihtiyaçları doğrultusunda değişen miktarlarda 360 bin haneye destek olduk. 2 milyar 358 milyon liranın üzerinde İstanbulkart ile ailelere destek sağladık.
İBB Afet Desteği
Yangın ve sel gibi afet durumlarında mağduriyet yaşayan İstanbulluları da unutmadık. 13 milyon liranın üzerinde nakdi desteği Afet Desteği kapsamında 2340 haneye ulaştırdık.
Yaşam Evleri
İstanbul’da yaşayan yaş almış bireylere, kendi muhitlerinden ayrılmadan barınma ve sağlık hizmetlerini Yaşam Evleri’nde sunuyoruz. 32 Yaşam Evi’nde yaşlıların tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz.
Gıda-Hijyen Desteği
İstanbul’da yaşayan ve ihtiyaç sahibi aileler için hazırladığımız gıda ve hijyen kolilerinin dağıtımına devam ediyoruz. 1 milyon 172 bin adet gıda-hijyen kolisini ulaştırdığımız ihtiyaç sahiplerini adil, hassas ve detaylı bir inceleme sonucunda belirliyoruz.
Geçici Barınma Merkezi
Yenilediğimiz Büyük İstanbul Otogarı’nda sokakta yaşayan vatandaşlar için Geçici Barınma Merkezi açtık. 46 yetişkin ve 8 çocuk kapasitesi olan Geçici Barınma Merkezi’nde sokakta yaşayan vatandaşlarımızı soğuk kış günlerinde ağırlıyor ve yemekhaneden berbere ihtiyaç duydukları tüm desteği barınma merkezimizde sunmaya devam ediyoruz.
Mahalle Evleri
Her yaştan İstanbullu’yu Mahalle Evlerimizde ağırlıyor, sosyal ve kültürel hayata katılmalarını sağlıyor ve ihtiyacı olan hizmeti Mahalle Evlerimiz aracılığıyla İstanbullularla buluşturuyoruz.
Çocuklar için eğitim ve derslerine destek olması için atölyeler, çalışma alanları, farklı uzmanlık alanlarına sahip kişilerle söyleşiler, gezi etkinlikleri ve üretim atölyeleri gibi birçok konuda mahallelilere destek sağlıyoruz.
Kadın ve Aile
İstanbullu kadınların ihtiyaç duydukları her anda yanlarında olmaya devam ediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kadın istihdamı alanında ilklere imzamızı atıyor, şiddetle karşı karşıya kalan tüm kadınların tüm gücümüzle yanında oluyoruz. 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan annelerin toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanmalarını Anne Kart ile sağlıyor, İSADEM’lerde tüm ailenin kültürel ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
Kadın İstihdamı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde artık kadınlar her görevde çalışıyor. İBB tarihinde ilk defa kadınlar metro istasyonu amiri, itfaiyeci, vatman, otobüs şoförü, otopark görevlisi, kaptan, denizci, gemici ve cankurtaran olarak görev yapıyor. Eskiden hiç kadın çalışan olmayan kurumlarda da kadın istihdamı sağladık ve İBB tarihinde yine bir ilk olarak kadın yöneticiler görevlerine devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çatısı altında çalışan kadın personelin oranını ’ten ,08’e yükselttik. Yine yeni açtığımız 9 Kent Lokantası’nda sadece kadın personeller istihdam ediyor, her alanda çalışan kadınları desteklemeye devam ediyoruz.
İBB Kadın Merkezleri
İstanbullu kadınları sosyal, psikolojik, hukuki, sağlık ve eğitim gibi her alanda desteklemek için kadınlara yönelik tüm hizmetlerimizi “İBB Kadın” çatısı altında birleştirdik. İlk olarak 2022 yılında hizmete açtığımız İBB Kadın Merkezleri’nin sayısını beşe çıkardık. Üsküdar, Çekmeköy, Maltepe, Bağcılar ve Bakırköy’deki merkezlerimizde birçok hizmeti İstanbullu kadınlara ücretsiz olarak sunmaya devam ediyoruz.
Kadın Destek Hattı
Kasım 2020’de hizmete açtığımız Kadın Destek Hattı ile şiddete maruz bırakılan, tehlike altında olan veya rehberliğe ihtiyaç duyan kadınlara 7/24 ve çok dilli olarak hizmet sunuyoruz. 444 80 86 numaralı telefondan verdiğimiz desteğe ek olarak gerekli durumlarda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla hizmete geçerek ilgili birimlerin yönlendirilmesini ve gereken müdahalelerin yapılmasını sağlıyoruz.
Kadın Dayanışma Evi
Kadın Dayanışma Evimizde şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında olan kadınlara ve eğer varsa 18 yaşına kadar çocuklarına geçici barınma hizmeti sağlıyoruz.
