Dünyadan kanlı ay tutulması görüntüleri

Cuma gecesi tüm dünya, 21. yüzyılın en uzun göksel olayına tanık oldu. Dünyanın pek çok yerinden izlenebilen kanlı ay tutulması dünyadan böyle görüntülendi…

Beşiktaş Medya Grup

Güneş, Dünya ve Ay’ın mükemmel bir şekilde dizildiği, merak içinde beklenen bu göksel olayda dünyanın her yerinden izlenebilen tam bir ay tutulması gerçekleşti. Avustralya, Afrika, Hindistan, Orta Doğu, Asya, Avrupa ve Güney Amerika'da farklı zamanlarda görülebilen kanlı ay tutulmasında en iyi manzaraya Avustralya, Yeni Zelanda, Avrupa, Afrika ve Asya sahip oldu. Tutulmanın son aşamaları ise Güney Amerika'nın bazı bölümlerinde görülebildi. Türkiye’de en iyi Bodrum’dan izlenirken, Birleşik Krallık’takiler havanın bulutlanması nedeni ile 21. yüzyılın en uzun göksel olayını kaçırdı.

Neden   “Kanlı Ay Tutulması” deniyor?

Dünya, Ay ve Güneş düz bir çizgide dizildiği zaman, Dünya'nın gölgesi Ay’ın üzerine düşer, Dünya’nın  atmosferi güneşten mavi ışık saçar, Ay’ın üzerine kırmızı ışık kırılır veya bükülür, genellikle kızılımsı bir renk verir. Ay, derin bir kırmızıya dönüşür. Yani Ay, Dünya’nın en karanlık gölgesinden geçerek, derin bir kırmızı renk aldı. Bu durumdan dolayı  “Kanlı Ay Tutulması” denir. Fakat, Cuma gecesi gerçekleşen göksel olayı özel kılan bir şey vardı. Bu da, Mar 2003’ten beri dünyaya en yakın konumuna geldi ve böylece daha büyük ve parlak görülebildi.

Toplam tutulma 1 saat 43 dakika sürdü ancak, tüm olayın gerçekleşmesi 4 saate yakın sürdü. Tutulmayı izleyen pek çok kişi sosyal medyada çektikleri fotoğrafları paylaştı. Kuzey Amerika, Cuma günkü ay tutulmasını kaçırmasına rağmen, NASA’dan yapılan açıklamaya göre 21 Ocak 2019’da gerçekleşecek olan bir sonraki tutulmayı izleyebilecek.

Ay, her ay benzer bir pozisyonda bulunur ama, yörüngesinin eğimi normal olarak Dünya’nın gölgesinin üstünden ya da aşağısından geçer. Bu nedenle ay tutulması yaşanmadan normal dolunay halinde olur.