Geçici barınma hizmeti sağladığımız kadınlara ayrıca bu süreçte psikososyal ve sosyokültürel alanda güçlendirecek çalışmalar, eğitimler ve destekler sağlıyoruz.
Anne Kart
Aralık 2023 itibariyle 614 bin anneye destek sağladığımız Anne Kart ile artık İstanbul’daki 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan anneler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanıyor. Anneler, Anne Kart sayesinde 142 milyonun üzerinde ücretsiz yolculuk yaptı.
İBB Yenidoğan Destek Paketi
İstanbul’da yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerin bebeklerinin ihtiyacını ilk etapta karşılamak için İBB Yenidoğan Destek Paketi’ni hayata geçirdik. Bebeklerin ilk dört aylık ihtiyacını karşılayan İBB Yenidoğan Destek Paketi’nde bebek bezinden bebek çantasına burun aspiratöründen park yatağa kadar birçok ihtiyaç yer alıyor.
İBB Evlilik Desteği
Yeni evlenecek çiftlere tek seferlik 7 bin liralık maddi destek sağlıyoruz. Şartları sağlayan 10 bin çifte vereceğimiz geri ödemesiz destekte yeni yuva kuracak çiftler için katkıda bulunmayı amaçladık. Çiftlerin gelir ve ihtiyaç durumuna göre verdiğimiz destekte ödenen parayı kadının hesabına yatırıyoruz.
İSADEM
İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezleri’nde bulunduğu ilçede yaşayan her yaştan İstanbullu’ya bireysel danışmanlık, grup eğitimi, etkinlik ve tarama hizmetleri veriyoruz. İSADEM’ler sayesinde başvuranların yaşam kalitesini yükseltmek, çocuklar ve gençler için gelişimlerini destekleyen ve güvenli bir ortam sunmak ve toplumsal cinsiyet eşitliliğinin sağlanması yönünde 20 ilçedeki İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezimizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Çocuk
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak çocukların hem daha güvenli ve sağlıklı bir ortamda büyümelerini sağlamak hem de her çocuğun her alanda eşit fırsatlara sahip olması için birçok projeye imza attık. Beslenme ve süt desteğinden Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri’ne kadar çocukları her alanda desteklemek ve onları geleceğin eğitimli, sağlıklı, haklarını bilen ve sorumluluk sahibi yetişkinleri olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri
3-6 yaş arasındaki İstanbul’da yaşayan her çocuğun eğitimden eşit olarak faydalanabilmesini sağlamak için 2020 yılında projesine başladığımız ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ilk kez hayata geçirdiğimiz Yuvamız İstanbul Kreşleri’nin sayısını her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. “Her mahalleye bir kreş” yapmak için yola çıktığımız Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri’nde hem çocukların eğlenerek eğitime başlamasına hem de annelerin istihdama katılabilmesine önayak oluyoruz.
İBB Sen Oku Diye Eğitim Desteği
İlköğretim ve lisede okuyan ve ihtiyaç sahibi çocuklar için İBB Sen Oku Diye Eğitim Destek Programı’nı hayata geçirdik. Bu destekle öksüz, yetim, engelli çocuklara ve şehit çocuklarına maddi destek sağladığımız destek programında 333 bin 363 çocuğa 116 milyon liranın üzerinde destek sağladık.
Kırtasiye Desteği
Kırtasiye Desteği kapsamında 2019 yılından bugüne kadar 123.313 kırtasiye ve eğitim seti desteği sağladık. İlköğretim ve lise öğrencilerine verdiğimiz Kırtasiye Desteği’nin yanı sıra lise ve üniversite hazırlık aşamasındaki öğrencilere 100 bin soru bankasını ulaştırdık ve ücretsiz tercih ve danışmanlık hizmeti verdik. Öğrencileri sınav ve tercih dönemlerinde de yalnız bırakmadık.
Çocuk Hakları Birimi
Çocuklara yönelik olarak özellikle ihmal ve istismar konularında koruyucu ve önleyici çalışmalar yürüttüğümüz Çocuk Hakları Birimi’ni İBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmete aldık. Bu birimde sosyal incelemelerden oyun terapisine kadar birçok hizmete ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. 0212 449 93 06 ve 0212 449 93 34 numaralı telefonlarımızdan İBB Çocuk Hakları Birimi’ne ulaşabilirsiniz.
Halk Süt
“Süt her çocuğun hakkı” diyerek 2019 yılının Ekim ayında hayata geçirdiğimiz Halk Süt projemizle 3-6 yaş arasında çocuğu olan ihtiyaç sahibi ailelere ayda 8 litre süt ulaştırıyoruz. 2019 yılından itibaren 24 milyon litrenin üzerinde sütü 257 bin çocuğa ücretsiz ulaştırarak çocukların sağlıklı beslenmesine destek sağladık.
İBB Spor Okulları
Tüm çocukların sporla büyümesini ve daha sağlıklı bir nesil olarak yetişmesini sağlamak için Spor Okulları’nda çocuklara sporu aşılıyoruz. 3-17 yaş arası çocuklar için 40’ın üzerinde tesiste açtığımız spor okullarında çocuklar, onlarca farklı branşta 2 aylık dönem boyunca eğitim alabiliyor.
İBB Doğa Kampı
9-15 yaş arası çocukların doğada ve sporla vakit geçirmeleri için yaz dönemlerinde düzenlediğimiz doğa kamplarıyla çocukların hayatlarında unutamayacakları bir deneyim yaşamalarını sağlıyoruz. Konaklamalı veya günübirlik olarak düzenlenen kamplarda çocuklara hem erken yaşta sorumluluk duygusu aşılanmasına destek oluyor hem de doğa ve sportif bilinç geliştirmelerine olanak sağlıyoruz.
Çocuk Bilim Merkezi
Restore ederek İstanbullulara kazandırdığımız Tarihi Müze Gazhane’de Çocuk Bilim Merkezi açtık. Üç ana bölüm ve 24 sergi ünitesinden oluşan merkezde bilimi, eğlence ve yaratıcılıkla buluşturarak çocukların merakını teşvik etmek istedik. Çocuk Bilim Merkezi’ndeki uygulama alanları ve simülasyon teknolojisiyle çocuklara unutamayacakları bir deneyim sunuyoruz.
Sağlık
İstanbul’da vektörle mücadeleden psikolojik desteğe, özel gereksinimli bireylere verdiğimiz hizmetlerden bağımlılıkla mücadeleye kadar her yaştan ve her durumdaki İstanbullu için evde, mobil olarak ve yeni açtığımız Halk Sağlığı Merkezleri’nde hizmet vermeye devam ediyoruz. Sağlık hizmetlerimizle yüzbinlerce İstanbullu’nun hayatına dokunarak daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz.
İBB Esenyurt Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi
Esenyurt’ta ilk kez içerisinde sosyal donatıları da barındıran Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi’ni hizmete açtık. 9 bin 602 metrekarelik alanda yer alan Esenyurt Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi içerisinde Tıp Merkezi, İBB Esenyurt Koordinasyon Merkezi, Evde Sağlık ve Sosyal Uyum ve Destek Merkezi (SUDEM), İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi (İSADEM), Psikolojik Danışmanlık Merkezi, Sosyal ve Ekonomik Destek Programı (SEDEP), Çözüm Merkezi, Halk Süt Dağıtım Birimi ve İsmail Hakkı Tonguç Kütüphanesi hizmet veriyor.
İBB Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi
İstanbul’un altı ilçesine hizmet verecek Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi’ni Güzeltepe Mahallesi’nde hizmete açtık. Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi’nde Sarıyer, Sultangazi, Şişli, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane’de ihtiyacı olan İstanbullulara evde bakım hizmeti sağlıyor aynı zamanda psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi’nde aynı zamanda vektörle mücadele ediyor, yerleşkemizden sahaya çıkan ekiplerle ilaçlama yapıyoruz.
ÖZGEM
Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Merkezi (ÖZGEM) açarak özellikle otizmli olmak üzere özel gereksinimi olan bireylerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere İstanbulluların kullanımına sunduk. ÖZGEM’de otizmli bireyler dışında gelişimsel yetersizliği bulunan ya da risk grubunda bulunan çocuklara ve ailelerine destek, eğitim ve terapi gibi hizmetler veriyoruz.
Yine ÖZGEM’e bağlı olarak ilkini Maltepe’de ikincisini ise Arnavutköy Yaşam Merkezi’nde Kısa Mola Merkezleri açtık. Kısa Mola Merkezlerimizde özel gereksinimli çocuklar eğlenip öğrenip sosyalleşirken aileleri de dinlenme fırsatı buluyor.
SUDEM
Sosyal Uyum Destek Merkezleri (SUDEM) açarak bağımlılıkla mücadelede birlikte hareket ederek hem bağımlılar hem de aileleri için çalışmalar yürütüyoruz. Esenyurt, Bağcılar ve Sultanbeyli’de açtığımız SUDEM’lerde, bireysel terapi ve ergoterapi, aile ve grup çalışmaları, sosyal uyum ve sanat çalışmaları gibi hizmetler veriyoruz.
İBB Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Psikolojik Danışmanlık Merkezlerimize 2019’dan bu yana 14 tane daha kazandırdık. Toplam 28 PDM ile hizmet vermeye devam ediyor, 3 yaştan 65 yaşa kadar her İstanbulluyla yakından ilgileniyoruz. 153 Çözüm Merkezi üzerinden randevu veriyor, tamamen ücretsiz ve farklı konularla ilgili çalışmalar yürütüyoruz.
İBB Evde Sağlık Hizmetleri
Evde Sağlık Hizmetlerimizle öncelikle yalnız yaşayan ve yaşlı, engelli, yatağa bağımlı gibi hayatını başkalarına bağımlı şekilde geçirmek zorunda kalan bireylere destek oluyoruz. Evde Sağlık Hizmetleri’yle yılda 20 bin kadar hastaya fizyoterapi, hemşirelik ve psikoterapi gibi hizmetler veriyoruz.
İBB Veteriner Hizmetleri
İstanbul’daki sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili hizmetlerimizi büyük bir titizlikle sürdürüyor ve insan ve hayvan sağlığını korumayı amaçlıyoruz. Haziran 2019 itibariyle tam 1 milyon 189 bin 192 sokak hayvanına veterinerlik hizmeti verdik. 2020 yılında Kemerburgaz’da hizmete açtığımız Sahipsiz Hayvan Geçici Bakım Evimiz acil durumlarda ve 7/24 hizmet vermeye devam ediyor. Sahipsiz hayvanlara sağlık taraması yapabilmek için dönüştürdüğümüz “Vetbüs” ile sadece merkezlerimizde değil mobil olarak da sağlık hizmeti veriyoruz. Yine 2019 yılı sonrasında açtığımız Semtpati mobil uygulamasıyla sokak hayvanlarımızla birlikte uyumlu ve güvenli bir yaşam kurmayı hedefliyoruz.
Sosyal Projeler
İstanbul’da yaşayanların hayatını kolaylaştırmak, şehre olan demokratik katılımı artırmak, İstanbulluların hizmetlere daha kolay ulaşmasını sağlamak ve şehrin kültürünü desteklemek için birçok proje hayata geçirdik. Gönüllülerimiz, İstanbul Vakfı, İstanbul Planlama Ajansı gibi oluşumların büyümesine ve projelerinin gelişmesine önayak olduk; açtığımız Kent Konseyimizle İstanbul halkının İstanbul’da söz sahibi olmasını kolaylaştırdık.
İBB Wi-Fi
Şehrin her noktasına taşıdığımız İBB Wi-Fi ile ücretsiz ve hızlı internet hizmeti sağlıyoruz. Vapurlardan metrolara köylerden meydanlara kadar binlerce yeni noktaya kurduğumuz ücretsiz internet hizmeti İBB Wi-Fi noktası sayısını 11 bine çıkardık. 5,6 milyon İstanbullu, ücretsiz internet hizmetimizden faydalandı ve aylık 60 GB interneti ücretsiz olarak kullandı. İBB Wi-Fi lokasyonlarında verdiğimiz internet hız sınırını 2 Mbps’den 5 Mbps’ye yükseltirken ücretsiz internet hizmetimizi İstanbul Senin uygulamasına taşıdık.
İstanbulkart
İstanbulkart’ın stratejisini yenileyerek bir şehir kartı haline getirdik. Artık İstanbulkart’ı sadece ulaşımda değil marketten akaryakıta taksilerden online alışverişe kadar birçok alanda “Şehrin Yaşam Kartı” olarak temassız kullanabiliyoruz. İstanbulkart’ı aynı zamanda fiziksel kartın ötesinde dijitale taşıyan geliştirmeler yaptık. İstanbulkart Mobil ile İstanbulkart’ın tüm özelliklerini dijital ortamda kullanabiliyor, yükleme yaparak özel kampanyaları takip edebiliyor, QR kod ile yolculuk yapabiliyoruz.
İstanbul Senin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu birçok hizmete tek çatı altında erişebileceğiniz süper uygulama olan İstanbul Senin’i hayata geçirdik. Bu uygulamamız içerisinde yer alan mini uygulamalar ile pek çok hizmete anında ulaşabilir; İBB Cep Trafik, Otobüsüm Nerede, İBB Wi-Fi, Fatura Ödeme gibi onlarca hizmetten İstanbul Senin uygulaması üzerinden faydalanabilirsiniz.
Sosyal Tesislerimiz
İstanbul’un her iki yakasında bulunan sosyal tesislerimizde uygun fiyatlı ve lezzetli yemeklerimizle İstanbullulara hizmet etmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda temizleyerek yeniden hayat bulmasını sağladığımız Haliç’in kıyısında yeni biz vizyonla tesislerimizin arasına Altınboynuz Sosyal Tesisleri’ni kattık. Altınboynuz Sosyal Tesisleri, Haliç’in kıyısında doğayla ve tarihle iç içe yepyeni bir mekan olarak açtık ve diğer tesislerimizden farklı olarak tesis içerisine okuma salonu hizmetimizi dahil ettik. Böylece İstanbullulara ders çalışabilecekleri veya kitap okuyabilecekleri güzel bir mekan daha kazandırdık.
İBB Halk Ekmek
Halk Ekmek kurulduğu tarihten 2019 yılına kadar ilk defa tam kapasite olarak hizmet vermeye başladı. İstanbulluların kaliteli, uygun fiyatlı ve sağlıklı ekmeğe daha rahat erişebilmesi için 259 yeni İBB Halk Ekmek büfesi yerleştirdik ve büfelerimizin sayısını 702’ye çıkardık. Büfeler dışında da zincir market ve bayi gibi kanallarla 3 binden fazla noktada satışa başladık.
Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ekşi mayalı ekmek fabrikası olan Ahmet İsvan Ekmek Fabrikası’nı İstanbul Hadımköy’de açtık ve günlük ekmek kapasitemizi bu fabrikamızla birlikte 1,8 milyona yükselttik.
Yaşam Merkezleri
Mahalle evi, kreş, sağlık merkezi, kütüphane gibi birçok birimi bünyesinde tek çatı altında barındıran Yaşam Merkezleri inşa ettik. Her ilçenin, her mahallenin ihtiyacına göre hazırladığımız yaşam merkezimizi İstanbulluların hizmetine sunduk. Beylikdüzü, Arnavutköy, Üsküdar, Bayrampaşa, Güngören, Şişli, Ümraniye, Üsküdar ve Beykoz’da hizmet verdiğimiz yaşam merkezlerimizin bir yenisini de Pendik’te inşa ediyoruz.
Üretici ve Kooperatif Pazarları
Sadece İstanbul’daki değil tüm Türkiye’deki çiftçileri desteklemek, ürünlerini aracısız olarak tüketiciyle buluşturmalarını sağlamak için üretici ve kooperatif pazarlarını kurduk. Kadıköy Salı Pazarı ve Beşiktaş Ulus’ta açtığımız üretici ve kooperatif pazarlarımızda İstanbullular taptaze ürünlere aracısız erişirken çiftçiler de komisyonsuz olarak tüketiciye ulaşmanın rahatlığını yaşıyor.
Halk Bakkal
Zincir marketlerin artışıyla birlikte ekonomik olarak zorlanan mahalle bakkallarına destek olmak amacıyla Halk Bakkal projesini hayata geçirdik. Bu projeyle hem mahalle bakkallarına destek olduk hem de sosyal destek alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza daha kolay alışveriş imkanı sağladık.
Halk Market
Kooperatiflerin ve kadın üreticilerin üretimlerini desteklemek ve onları tüketiciyle buluşturmak amacıyla Halk Market projesini hayata geçirdik. Bu projemizle sadece İstanbul değil tüm Türkiye’den üretici ve kooperatiflerin ürünlerinin satışını yaparak tüketiciyle online bir platform üzerinden buluşmalarını sağlıyoruz.
Koltuk Senin
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür AŞ ve kültür sanat sektörüyle yapılan iş birliklerinin sonucunda 24 yaş altı İstanbullu gençler İstanbul’daki kültür sanat etkinliklerinden ücretsiz olarak yararlanıyor. Kültür sanat etkinliklerinde sahipleri tarafından kullanılmayan koltuklar, Radar İstanbul uygulaması üzerinden giriş yapan 24 yaş altı İstanbullulara tahsis ediliyor. Böylelikle gençlerin kültür sanatla buluşmasına destek oluyoruz.
BELTUR Otel Büyükada
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olan Beltur bünyesinde ilk defa bir otel projesini hayata geçirdik. Büyükada’da hizmete açtığımız otel, konaklama tesisi olmasının yanı sıra misafirlerini toplantı ve davetler için de ağırlamaya devam ediyor.
İstanbul Kent Konseyi
İstanbul Kent Konseyi, demokratik katılımı kolaylaştırmak ve geliştirmek amacıyla 2020 yılından beri çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. İstanbul Kent Konseyi, deprem, gençlik, çocuklar gibi konularda birçok kent sorununu farklılıklara açık şekilde ele alıyor, tartışıyor ve çözümüne katkı sunuyor.
İstanbul Planlama Ajansı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak 2020 yılında kurduğumuz İstanbul Planlama Ajansı, üniversiteler, sivil toplum, uzmanlar, uluslararası kurumlar ve özel sektörü bir araya getiriyor. İstanbul için bilimsel çalışmalar ışığında İstanbulluların katılımıyla güncel sorunları tespit ediyor ve sorunların çözümüne yönelik stratejiler geliştiriyor.
İstanbul Gönüllüleri
İlk olarak 2019 yerel seçimlerinde sandık güvenliğinin sağlanması amacıyla kurulan bir gönüllü topluluğu olan İstanbul Gönüllüleri, 2019’dan bu yana İstanbul için çalışmaya, sürdürülebilir şekilde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. İstanbul Gönüllüleri kadınlar, çocuklar, gençler, doğa, kültür ve sanat gibi birçok farklı konuda proje ve etkinlikler geliştiriyor ve onlarca farklı projede birlikte çalışarak organizasyonu sağlamaya devam ediyor.
İstanbul Vakfı
İstanbul Vakfı’nı yeniden hayata geçirerek kapsamını genişlettik. Kurban Bayramı’nda yapılan bağışlarla 3 yılda 593.082 konserve ve 80.500 kavanoz çorba ve ilikli kemik suyunu ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.
İstanbul Vakfı’nda Dilek İmamoğlu öncülüğünde kız çocuklarını destekliyor, eğitimlerine destek oluyoruz. Bu kapsamda İlham Veren Adımlar kitabını yayımlayarak kitabın telif gelirlerini kız çocuklarına eğitim bursu olarak veriyoruz. Büyüt Hayallerini bursu kapsamında üç yılda toplam 4300 kız öğrenciye eğitim bursu vermeye devam ediyoruz. Maddi desteğin yanı sıra kız öğrencilerin eğitim hayatlarını da İstanbul Vakfı çatısı altında destekliyoruz. Yine depremden etkilenen ve İstanbul’da öğrenim gören 300 üniversiteli kız öğrenciye “Büyüt Hayallerini Afet Bölgesi Özel Bursu” kapsamında karşılıksız ve öğrenim hayatının tamamında burs veriyoruz.
Sosyal Konutlar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ, Türkiye’de sabit taksitle sosyal konut üreten tek kurum olma özelliğini taşıyor. Sosyal konut projelerimizde KİPTAŞ tarihinde bir ilke daha imza attık. Tuzla Aydınlık Evler’i 1 yıl, Tuzla Meydan Evler’i 6 ay, Silivri 4. Etap Konutları’nı ise 5 ay erken teslim ederek İstanbulluları uygun fiyatlı, yüksek donatılı, depreme dayanıklı ve güvenli konutlarıyla buluşturduk.
Tarım ve Hayvancılık
İstanbul’da çiftçilik, hayvancılık, balıkçılık ve arıcılık gibi farklı üreticilere verdiğimiz desteklerle tarımı ve hayvancılığı canlandırdık. İstanbul’un dışında da Türkiye’nin birçok bölgesinde çiftçilerimizin ellerinde kalan ürünleri ve kooperatif ürünlerini satın alarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hibe ettik. Açtığımız Halk Market’te kadın üreticilerimizin ve kooperatiflerimizin ürünlerini tüketiciyle buluşturmasına olanak sağladık. Yine iki yakada açtığımız üretici ve kooperatif pazarlarında üreticilerin ürünlerini aracısız şekilde tüketiciyle buluşturduk.
2019 yılından itibaren 882 çiftçiye 26.150 kg toz gübre, 59.200 kg kompoze gübre ve 361,6 kilometre damla sulama hortumu desteği verdik. 2023 yılında ise 2.186 çiftçimize 48.300 kg toz gübre, 175.000 kg kompoze gübre ve 1.493,5 kilometre malç naylonu desteği verdik.
İBB Halk Ekmek için İstanbullu 233 çiftçiden 8.300 ton buğday aldık. İBB’ye ait boş arazilere ektiğimiz buğdaydan un elde ettik ve unların ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmasını sağladık.
Bal üreticilerine destek olmak için Şile Arıcılık Merkezi’ni, su ürünlerinin değerini artırmak için Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme Tesisi’ni kurduk. Yıllardır atıl durumda olan serayı aktif hale getirdik ve Fide Üretim Merkezi’ne dönüştürdük. 166 mahalleden çiftçimize ürettiğimiz fideleri ücretsiz olarak ulaştırdık.
Kooperatiflerimizi de unutmadık; her birinin ihtiyaçlarına yönelik desteklerimizle yanlarında olduk. Çiftçi kooperatiflerine 40 milyonu aşkın yazlık ve kışlık sebze fidesi, 8.573 torba yağlık ayçiçeği tohumu ve 1.548.375 kg ekmeklik buğday tohumu desteği verdik. Hayvancılık kooperatiflerine 3.400.000 kg kuzu besi yemi, 119.730 kg arı yemi, 2.888.500 kg büyükbaş sığır ve manda süt yemi, 23.880 dekar alanı ekebilecek miktarda 4.008 torba silajlık mısır tohumu desteği verdik. Tüm kooperatiflerimize ayrıca 465.950 litre mazot desteği verdik. 3.820 balıkçımıza tekne bakım malzemelerini ücretsiz olarak ulaştırdık.
Spor
İstanbullulara keyifle spor yapacakları yepyeni tesisler armağan ettik. Eski spor tesislerini baştan yarattık, yeni tesisler açtık. 35’ini 2019 yılından itibaren açtığımız 220 okul spor salonunda spor hizmeti veriyoruz. Yine 2019 yılı itibariyle 17 yeni spor tesisi açarak tesis sayımızı 69’a çıkardık.
Kadıköy Bostancı, Maltepe, Tuzla Sahil, Avcılar Sahili, Beyoğlu Örnektepe ve Bakırköy Florya su sporları merkezlerini de İstanbul’a kazandırmak ve İstanbul’u bir su sporları şehri yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Spor Etkinlikleri
Açık alanda düzenlediğimiz spor etkinlikleri ile her ilçede binlerce kişiyle buluştuk. Haliç’te Uluslararası Kürek Yarışları düzenleyerek Haliç’in yeni mavisinde kürek çektik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere mirası olan Ulugazi Yağlı Güreşleri’ni düzenledik. 1938’den beri ilk kez düzenlenen etkinliği üç yıldır devam ettiriyoruz.
Haliç Su Sporları Merkezi
Haliç’i tertemiz hale getirdikten sonra buraya en çok yakışacak şey bir su sporları merkeziydi, biz de açtık! Artık İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir su sporları merkezi var. Haliç Su Sporları Merkezi, 2023’te 3. Kez düzenlediğimiz Uluslararası Haliç Kürek Yarışları’na ev sahipliği yaptı.
Amatör Spor Destekleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak amatör spor kulüplerine spor malzemesi desteğinde bulunuyoruz. 2019 yılından bugüne kadar amatör spor kulüplerimize yaptığımız malzeme desteğinin miktarı 70 milyon lirayı buluyor.
İsbike Bisiklet Okulu
İSPARK’ın başlattığı ve 3 yıldır devam eden “İsbike Bisiklet Okulu” projesiyle İstanbullulara bisiklet eğitimi verdik. 3 yılda 3 binin üzerinde ve her yaştan İstanbullu ücretsiz olarak bisiklet sürmeyi bizimle öğrendi.
Yürü be İstanbul
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Spor İstanbul, Yürü be İstanbul uygulaması geliştirdi. Her yaştan İstanbulluyu Yürü be İstanbul ile yürüyüş yaparak İstanbul’u tanımaya teşvik ediyoruz. Uygulama içerisindeki ödül sistemiyle yürüyüş yapan kullanıcılar Boğaz turundan kahveye kadar birçok ödülün sahibi olmaya devam ediyor.
Kültür Sanat ve Restorasyonlar
İstanbul’un kültür varlığına sahip çıkıyor, İstanbul’un tarihinde en çok restorasyon yapılan dönemini yaşatıyoruz. Yüzlerce noktada hayata geçirdiğimiz koruma ve restorasyon projelerinin ardından uygun yapıda olanları sanat galerisi veya kültür sanat merkezi haline getiriyor, İstanbullularla buluşturuyoruz. 2019’dan bu yana restore ettiğimiz 942 kültür varlığını buluşturmanın, İstanbul’un tarihini günümüze ve geleceğe taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Restorasyonların yanı sıra şehrin her yanında düzenlediğimiz konser, sergi, atölye ve söyleşilerle İstanbulluları keyifli vakit geçirecekleri etkinliklerle buluşturduk. Ücretsiz etkinliklerimizle sadece kültür merkezlerimizde değil Yerebatan Sarnıcı, Müze Gazhane, Casa Botter, Haliç Sanat ve kent ormanları gibi İstanbul’a kazandırdığımız onlarca yeni mekanda da düzenledik. Haziran 2019’dan bu yana 18 bin 250 etkinlikte her yaştan 11 milyona yakın kişiyi ağırladık.
Yerebatan Sarnıcı
Tarihinin en kapsamlı restorasyonunu yaptığımız Yerebatan Sarnıcı, eşsiz dokusunu yüzyıllara taşımaya devam ediyor. Şehrin en büyük kapalı sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı’nı olası İstanbul depremine karşı güçlendirdik, müze anlayışıyla çağdaş sanat etkinlikleri ve konserlere de ev sahipliği yapacak şekilde ev sahipliği yapabilmesine olanak sağladık. 6. yüzyıldan günümüze kadar ulaşabilen nadir eserlerden birisi olan Yerebatan Sarnıcı’nın, gelecek nesillere aktarılmasını sağladık.
Beyoğlu Sineması
Uzun bir süredir var olma mücadelesi veren kapanmak üzereyken İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletmesi devralınan Beyoğlu Sineması, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden seyircisiyle buluştu. İBB Kültür tarafından hazırlanan aylık programla sinemaseverlerle buluşan Beyoğlu Sineması, 4 Ekim’den bu yana Halep Sineması’nda gösterimlerine devam ediyor.
Müze Gazhane
İstanbul’un en önemli endüstriyel yapıları arasında yer alan Hasanpaşa Gazhanesi artık tüm İstanbulluların! 1,5 yıl kadar süren restorasyonun ardından Müze Gazhane adıyla kapılarını İstanbul’a açan mekan, tüm İstanbulluların keyifle vakit geçirdikleri bir kültür sanat mekanı olarak hizmet veriyor. 130 yıllık tarihi yeniden canlandırarak içerisinde kütüphane, konser alanı, cafeler, sergi alanları, iklim müzesi ve tiyatro salonu gibi mekanların olduğu 32 bin metrekarelik bir alan ortaya çıkardık.
Artİstanbul Feshane
İBB Miras’ın kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarından birisi olan Artİstanbul Feshane, yeniden İstanbullularla buluştu. 200 yıllık tarihiyle İstanbul’un en önemli miraslarından birisi olan Feshane-i Amire’yi kent hayatına kazandırarak sergi salonları, kütüphanesi, sosyal mekanları ve birçok kültürel ve sosyal alanıyla buluşmaların yeni adresi haline getirdik.
Metrohan
Dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel’i de içerisinde barındıran Metrohan’ı restore ettik. 148 yıllık tarihi olan binayı çağdaş sanatçıların üretimine açarak bir kültür merkezi haline getirdik.
Kütüphane Troleybüs
Unutulmuş endüstriyel yapılardan bir tanesini daha İstanbullularla buluşturduk. Beyazıt Troleybüs Kuvvet Merkezi’ni restore ederek 112 yıllık tarihini koruduk ve kütüphaneye dönüştürdük. 1984 yılından bu yana atıl durumda bulunan Kütüphane Troleybüs artık üniversitelilerin yeni buluşma adresi haline geldi.
Cendere Sanat Müzesi
II. Abdülhamid döneminde Fransızlar tarafından inşa edilen Cendere Pompa İstasyonu’na yaptığımız kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından Cendere Sanat Müzesi’ni İstanbul’un kültür-sanat hayatına kazandırdık. Cendere Sanat Müzesi, artık bir kütüphaneye, çalışma ve dinlenme alanlarına, geçici sergilere ve çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Haliç Sanat
18. yüzyıl İstanbul sivil mimarisi örneklerinden birisi olan Fener Evleri’ni Haliç Sanat adıyla yeniden İstanbullulara kazandırdık. Haliç Sanat, çağdaş sanatı Haliç kıyılarıyla buluşturuyor. Çağdaş sanat galerileri olarak yeniden hayata geçen Haliç Sanat, farklı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Gülhane Sanat
Kapsamlı temizlik ve yenileme çalışmalarının ardından Gülhane Sarnıcı’nı yeniden gün yüzüne çıkardık. 5.-7. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen sarnıç, Gülhane Sanat adıyla çeşitli sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapıyor.
Bebek Sarnıcı
Restore ederek İstanbul’a kazandırdığımız eserlerden birisi olan Bebek Sarnıcı, kapılarını yeniden açtı. Bebek Sarnıcı, 2021 yılından bu yana sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Taş Mektep
Büyükada’nın unutulmuş eserlerinden birisi olan Taş Mektep’i kapsamlı olarak restore ederek koruma altına aldık. Karakteristik dokusunu ortaya çıkaracak şekilde yapılan uygulamalarla yeniden İstanbul’a kazandırdığımız Taş Mektep’in içerisinde sergi salonu, atölye, etkinlik alanları ve kitap kafe yer alıyor.
Moda İskelesi
Özenli bir restorasyon sonucunda yeniden iskele işlevi kazandırdığımız Moda İskelesi, 2022 yılından bu yana İstanbulluları ağırlamaya devam ediyor. Moda İskelesi’nin içerisinde vapur bekleme alanlarının yanı sıra kitap kafe konseptiyle hizmet veren bir kütüphane, çalışma alanları ve performans alanı yer alıyor.
Casa Botter
İstiklal Caddesi’nin dokusunu korumak için çıktığımız yolda ilk duraklarımızdan birisi Casa Botter oldu. Art Nouveau akımının İstanbul’daki ilk örneği olan Casa Botter’i restore ederek hizmete açtık. Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi’nde çeşitli etkinlik ve sergiler düzenliyor